fbpx

  Как да създадем журналистически материал в 6 стъпки

  |

  Репортерствате ли вече по темата за околната среда? Или пък отразявате интересни събития във вашето населено място? Ето малко съвети как да направите следващите си журналистически материали още по-добри.

   

  1. Направете предварително проучване

  Ако сте избрали темата на материала си, първо трябва да изследвате какво вече се знае по нея. Влезте в необятния интернет (но внимавайте за достоверността на сайтовете!), разпитайте хората около вас, помислете какво е вашето мнение по въпроса. Предварителното проучване ще ви позволи да си съставите картина на случващото се, да набележите източници за материала си и да се ориентирате какви различни мнения има по темата.

   

  1. Изберете фокус на темата

  Дали ще подготвяте материал по зададената от нас тема или ще отразявате нещо, което ви е направило впечатление, текстът, видеото или подкастът ви трябва да имат конкретен фокус. Погледнете темата от всички страни и помислете коя от тях в този момент виждате като най-ключова. Можете да я свържете с актуално събитие или пък с умно мнение на експерт, което сте чули. Това ще ви помогне да структурирате материала си и да го направите ясен за публиката.

  Ето и пример – наскоро Европейският парламент забрани използването на пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021 г. Можете да разгледате темата за опазването на околната среда от този ъгъл и да потърсите начини как можем да ограничим използването на подобни продукти.

   

  1. Потърсете достоверни източници

  Журналистическият материал не може да съществува без източници. Това са хората, чиито мнения ще подкрепят или отрекат вашите тези по темата. Търсете героите, които са пряко въвлечени в конкретните събития, и експертите с позиция по темата. Преценете дали са обективни и можете да разчитате на казаното от тях. Ако са страна по темата и мнението им се влияе от това, сте длъжни да го кажете и на читателите, зрителите и слушателите. Публиката има правото да чуе всички страни, за да си изгради собствено мнение по случилото се.

  Ако се върнем на горния пример, има организации, които се занимават с въпроса за ограничаването на пластмасата. Инициативата “Нулев отпадък България” например има какво да каже по въпроса.

   

  1. Съберете данни и човешки истории

  Материалът ви ще докосне най-добре публиката, когато е разказан през призмата на човешки истории. По този начин и най-сухата тема може да придобие човешки облик и читателят или зрителят може да разбере как проблемът, който засягате, се отразява на хората. Данните пък дават достоверност и правят материала ви по-пълен. Внимавайте обаче те също да са от проверени източници. Манипулацията с данни е сериозен проблем в журналистиката, затова се доверявайте на доказали се институции и организации. Такива са например Националният статистически институт, Евростат, Световната банка, WWF.

   

  1. Отделете време за писане, снимане, запис

  След като сте събрали цялата информация по аспекта на темата, който сте избрали, е време да помислите как ще я представите пред читателите. Каквато и форма да изберете – репортаж, интервю, коментар, аналитична статия, материалът трябва да е добре структуриран за публиката. Това означава да има завладяващо начало, най-важната информация да е предадена още след него, след това да се дадат ключовите детайли, а накрая да има умен финал. Не забравяйте заглавието – то е първото нещо, което публиката вижда или чува, и трябва да е избрано умело и хващащо вниманието. Цитирайте коректно своите източници като отделите мненията им в кавички или предадете думите им по свой начин, но без да загубят първоначалния си смисъл.

  Придържайте се към журналистическия жанр и влезте в ролята на отразяващ дадено събития или тема. Есето и личните коментари нямат място в журналистиката.

  Помислете и за илюстрации и снимки към материалите си, а ако са от интернет, проверете правата им за ползване.

   

  1. Проверете материала си

  Някои от най-сериозните медии по света инвестират във fact-checkers – хора, които проверяват фактите, използвани в материала. Минете своята статия, видео или подкаст още веднъж и вижте дали всичко е коректно. Дали сте представили добре данните, цитирали ли сте правилно източниците, верни ли са датите и събитията, които сте описали. Не забравяйте да прегледате и за правописни грешки.

   

  Екипът на sCOOL Media е на линия да ви напътства! Ако имате въпроси, пишете ни спокойно на [email protected]. Успех и вдъхновение!

   

  Най-новото

  Пловдив не дава Панаира без битка

  В чии ръце ще бъде символът на Града по тепетата - сагата продължава      Денят е 10 май 2023 и въпреки дъждовното...

  Автор на sCOOL Media с престижна награда

  Росен Разпопов бе отличен в категорията "Млад журналист" в конкурса за чиста журналистика Web Report    Росен Разпопов  Авторът на sCOOL Media Росен...

  Темата на май: ВДЪХНОВЕНИЕ

  „В началото беше Словото“ гласи старозаветната истина. Но може спокойно да добавим, че преди това е вдъхновението. В месеца, в...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката