fbpx

  Темата на септември: Живот без пластмаса: мечта или реалност

  |

  Наричат го осмия континент, голямо е колкото три Франции и заема мащабна територия в Тихия oкеан между Калифорния и Японския архипелаг. Това е The Great Pacific Garbage Patch – огромно петно от боклук, най-вече пластмасов, чието почистване не е по силите на никоя страна по света. Поради локацията му – дълбоко навътре в северната част на Тихия океан, то не представлява ничия отговорност и спокойно се разраства, обхващайки все по-голяма акватория. 

   

  Няма нужда да пътуваме по вода дълбоко в океана, за да видим опустошителните вреди, които широката употреба на пластмаса нанася на околната среда. През 2020 г. в река Искър до ТЕЦ Своге изплува огромен остров от боклук – шокираща гледка, която трудно се забравя. Големият въпрос обаче е: как да противодействаме на тези процеси?

   

  Европейският съюз направи малка крачка в посока ограничаване замърсяването с пластмаса, като от юли тази година въведе забрана за използването на продукти за еднократна употреба като чашки, чинии, прибори за хранене, сламки, клечки за уши и др. Но на този фон прогнозите са за дори още по-голямо производство и потребление на пластмасови изделия в световен мащаб.

   

  По всичко личи, че проблемът се задълбочава, а решенията му са в няколко посоки – повече рециклиране, разделно събиране на отпадъци и ограничаване на употребата на пластмаса. За да има ефект от тях е необходим сериозен ангажимент на всички нива – от бизнеса и политиката до обикновените хора и техните потребителски навици. 

   

  Например, правителствата и общините трябва да създадат по-добри условия за рециклиране и разделно събиране на отпадъци, но и гражданите трябва да участват в този процес, изграждайки си навици за намаляване на пластмасата. Най-бързото и лесно решение е да се снабдим с бутилки за вода за многократна употреба. Какво обаче може да направят властите, за да насърчат това? Отговорът е прост, лесен и не особено скъп – да поддържат градските чешми, много от които, за съжаление са отдавна пресъхнали, както и да изграждат нови. Но дали го правят и ако не – защо?

   

  Потърсете отговор на този и многобройните други въпроси, свързани с борбата с пластмасата. Какви са мащабите на проблема? Какво представляват новите европейски забрани и спазват ли се? Какви са алтернативите за индустриалното и индивидуално потребление на пластмаса? Кои са хората, които се борят с пластмасата, почистват българските плажове и гори от нея и промотират живота с нулев отпадък? Гмурнете се в темата, която вълнува цялата ни планета и намерете най-важните и интересни истории, които разкриват мащабите й, представят решения и ни вдъхновяват да бъдем по-съвестни и отговорни.  Подходете към нея като истински репортери, базирайки материалите си на интервюта с главните действащи лица, работа с документи и с различни източници. В новата ни рубрика “Ресурси за ученици” можете да откриете полезни съвети за създаване на качествени журналистически материали.

   

  Очакваме вашите репортажи, интервюта и статии в писмен, видео, фото или аудио формат на тема “Живот без пластмаса: мечта или реалност?” до 15 октомври на нашата редакторска поща [email protected] Най-добрите материали ще получат награди.

   

  Можете да представите своите идеи за материали и да получите насоки и съвети от нашия редакторски екип на традиционната ни месечна планьорка, която ще се проведе на 16 септември, четвъртък, от 18.30 часа. Регистрирайте се за участие в планьорката до 22.00 часа на 15 септември на този линк. 

   

  Очакваме с нетърпение вашите идеи и материали.

   

  А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както и да споделяте) в нашите канали за социални медии:

   

  Facebook: https://www.facebook.com/scoolmediaBG/ ,за тагване @scoolmediaBG

  Instagram: https://www.instagram.com/scool_media/

  YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A

   

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката