fbpx

  Темата на ноември: Да поговорим… за секс!

  |

  „Българските младежи са първенци в Европа по тютюнопушене, алкохол и ранен секс“. „България е водеща по ранни аборти в ЕС“. „Деца раждат деца и ги оставят на държавата“. Срещали ли сте подобни новини? Убедени сме, че ще отговорите с „да“. И че може би ви е омръзнало подобни новини постоянно да циркулират в медийното пространство.

   

  Истината обаче е, че тези мрачни заглавия отразяват реални статистически данни, които не говорят добре за равнището на сексуална култура сред младите хора в България (същото, впрочем, важи и за възрастните). Защо тогава темата за сексуалното образование продължава да се приема с недоверие у нас, въпреки че, според проучване на Българския фонд за жените от 2019 г., 76 процента от българите на възраст между 15 и 49 години признават нуждата от него? Защо според Световната здравна организация българските деца и младежи получават най-малка подкрепа от родителите си, що се отнася до сложната тема за интимния живот на фона на всички други европейски страни? Как темата за половото съзряване, любовта и секса присъства в живота на младите и може ли диалогът за нея с възрастните да бъде – спокоен, полезен и смислен?

   

  Отговорите оставяме на вас. По темата за младежите и секса традиционно говорят основно възрастните, а посочените по-горе статистики красноречиво сочат, че се проваляме в това. Никой не познава интересите и нуждите ви, както и дефицитите на информация, разбиране и подкрепа, по-добре от вас самите. Темата може да се погледне през многобройни ъгли: от сексуално образование, превенция на ранни бременности, заболявания и насилие, през полово съзряване и сексуална ориентация, до изразяване, медии, комуникация и, никак не на последно място – любов.

   

  Разговаряйте с вашите съученици, приятели, с учители, психолози и експерти, както и с организации, занимаващи се професионално с темата. Не забравяйте и за здравните медиатори, които оказват безценна помощ на най-бедните и маргинализирани групи да се образоват и да получат медицинска помощ, когато им се налага. Запознайте се с доклади и проучвания на национално и международно ниво, както и с опита на други страни. Не се страхувайте да разказвате истински истории – нашият опитен редакторски екип е насреща, за да ви помогне да го направите по начин, който няма да причини неудобство или да навреди на вашите герои.

   

  Очакваме вашите репортажи, интервюта и статии в писмен, видео, фото или аудио формат на тема “Да поговорим… за секс!” до 1 декември на нашата редакторска поща [email protected] Най-добрите материали ще получат награди.

   

  Можете да представите своите идеи и да получите насоки и съвети от нашия редакторски екип на традиционната ни месечна планьорка, която ще се проведе на 9 ноември, понеделник,  в 18.30. Подготвили сме ви и изненада! В планьорката ще се включи и Николета Попкостадинова, създател на платформата за сексуално и здравно образование на тийнейджъри  Loveguide. Тя ще ви сподели своя ценен опит, ще ви даде насоки в отразяването на темата и ще отговори на въпросите, които ви вълнуват.

  Регистрирайте за участие в планьорката тук до 12.00 часа на 9 ноември.

   

  Очакваме ви!

   

  А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както  и  да споделяте) в нашите канали за социални медии:

   

  Facebook: https://www.facebook.com/scoolmediaBG/ ,за тагване @scoolmediaBG

  Instagram: https://www.instagram.com/scool_media/

  YouTube:

  https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A?view_as=subscriber

   

   

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката