fbpx

  Кучетата лаят, а в Министерството на младежта и спорта всичко си върви постарому

  |

  Първата половин година на новите управляващи в Министерството на младежта и спорта (ММС) се оказа като последните 12 години. Волята да се отговаря на журналистически въпроси продължава просто да я няма. Случващото се във ведомството остава достояние единствено и само на работещите в него, защото пресцентър де юре има, но де факто не работи.

   

  Така накратко може да се обобщи дейността във институцията, която от 13 декември миналата година до днес бе под контрола на партия „Има такъв народ“ и министър Радостин Василев. Днес той напуска поста си и изглежда, че оставя министерството – или поне тази част от него, отговаряща за младежта – в същото положение, в което го завари. 

   

  Блато, обвито в корупция, но и в много мистерия

  Заявките на новата власт бяха за коренна промяна в модела на управление и край на политическите назначения. На ръководни позиции, обясняваха те, ще бъдат поставени хора с експертиза. Това обещание продължи точно… три месеца.

   

  Така през февруари тихомълком и без публично становище за причината от поста на зам.-министър бе уволнена Яничка Труева – човек с над 10 години опит в областта на младежта. На нейно място дойде Диана Иванова– бивш изпълнителен директор на футболния клуб „Левски“ с юридическо образование и нула опит в областта на политиките за младежта.

   

  Тогава от пресцентъра на ММС отказаха да отговорят на наши въпроси за обстоятелствата, довели до тази рокада още преди дори да са минали първите 100 дни от новото управление.

   

  Промяната – и преносно, и буквално – се материализира по време на събитие, в което новата зам.-министърка на младежта и спорта все участие през април. Тогава тя каза учудена (но и предизвиквайки учудване у всеки, който следи сектора): „За първи път, когато влязох в ММС, разбрах колко много се прави за младите хора в България“. 

   

  На фона на разследването на sCOOL Media за корупция в програмите за младежта и системното неглижиране на сектора в последните 12 години Диана Иванова демонстрира единствено пълно неразбиране на действителността в поверената ѝ институция.

   

  Гробно мълчание

  Въпроси към новите властимащи има и те им се задават. Но никой не им отговаря. Защото пресцентъра на ММС на практика не изпълнява главната си функция – да отговаря на журналистическите питания, а основно се фокусира в публикуването на снимки с министъра. 

   

  Всички опити да получим отговор на въпроси удрят на камък. На сайта на министерството са посочени два телефонни номера – един за обща информация и един на директора на пресцентъра на ММС Кирил Веселински.

   

  Щом звъннем на първия номер, младежки глас ни съобщава, че въпросите ни са пренасочени към Кирил Веселински и че от него нищо не зависи. Звъним на г-н Веселински. Общо над 50 пъти от края на месец февруари досега. Статистиката е следната: през повече от половината време телефонът дава свободно; в малък процент от случаите (не повече от пет пъти) той вдига и ни уведомява, че „се работи по нашите въпроси“ и да очакваме обаждане, което така и не последва. Има и трети сценарий, който в последно време се случва все по-често – щом позвъним, отсрещната страна вдигне, чуе кой се обажда и за какво, моментално г-н Веселински прекъсва обаждането.

   

  Информация ни се отказва неколкократно и чрез Закона за достъп до обществена информация. Питанията ни са по повод разгласените от sCOOL Media схеми за финансиране на т.нар. „проекти за превенция на агресията и зависимостите сред младите хора”, които струват скъпо и носят меко казано спорна полза за младежите в риск. След разкритията бяха обявени проверки. Резултат от тях обаче все още няма.

   

  Мотото на това управление, нека не забравяме, е „Прозрачност и нулева толерантност към корупцията“.

   

  На този фон през 2022 г. министерството управлява рекорден бюджет от общо 123 553 900 лева, което е с 27% повече спрямо 2021 г. От тях 7 435 600, също повече от миналата година, са за изпълнение на политики в областта на младите хора.

   

  И за финал… една изненадваща среща 

  В средата на месец април представител на екипа на sCOOL Media се срещна лично със зам.-министърката Диана Иванова – неочаквано и без предварителна уговорка. Когато разбра с кого говори, зам.-министърката  ни отпрати, без да отговори на нито един от нашите въпроси, а ни посъветва да се обърнем за насрочване на интервю към шефа на пресцентъра… неоткриваемият Кирил Веселински. Екипът ни изпрати покана за интервю с нея още в началото на месец март, като до момента отговор по нея няма – нито положителен, нито отрицателен. Има единствено въпроси без отговор. Защото кучетата си лаят, а “керванът” в ММС все така си върви, обвит в непрозрачност и мистерия.

  Кристиян Юлзари

  Най-новото

  Пловдив не дава Панаира без битка

  В чии ръце ще бъде символът на Града по тепетата - сагата продължава      Денят е 10 май 2023 и въпреки дъждовното...

  Автор на sCOOL Media с престижна награда

  Росен Разпопов бе отличен в категорията "Млад журналист" в конкурса за чиста журналистика Web Report    Росен Разпопов  Авторът на sCOOL Media Росен...

  Темата на май: ВДЪХНОВЕНИЕ

  „В началото беше Словото“ гласи старозаветната истина. Но може спокойно да добавим, че преди това е вдъхновението. В месеца, в...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката