Темата на септември: Живот без пластмаса: мечта или реалност

Наричат го осмия континент, голямо е колкото три Франции и заема мащабна територия в Тихия oкеан между Калифорния и Японския архипелаг. Това е The Great Pacific Garbage Patch – огромно петно от боклук, най-вече пластмасов, чието почистване не е по силите на никоя страна по света. Поради локацията му – дълбоко навътре в северната част на Тихия океан, то не представлява ничия отговорност и спокойно се разраства, обхващайки все по-голяма акватория. 

 

Няма нужда да пътуваме по вода дълбоко в океана, за да видим опустошителните вреди, които широката употреба на пластмаса нанася на околната среда. През 2020 г. в река Искър до ТЕЦ Своге изплува огромен остров от боклук – шокираща гледка, която трудно се забравя. Големият въпрос обаче е: как да противодействаме на тези процеси?

 

Европейският съюз направи малка крачка в посока ограничаване замърсяването с пластмаса, като от юли тази година въведе забрана за използването на продукти за еднократна употреба като чашки, чинии, прибори за хранене, сламки, клечки за уши и др. Но на този фон прогнозите са за дори още по-голямо производство и потребление на пластмасови изделия в световен мащаб.

 

По всичко личи, че проблемът се задълбочава, а решенията му са в няколко посоки – повече рециклиране, разделно събиране на отпадъци и ограничаване на употребата на пластмаса. За да има ефект от тях е необходим сериозен ангажимент на всички нива – от бизнеса и политиката до обикновените хора и техните потребителски навици. 

 

Например, правителствата и общините трябва да създадат по-добри условия за рециклиране и разделно събиране на отпадъци, но и гражданите трябва да участват в този процес, изграждайки си навици за намаляване на пластмасата. Най-бързото и лесно решение е да се снабдим с бутилки за вода за многократна употреба. Какво обаче може да направят властите, за да насърчат това? Отговорът е прост, лесен и не особено скъп – да поддържат градските чешми, много от които, за съжаление са отдавна пресъхнали, както и да изграждат нови. Но дали го правят и ако не – защо?

 

Потърсете отговор на този и многобройните други въпроси, свързани с борбата с пластмасата. Какви са мащабите на проблема? Какво представляват новите европейски забрани и спазват ли се? Какви са алтернативите за индустриалното и индивидуално потребление на пластмаса? Кои са хората, които се борят с пластмасата, почистват българските плажове и гори от нея и промотират живота с нулев отпадък? Гмурнете се в темата, която вълнува цялата ни планета и намерете най-важните и интересни истории, които разкриват мащабите й, представят решения и ни вдъхновяват да бъдем по-съвестни и отговорни.  Подходете към нея като истински репортери, базирайки материалите си на интервюта с главните действащи лица, работа с документи и с различни източници. В новата ни рубрика “Ресурси за ученици” можете да откриете полезни съвети за създаване на качествени журналистически материали.

 

Очакваме вашите репортажи, интервюта и статии в писмен, видео, фото или аудио формат на тема “Живот без пластмаса: мечта или реалност?” до 15 октомври на нашата редакторска поща [email protected] Най-добрите материали ще получат награди.

 

Можете да представите своите идеи за материали и да получите насоки и съвети от нашия редакторски екип на традиционната ни месечна планьорка, която ще се проведе на 16 септември, четвъртък, от 18.30 часа. Регистрирайте се за участие в планьорката до 22.00 часа на 15 септември на този линк. 

 

Очакваме с нетърпение вашите идеи и материали.

 

А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както и да споделяте) в нашите канали за социални медии:

 

Facebook: https://www.facebook.com/scoolmediaBG/ ,за тагване @scoolmediaBG

Instagram: https://www.instagram.com/scool_media/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A