fbpx

  Разговор със Сана – „Лошата кака“ с „1000 лайка“

  |

  Сана – каквото е „сценичното“ име на влогърката и YouTube звезда Сана Алсбеи-Драгова, стана популярна с имитацията на изгряващата поп звезда Били Айлиш. Васил Василев, единадесетокласник от ЧПГТП „Райко Цончев“, гр.Добрич разговаря с нея за професията „влогър“, лайковете и свободата на словото в България.

  Ти си един от младите и развиващи се YouTube-ъри в България. Какъв съвет би дала на всички младежи, които искат да се занимават с подобна дейност?

  Моят съвет към всички, които биха искали да се занимават със създаване на видео съдържание за социалните мрежи, е да бъдат себе си. Всеки от нас е различен и уникален и има какво да сподели по начин, по който никой друг до сега не го е правил – точно върху това да се фокусират, да споделят нещата, които тях ги вълнуват по своя си начин.

   

  Снимка: Диди Димитров – Hiken Shtiken

  Какво е посланието ти от кавъра „ЛОША КАКА“ на песента на Били Айлиш „Лошо момче“ (“Bad Guy”)?

  Посланието на „ЛОША КАКА” е доста директно и то до голяма степен е насочено към нас – хората, и това, че по всякакъв начин използваме околната среда за своите цели и нужди, но в нашето егоистично използване липсва осъзнатостта, че природата е жив организъм и има нужда от дърветата, и от животните и от рибите във водите си, за да може да се възобновява и да ни дава още повече, от това, от което ние имаме нужда, а именно чист въздух, чиста питейна вода и чиста храна. Без тези три неща нито едно човешко същество не би могло да съществува… затова и това, което причиняваме на природата в крайна сметка вреди най-вече на всички нас.

   

  Какво е нужно за да успееш в интернет пространството в България?

  За да успееш навсякъде (не само в интернет пространството) е нужно най-вече постоянство. Въпреки че винаги има изключения от правилото и някой може да избухне с някое viral видео изведнъж. Но ако няма какво друго да предостави на аудиторията си след това, тя би загубила интерес. Така че постоянство и качествено съдържание с добавена стойност, а именно със смисъл.

  Снимка: Диди Димитров – Hiken Shtiken

  Какво мислиш за свободата на словото в България? Каква промяна е нужна според теб?

  Все още смятам, че има свобода на словото в България, но това, което лично мен ме притеснява е, че големите медии са разпределени на различни политически полюси, и в случай, че човек е свикнал да гледа определи телевизионни канали представата му за всичко е доста силно оцветена от съответния политически цвят. Трудно се намира непредубедена медия в момента, а е толкова нужно да има повече, за да може повече хора да имат достъп до чиста информация, такава каквато е, а не изкривена под влиянието на политическите сили зад медията. Затова е важно ние като граждани да подкрепяме малките медии, които се борят за истинската свобода – правото на чиста информация.

   

  „1000 лайка ли са ни нужни в днешно време за да бъдем щастливи?

  В днешно време много хора погрешно търсят щастието си навън, извън тях – в нещата от заобикалящата ги среда, във връзките и взаимоотношенията си с другите, в успехите в личен и професионален план, в парите или разбира се, в броя на лайковете и последователите. Тези заветни “1000 лайка” са фраза, която виждах и чувах често от други creator-и и бях изумена, затова и станаха основа на песента ми. Истината е, че щастието е независещо от всички тези неща, даже всяко едно нещо, към което се стремим може да ни отведе към нещастие, защото не сме го постигнали, или защото представата ни е била малко по-различна за него. Ако търсим щастието навътре, ще открием, че ние сме щастливи изначално – на нас не ни е необходимо нищо, за да бъдем щастливи, това състояние на щастие го носим вътре в себе си.

   

  Снимка: Диди Димитров – Hiken Shtiken

  Напоследък се занимаваш с много дейности. Как съчетаваш абсолютно всичко? Организиран човек ли си?

  Занимавам се с много неща, защото много неща са ми интересни и в много неща съм добра. Аз съм организиран човек и умея да работя с много и различни хора, така че успявам да съчетавам всичко благодарение на тях – на хората, с които работя – те са велики просто! Обожавам всеки един от тях и им благодаря за всичко, което сме постигнали заедно.

   

  Посланието, което искаш да оставиш на този свят е…?

  Посланието, което наистина най-много искам да оставя след себе си е младите да вярват в себе си, да вярват, че могат, да вярват, че имат качествата и капацитета да постигнат всичко, което пожелаят. Затова и всяка година водя курсове и лагери YES! (Young, Empowered Strong – преведено на български: Млад Вдъхновен Силен)

  Васил Василев

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката