fbpx

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  |

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето и душата си, вдъхновението, което идва от личните й преживявания. Освен за тази част от живота си, тя открито говори за модерната музика не само в България, но и на целия Балкански полуостров. За срещата с нея разказва Полин Савова, ученичка в десети клас на английската гимназия “Гео Милев”, гр. Русе. 

   

  Кристиана не произлиза от семейство на музиканти. Макар и винаги е обичала музиката, не е планирала да гради кариера в тази насока. Когато обаче е в девети клас, печели музикален конкурс, който й предоставя възможността да влезе в музикално училище без изпит. Там тя учи в паралелка с поп и джаз пеене, а впоследствие завършва и бакалавър със същата специалност в Националната Музикална Академия “Проф. Панчо Владигеров”. 

   

  За нея музиката е “нужда и начин на себеизразяване”, което я и подтиква да продължи да се развива в тази насока. Резултат от нейните усилия е дебютната й песен, която излиза през януари 2022 г. Вдъхновението за парчето идва от личните преживявания на певицата от последните години в условията на пандемия. Чрез своята песен тя представя вижданията си за живота и себепознанието. Кристиана осъзнава колко ценна е любовта на човека към самия себе си, защото “когато човек обича и уважава себе си някак си нещата се случват по-лесно”. По думите й обаче, лесно може да се премине тънката граница, която трансформира любовта към себе си в самоцелен и вреден егоизъм. 

   

  Освен като певица, Кристиана е силно ангажирана като и като музикален потребител на българска и балканска музика. Тя следи изкъсо популярните песни, течения, настроения и жанрове, което разширява възгледите й и я прави компетентна в изразяването на мнение за модерната музика, както от гледната точка на изпълнител, така и на публика. Самата тя не допуска музикално разделение спрямо жанровете и смята, че музиката е два вида – стойността и некачествена. Макар че вижда музикалната индустрия като бизнес, тя смята, че изпълнителите не биват да изневеряват на себе си и своите препочитания.

   

  “Накрая ще си един продукт, в което според мен няма нищо лошо. Да, ти трябва да имаш някакъв стил. Трябва да имаш някакъв имидж,  но всъщност е хубаво да той да отговаря много повече на теб, а не да стоиш зад някаква маска.”

   

  Певицата не намира смисъл в отричането на един от най-популярните музикални стилове на Балканския полуостров  – поп фолка. За нея той е част от настоящето, който няма да отмине и не би трябвало да се подлежи на  оспорване. Това се потвърждава и от данни на изследователския център “Тренд” от 2019 година, според които най-слушаните жанрове в България са народна музика, поп фолк и поп. На първо място се нареждат фолклорните звучения, а на второ поп фолкът. 

   

  “Това е една много голяма група в България и не може просто да си затваряш очите и да кажеш, че тая музика я няма,  че не съществува, или че не става. Според мен ти все едно виждаш черно и бяло и казваш, че бялото го няма.” ,  споделя изпълнителката 

   

  Решение на проблема с приемането на поп фолка за Кристияна е моделът на съседните на България страни – Румъния, Сърбия и Гърция. Те успяват да съчетаят поп фолка и попа за да получат компромисен музикален вариант, удовлетворяващ почитателите и на двата жанра, без да се усеща напрежение, неприязън и дискриминация. Младата певица вярва, че в тези иновативни подходи на нашите съседни държави се крие най-добрият начин за трансформиране на модерната българска музика и премахване на разграниченията. За да може музиката да следва своята най-важна мисия – да свързва хората, а не да ги разделя.

   

  Полин Савова

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката