fbpx

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  |

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето и душата си, вдъхновението, което идва от личните й преживявания. Освен за тази част от живота си, тя открито говори за модерната музика не само в България, но и на целия Балкански полуостров. За срещата с нея разказва Полин Савова, ученичка в десети клас на английската гимназия “Гео Милев”, гр. Русе. 

   

  Кристиана не произлиза от семейство на музиканти. Макар и винаги е обичала музиката, не е планирала да гради кариера в тази насока. Когато обаче е в девети клас, печели музикален конкурс, който й предоставя възможността да влезе в музикално училище без изпит. Там тя учи в паралелка с поп и джаз пеене, а впоследствие завършва и бакалавър със същата специалност в Националната Музикална Академия “Проф. Панчо Владигеров”. 

   

  За нея музиката е “нужда и начин на себеизразяване”, което я и подтиква да продължи да се развива в тази насока. Резултат от нейните усилия е дебютната й песен, която излиза през януари 2022 г. Вдъхновението за парчето идва от личните преживявания на певицата от последните години в условията на пандемия. Чрез своята песен тя представя вижданията си за живота и себепознанието. Кристиана осъзнава колко ценна е любовта на човека към самия себе си, защото “когато човек обича и уважава себе си някак си нещата се случват по-лесно”. По думите й обаче, лесно може да се премине тънката граница, която трансформира любовта към себе си в самоцелен и вреден егоизъм. 

   

  Освен като певица, Кристиана е силно ангажирана като и като музикален потребител на българска и балканска музика. Тя следи изкъсо популярните песни, течения, настроения и жанрове, което разширява възгледите й и я прави компетентна в изразяването на мнение за модерната музика, както от гледната точка на изпълнител, така и на публика. Самата тя не допуска музикално разделение спрямо жанровете и смята, че музиката е два вида – стойността и некачествена. Макар че вижда музикалната индустрия като бизнес, тя смята, че изпълнителите не биват да изневеряват на себе си и своите препочитания.

   

  “Накрая ще си един продукт, в което според мен няма нищо лошо. Да, ти трябва да имаш някакъв стил. Трябва да имаш някакъв имидж,  но всъщност е хубаво да той да отговаря много повече на теб, а не да стоиш зад някаква маска.”

   

  Певицата не намира смисъл в отричането на един от най-популярните музикални стилове на Балканския полуостров  – поп фолка. За нея той е част от настоящето, който няма да отмине и не би трябвало да се подлежи на  оспорване. Това се потвърждава и от данни на изследователския център “Тренд” от 2019 година, според които най-слушаните жанрове в България са народна музика, поп фолк и поп. На първо място се нареждат фолклорните звучения, а на второ поп фолкът. 

   

  “Това е една много голяма група в България и не може просто да си затваряш очите и да кажеш, че тая музика я няма,  че не съществува, или че не става. Според мен ти все едно виждаш черно и бяло и казваш, че бялото го няма.” ,  споделя изпълнителката 

   

  Решение на проблема с приемането на поп фолка за Кристияна е моделът на съседните на България страни – Румъния, Сърбия и Гърция. Те успяват да съчетаят поп фолка и попа за да получат компромисен музикален вариант, удовлетворяващ почитателите и на двата жанра, без да се усеща напрежение, неприязън и дискриминация. Младата певица вярва, че в тези иновативни подходи на нашите съседни държави се крие най-добрият начин за трансформиране на модерната българска музика и премахване на разграниченията. За да може музиката да следва своята най-важна мисия – да свързва хората, а не да ги разделя.

   

  Полин Савова

  Най-новото

  Темата на март: По пътя!

  Разкажете за място, което сте посетили. Или посетете място, за което искате да разкажете. А, защо не да ни срещнете...

  Дарителството в България: Какво научихме от скандала с HelpKarma?

  До 2020 г. доктор Антоанета Тончева, която живее и работи в германския град Регенсбург, е сред редовните дарители в популярната...

  Мария Милкова е новият главен редактор на sCOOL Media

  sCOOL Media има нов главен редактор! Това е Мария Милкова - журналист и видеограф с над 15-годишен опит в някои...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката