fbpx

  Какво мислят двама ученици за (липсващото) сексуално образование?

  |

  Редица статистики представят сексуалната култура в България като почти несъществуваща и разглеждана с огромно недоверие и негативизъм. От много години сме свидетели на мрачни заглавия, засягащи темата, които не говорят добре за равнището на сексуалната култура сред младите хора у нас – българските деца, според Световната здравна организация получават най-малка подкрепа от родителите си, когато става дума за интимния им живот. България е водеща по ранни аборти в Европейския съюз, а  българските младежи са първенци по ранен секс в Европа. Според Бионсе Бутева от АЕГ ,,Гео Милев” в град Бургас  е време да разбием стигмата, събрала се около тази тема и да започнем да говорим за тази важна тема. В следващия материал ще видите как тя започва този разговор, като се допитва до свои връстници относно тяхното мнение за сексуалното образование.

   

  Визитка: Аз  съм Ирина Георгиева, на 17 години,  ученичка от Английската езикова гимназия ,,Гео Милев” в Бургас. Имам всевъзможни интереси, вариращи от история и литература до програмиране и физика. Обичам кучето си Оливър и класическата музика.

  Като млади, вече полово съзряващи хора, мислите ли, че имате актуално мнение по темата за сексуалната култура в България?

   

  Георги: Да, напълно. Смятам, че като един млад човек на 17 години, който е пряко свързан с тази тема и е част от обществото и поколението, повлиято най – много  от това, давам възможно най-коректното мнение по въпроса.

   

  Ирина: Мисля, че мога да дам възможно най-актуалното мнение по въпроса, тъй като аз самата съм част от възрастовата група, която тепърва навлиза периода на сексуалното си съзряване и започва да задава умело въпроси по темата, опитвайки се да си изясни неясностите. Ако не ние младите, то кой би говорил по теми, които по-старите поколения тотално избягват?

   

  Добре известен факт е, че младежите в страната не са достатъчно образовани на тема секс. Смятате ли, че интегрирането на някакъв вид сексуално образование тук би помогнало на масовото незнание?

   

  Георги: Мисля, че разработката на нещо подобно би била от помощ на младите, а и не само, във всеки един аспект, защото спрямо статистики и очевидни факти, които ни се доказват повече и повече с всеки един изминал ден, на голяма част от нас ни липсва достатъчна информация, с помощта на която да водим безопасен полов живот. На мен лично ми се е налагало да се допитвам до приятели, които са по-опитни в тази сфера, за да се чувствам по –  подготвен, когато дойде времето аз да съм активен полово. Силно вярвам, че въвеждането на подобен вид образование в България, ще всее известно знание по въпроса и ще накара учениците да усещат чувство за сигурност, когато моментът настъпи.

   

  Ирина: Свидетел съм на наистина голямо объркване на огромна част от моите връстници, щом става дума за секс. Ако надеждите ми да се появи на бял свят сексуално образование в страната станат реалност, съм сигурна, че всякакви неясноти ще се изчистят. Не мисля, че трябва да търсим отговори от неизвестни и недостоверни източници на тема, която могат да ни преподават в училище. Също така съм убедена, че освен сигурна информация, ще получим и дискутиране на темата с лекота, което е крайно време да се случи.

   

  Какво мислите за многобройните аборти и връзката им със сексуалното образование?

   

  Георги: До голяма степен абортите тук, ако се замислим по-дълбоко, могат да бъдат свързани с липсата на сексуално образование в страната. Тези неща  логически се припокриват  за мен. Има много млади хора, а и  дори наши връстници на по 16-17 години, които страдат всеки ден, заради една допусната грешка по време на полов акт.  Те не знаят как да създадат безопасна сексуална среда за себе си, както момичета, така и момчета. Не са наясно с употребата на контрацептиви и други предпазни средства. Точно поради тази причина, ако въведем сексуално образование, поне знаем, че сме направили всичко възможно да избегнем нежелани последици в поколението.

  Визитка: Аз се казвам Георги Славов, на 17 години съм  и съм ученик в Английската гимназия в град Бургас АЕГ ,,Гео Милев”. Изразявам силно свои мнения независимо дали противоречат на общоприетото. Обичам да излизам навън с приятели и имам страст за интериорния дизайн.

   

  Ирина: Абортите като цяло и сексуалното образование, или по-скоро липсата на такова, са в изключително тясна връзка. Не е тайна, че в нашата държава се наблюдава многобройна ранна бременност и в доста случаи нежелана такава. Нормално е хората в тази възраст да прибягват до аборт. Защо обаче забременяването да не се избегне? Това е напълно възможно и е време да осъзнаем, че може би спасението се крие в интегрирането на сексуално образование в системата и неговото развитие.

   

  Ако е толкова важно сексуалното образование, защо според вас то се възприема с недоверие у нас?

   

  Георги: Тук отговорът определено е един – консервативността, присъща за страната. Дори само предложението за сексуално образование в България е посрещнато с недоверие и негативни коментари. Проблемът обаче е, че хората, които са против въвеждането му не са пряко повлияти от евентуалната иновация в нашето образование – става дума за възрастни, крайно консерватирни българи, които дори не могат да споменат думата секс пред децата си. Не мисля, че те трябва да подхождат с такова отношение, към нещо което е за наше добро.

   

  Ирина: По-голямата част от българското общество е изключително консервативно на всякакви теми, но особено относно тази. За мен не е нормално сексът да се приема като нещо неморално, дори не би трябвало да се опитваме да го нормализираме, но явно се налага. От тук ни става ясно, че повечето деца не провеждат никакви разговори относно дори безопасен секс с родителите си. Подобен вид образование е необходимо независимо от възгледите на хората. С времето най-вероятно ще започне да се приема по-позитивно.

   

  Ако направим стъпка встрани и поговорим за други проблеми, разпространени широко и свързани с липсата на сексуална култура, като хомофобия, трансфобия и т.н, вярвате ли, че въвеждането на сексуално образование с добро учебно съдържание би всяло повече толерантност към хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност?

   

  Георги: Мисля, че изучаването на секса като цяло в училище би помогнало за увеличаване на толерантността към различните българи, защото сексуалната култура е една много флуидна тема, която не се спира само до това как да се предпазваме по време на полов акт. Разкрива редица други предмети  като видове сексуални ориентации, полови идентичности, социален пол и прочее. Реално погледнато, получавайки информация за това подрастващите ще имат шанса да проявят разбиране.

   

  Ирина: Смятам, че включването на тези теми в едно добро учебно съдържание значително би намалило дискриминацията към хората в страната, които са нещо различно от хетеросексуални или пък не изявяват с гордост характеристиките на пола наложен им при раждане. Говоренето за това в училищата няма как да не всее известна широкоскроеност поне при някои. Колкото повече говорим за нещо, толкова повече свикваме с него. Нека използваме сексуалното образование не само като научен ресурс, но и като средство за толерантност.

   

  Каква според вас е ролята на медиите в представянето на темата за сексуалната култура в България?

   

  Георги: Лично аз като част от LGBTQ+ общността в България мисля, че трябва да се увеличава сексуалната култура на младите у нас, независимо какъв  медиен отзвук предизвика евентуалното въвеждане на сексуално образование. Хомофобията трябва да спре, а безопасният секс трябва да е наш приоритет.

   

  Ирина: Ролята на медийте в цялата тази ситуация е изключително важна.  Ако те започнат да разглеждат по-сериозно и обстойно тази тема, ще отворят очите на много консервативни и затворени хора за сексуалната култура тук. След като тези хора започнат да са по-склонни да погледнат по друг не толкова архаичен начин на нещата ще са поне донякъде готови за започване на сексуално образование в системата, което само по себе си ще ни донесе предимно позитиви.

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката