fbpx

  „Изгряващите звезди“ на Junior Achievement

  |

  Едно от най-забележимите ученически събития в България през последните месеци беше дванадесетото издание на младежкия бизнес форума за стартиращи компании „Изгряващи звезди“ на организацията Junior Achievement – България. След като Кристиян Юлзари ви запозна с победителите в конкурса, Васил Василев от ЧПГТП „Райко Цончев“ от Добрич  се свърза с четири от най-добрите ученически компании от цяла България, за да ги представи в четири блиц интервюта. Ето какво споделиха те:

   

  Младежката компания Tornado D’s от ЦПЛР-ОДК, гр. Пловдив, която иска да създаде ученически бележници за много кратна уптореба от специален вид хартия. Съдържанието от него може да бъде запазено в приложение, а това, че може да се ползва през няколко учебни години, намалява използваните ресурси.

   

  Какво беше за вас приключението „Изгряващи звезди“?

  За нас на първо място беше предизвикателство, което ни даде много знания и увереност, която ще ни бъде от полза в бъдещето ни развитие и бъдещи такива прояви. Научи ни и да сме търпеливи и да не се отказваме, както и да работим в екип и да създаваме партньорства. Благодарение на състезанието „Изгряващи звезди“ преминахме през повечето необходими етапи при съставянето и реализирането на една бизнес идея.

   

  Откъде тръгна идеята ви?

  Започнахме от това да намерим нещо, което да подпомогне нас като ученици. Понеже нашата програма е натоварена, трябва да носим тетрадка по всеки един предмет. Тогава ни дойде идеята за една обща тетрадка за всички предмети. Освен това искахме нашият продукт да е природосъобразен. Така съчетахме решенията и на двата проблема – едновременно е в наша помощ и щади горите. Искахме освен това да добавим и нещо, което да е от полза на нас като личности, и така се роди идеята за сайта с обученията за личностно развитие. Така всичко стана завършено.

   

  Коя беше най-голямата трудност, която срещнахте при създаването на проекта?

  Като се има предвид извънредното положение, за нас беше трудно да се виждаме на живо и да работим по реализирането на продукта, но въпреки това успяхме да влезем в ритъм и да разпределим задачите на всеки в областта, в която той е най-добър. Така, като всеки използваше ефективно уменията си, успяхме да реализираме проекта.

   

  Какъв съвет бихте дали на всички ученици и училища, които се колебаят дали да участват или не?

  Бихме ги посъветвали без колебание да участват в състезанието, защото то ще развие не само бизнес уменията им, но и личностните им качества. Искаме да ги посъветваме и да използват целия си потенциал и да инвестират в себе си чрез средства и време, защото взимайки участие в подобни дейности, те не само ще натрупат опит, но и приятни емоции и хубави преживявания.

   

  Следващата компания е Care Front от ПТГ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Враца, които спечелилиха наградата на A1 “Go Digital“ за своята разработка – показалец за незрящи хора, снабден с електронно устройство за ръката, което да предоставя известна безопаснот при придвиждването им в градска среда.

   

  Какво беше за вас приключението „Изгряващи звезди“?

  Както всяка година – запомнящо се, вълнуващо и много полезно.

   

  Откъде тръгна идеята ви?

  Идеята тръгна от мисълта „защо да не помогнем на хората, които имат нужда, да помогнем на хората, които са незрящи?“ Знаех, че продуктите за незрящите хора, които им помагат да се върнат към нормалния им живот бяха на наистина високи цени и след нашата среща с председателя на СС (Съюза на слепите) във Враца, госпожа Киркова ни насочи на къде да тръгнем, даде ни идеи и от там вече се ориентирахме.

   

  Коя беше най-голямата трудност, която срещнахте при създаването на проекта?

  Най-голямата трудност беше изправения пред света COVID-19, точно когато имахме план вече за осъществяване на продукта…пандемията стигна и до България и съответно март месец приключихме нашата дейност по продукта.

   

  Какъв съвет бихте дали на всички ученици и училища, които се колебаят дали да участват или не?

  JA е една неописуема организация, бликаща с толкова емоции, полезни неща за в бъдеще, тръпка, която всеки млад човек трябва да опита. Препоръчвам JA, защото всеки ученик, учител влезе ли в програмата на JA научава нещо ново и полезно, помага на хората, развива мислене, креативност и постига големи успехи.

   

   

  Екипът на УК Hydrowell от МГ „Др. Петър Берон“, гр. Варна пък спечелили наградата за „Най-добра маркетингова стратегия“ на Nestle с идеята си за производство на биоразградими капсули, изпълнени с чиста филтрирана вода, предназначени да заменят използването на бутилирана вода по време на масови спортни мероприятия.

   

  Какво беше за вас приключението „Изгряващи звезди“?

  С една дума – градивно. Научихме много неща в сферата на бизнеса, които за нас бяха изключително интересни. Благодарение на състезанието ние бяхме мотивирани да изпълним задачите си в срок и да предоставим необходимата документация. Ако нямаше напрежение от сроковете, вероятно щяхме да отлагаме нещата във времето, което нямаше да доведе до добро. Трудните моменти ни сплотиха още повече като екип, което намираме за най-ценно. Фактът, че журито оцени нашите усилия, ни мотивира да продължаваме да се развиваме и за в бъдеще. Надяваме се догодина да сме се развили още повече и да участваме отново в състезанието.

   

  Откъде тръгна идеята ви?

  Преди да започнем единадесети клас, заедно с моите съученици и приятели решихме да се занимаваме с предприемачество. Разбира се ни трябваше идея по която да работим. Решихме да разгелдаме какви проблеми ни заобикалят. Един от тях беше замърсяването. Навсякъде около нас се използваха стотици пластмасови бутилки ежедневно. Решихме, че ще намерим иновативна идея как да променим това. След множество търсене и проучване открихме, че е възможно да се създаде биоразградима капсула, която да замени бутилките и да се разгражда едва за три дни в околната сред. Идеята ни беше налице и след като изготвихме бизнес план ни остана само да констроираме машина за масово производство. И ето ни сега тук.

   

  Коя беше най-голямата трудност, която срещнахте при създаването на проекта?

  Най-голямата трудност, която срещнахме, беше да се организираме като екип. За първи път участвахме на подобно състезание и една от задачите ни беше да напаснем характерите си по такъв начин, че да можем да свършим възможно найкачествена работа. Също така един от най-трудните моменти бе изграждането на капсулата. Бяха ни необходими много часове работа и тестове, за да изкрадим перфектната капсула. Благодарим на всички учители и ментори, които се включиха активно в развитието на проекта.

   

  Какъв съвет бихте дали на всички ученици и училища, които се колебаят дали да участват или не?

  За нас форматът “ Изгряващи звезди“ на Junior Achievement беше едно приключение. Бихме посъветвали всички, които все още не са се докоснали до тази платформа за изява, да го направят при първа възможност, защото: -ще придобият нови знания. -ще могат да наблюдават работата на една компания и да бъдат част от нея! -ще могат да споделят иновативните си идеи, както и да работят върху тяхното реализиране. За нас е много ценно това преживяване, заради предизвикателствата, пред които се изправихме и усяхме да преодолеем.

   

   

  Последни, но не и по важност, са учениците от УК “Еуфория“ от ДФСГ „Интелект“, град Враца, които представиха своята идея за здравословна енергийна напитка, направена от мед- „Медна енергия“.

   

  Какво беше за вас приключението „Изгряващи звезди“?

  Участието ни в тази невероятна инициатива ни даде възможност да станем част от едно мащабно събитие, което има за цел да насърчава и поощрява младото поколение към предприемаческо мислене. Приключението „Изгряващи звезди“ за нас беше изпълнено с цялата гама от емоции : от притеснение ,неувереност, несигурност до оптимизъм и вяра в сплотеността на екипа ни. За нас беше  чест и привилегия да бъдем част от това преживяване. Състезанието ни даде възможност да погледнем различни идеи и начина по който се справят и нашите конкуренти в състезанието от цялата страна . Показахме ние и всички участници ,че във всяко кътче на България се открихме като самородни скъпоценни камъни.

   

  Откъде тръгна идеята ви?

  Оглеждайки се наоколо ние забелязахме как нашите съученици и изобщо младите хора ежедневно използват масово вредните за здравето енергийни напитки,които неусетно водят до пристрастяване и сериозни сърдечни увреждания . Ето така се  роди и нашата идея. А именно био напитката „Меден рай“, разбира се до това решение достигнахме трудно ,но в крайна сметка единодушно осъзнахме целият ни екип,че по този начин можем да помагаме за подобряване здравето на хората. Именно тази идея ни мотивира ,защото напитката е изцяло на био основа ,която дава на хората естествена енергия. Показахме реално ,че една „енергийна“ напитка едновременно може да е здравословна и даваща естествена енергия.

   

  Коя беше най-голямата трудност, която срещнахте при създаването на проекта?

  Най-трудното ни беше да се обединим докато изберем кой точно продукт да създадем. В началото бяхме огромен екип от 12 човека и това ни затрудни, и ни отне техническо време. С помощта на нашия ръководител госпожа Лазарова съумяхме да изградим малък качествен екип от 4 човека. Най-голямата трудност беше да си общуваме,да споделяме за проблемите си докато не стигнем до изясняване на идеите си . За нас много трудна беше изолацията, която ни делеше, но с общи усилия успяхме да я преодолеем . Само месец преди състезанието имахме шанса да се сдобием с ментор. С помощта на нашия ментор ние бяхме предизвикани да надскочим себе си и идеите си и да навлезем в зоната на системно и стратегическо мислене даваща ни много повече възможности и решения. В крайна сметка ние се научихме на нови нива на комуникация и взимане на адекватни стратегически решения. Така съумяхме адекватно да заменим един член от екипа с друг. Тоест научихме се на екипност,на комуникация,на взаимопомощ, на отговорност и ангажираност  ,и всички тези умения разбрахме ,че могат да ни бъдат полезни във всяка житейска ситуация освен в бизнеса.

   

  Какъв съвет бихте дали на всички ученици и училища, които се колебаят дали да участват или не?

  Съветът ни е без колебание да се запишат и да участват. Защото това състезание ще им помогне както помогна и на нас да надградим знания ,да погледнем отвъд познати хоризонти на мислене. Участието ни изобщо в учебна компания по програмите на JA е един летящ старт за изграждане на умения и характер. Разширява знанията за финанси,за инвестиции ,за изграждане на структури. Не се отказвайте ,а преследвайте мечтите си!“ Не за училището ,а за живота учим ние!“

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката