Разговор със Сана – „Лошата кака“ с „1000 лайка“

Сана – каквото е „сценичното“ име на влогърката и YouTube звезда Сана Алсбеи-Драгова, стана популярна с имитацията на изгряващата поп звезда Били Айлиш. Васил Василев, единадесетокласник от ЧПГТП „Райко Цончев“, гр.Добрич разговаря с нея за професията „влогър“, лайковете и свободата на словото в България.

Ти си един от младите и развиващи се YouTube-ъри в България. Какъв съвет би дала на всички младежи, които искат да се занимават с подобна дейност?

Моят съвет към всички, които биха искали да се занимават със създаване на видео съдържание за социалните мрежи, е да бъдат себе си. Всеки от нас е различен и уникален и има какво да сподели по начин, по който никой друг до сега не го е правил – точно върху това да се фокусират, да споделят нещата, които тях ги вълнуват по своя си начин.

 

Снимка: Диди Димитров – Hiken Shtiken

Какво е посланието ти от кавъра „ЛОША КАКА“ на песента на Били Айлиш „Лошо момче“ (“Bad Guy”)?

Посланието на „ЛОША КАКА” е доста директно и то до голяма степен е насочено към нас – хората, и това, че по всякакъв начин използваме околната среда за своите цели и нужди, но в нашето егоистично използване липсва осъзнатостта, че природата е жив организъм и има нужда от дърветата, и от животните и от рибите във водите си, за да може да се възобновява и да ни дава още повече, от това, от което ние имаме нужда, а именно чист въздух, чиста питейна вода и чиста храна. Без тези три неща нито едно човешко същество не би могло да съществува… затова и това, което причиняваме на природата в крайна сметка вреди най-вече на всички нас.

 

Какво е нужно за да успееш в интернет пространството в България?

За да успееш навсякъде (не само в интернет пространството) е нужно най-вече постоянство. Въпреки че винаги има изключения от правилото и някой може да избухне с някое viral видео изведнъж. Но ако няма какво друго да предостави на аудиторията си след това, тя би загубила интерес. Така че постоянство и качествено съдържание с добавена стойност, а именно със смисъл.

Снимка: Диди Димитров – Hiken Shtiken

Какво мислиш за свободата на словото в България? Каква промяна е нужна според теб?

Все още смятам, че има свобода на словото в България, но това, което лично мен ме притеснява е, че големите медии са разпределени на различни политически полюси, и в случай, че човек е свикнал да гледа определи телевизионни канали представата му за всичко е доста силно оцветена от съответния политически цвят. Трудно се намира непредубедена медия в момента, а е толкова нужно да има повече, за да може повече хора да имат достъп до чиста информация, такава каквато е, а не изкривена под влиянието на политическите сили зад медията. Затова е важно ние като граждани да подкрепяме малките медии, които се борят за истинската свобода – правото на чиста информация.

 

„1000 лайка ли са ни нужни в днешно време за да бъдем щастливи?

В днешно време много хора погрешно търсят щастието си навън, извън тях – в нещата от заобикалящата ги среда, във връзките и взаимоотношенията си с другите, в успехите в личен и професионален план, в парите или разбира се, в броя на лайковете и последователите. Тези заветни “1000 лайка” са фраза, която виждах и чувах често от други creator-и и бях изумена, затова и станаха основа на песента ми. Истината е, че щастието е независещо от всички тези неща, даже всяко едно нещо, към което се стремим може да ни отведе към нещастие, защото не сме го постигнали, или защото представата ни е била малко по-различна за него. Ако търсим щастието навътре, ще открием, че ние сме щастливи изначално – на нас не ни е необходимо нищо, за да бъдем щастливи, това състояние на щастие го носим вътре в себе си.

 

Снимка: Диди Димитров – Hiken Shtiken

Напоследък се занимаваш с много дейности. Как съчетаваш абсолютно всичко? Организиран човек ли си?

Занимавам се с много неща, защото много неща са ми интересни и в много неща съм добра. Аз съм организиран човек и умея да работя с много и различни хора, така че успявам да съчетавам всичко благодарение на тях – на хората, с които работя – те са велики просто! Обожавам всеки един от тях и им благодаря за всичко, което сме постигнали заедно.

 

Посланието, което искаш да оставиш на този свят е…?

Посланието, което наистина най-много искам да оставя след себе си е младите да вярват в себе си, да вярват, че могат, да вярват, че имат качествата и капацитета да постигнат всичко, което пожелаят. Затова и всяка година водя курсове и лагери YES! (Young, Empowered Strong – преведено на български: Млад Вдъхновен Силен)

Васил

Васил

Казвам се Васил Василев и съм възпитаник на ЧПГТП "Райко Цончев", гр. Добрич. Имам интерес към журналистиката, медиите и социалните мрежи от 8 клас, като първите ми стъпки бяха в младежка рубрика по местната телевизия. За sCOOL Media пиша от септември 2019, като първият ми материал спечели второ място в конкурса на месеца. През март 2020 бях акредитиран да бъда част от българската преса на Евровизия 2020 в Ротердам, Холандия.
Васил