fbpx

  Разговор със Сана – „Лошата кака“ с „1000 лайка“

  |

  Сана – каквото е „сценичното“ име на влогърката и YouTube звезда Сана Алсбеи-Драгова, стана популярна с имитацията на изгряващата поп звезда Били Айлиш. Васил Василев, единадесетокласник от ЧПГТП „Райко Цончев“, гр.Добрич разговаря с нея за професията „влогър“, лайковете и свободата на словото в България.

  Ти си един от младите и развиващи се YouTube-ъри в България. Какъв съвет би дала на всички младежи, които искат да се занимават с подобна дейност?

  Моят съвет към всички, които биха искали да се занимават със създаване на видео съдържание за социалните мрежи, е да бъдат себе си. Всеки от нас е различен и уникален и има какво да сподели по начин, по който никой друг до сега не го е правил – точно върху това да се фокусират, да споделят нещата, които тях ги вълнуват по своя си начин.

   

  Снимка: Диди Димитров – Hiken Shtiken

  Какво е посланието ти от кавъра „ЛОША КАКА“ на песента на Били Айлиш „Лошо момче“ (“Bad Guy”)?

  Посланието на „ЛОША КАКА” е доста директно и то до голяма степен е насочено към нас – хората, и това, че по всякакъв начин използваме околната среда за своите цели и нужди, но в нашето егоистично използване липсва осъзнатостта, че природата е жив организъм и има нужда от дърветата, и от животните и от рибите във водите си, за да може да се възобновява и да ни дава още повече, от това, от което ние имаме нужда, а именно чист въздух, чиста питейна вода и чиста храна. Без тези три неща нито едно човешко същество не би могло да съществува… затова и това, което причиняваме на природата в крайна сметка вреди най-вече на всички нас.

   

  Какво е нужно за да успееш в интернет пространството в България?

  За да успееш навсякъде (не само в интернет пространството) е нужно най-вече постоянство. Въпреки че винаги има изключения от правилото и някой може да избухне с някое viral видео изведнъж. Но ако няма какво друго да предостави на аудиторията си след това, тя би загубила интерес. Така че постоянство и качествено съдържание с добавена стойност, а именно със смисъл.

  Снимка: Диди Димитров – Hiken Shtiken

  Какво мислиш за свободата на словото в България? Каква промяна е нужна според теб?

  Все още смятам, че има свобода на словото в България, но това, което лично мен ме притеснява е, че големите медии са разпределени на различни политически полюси, и в случай, че човек е свикнал да гледа определи телевизионни канали представата му за всичко е доста силно оцветена от съответния политически цвят. Трудно се намира непредубедена медия в момента, а е толкова нужно да има повече, за да може повече хора да имат достъп до чиста информация, такава каквато е, а не изкривена под влиянието на политическите сили зад медията. Затова е важно ние като граждани да подкрепяме малките медии, които се борят за истинската свобода – правото на чиста информация.

   

  „1000 лайка ли са ни нужни в днешно време за да бъдем щастливи?

  В днешно време много хора погрешно търсят щастието си навън, извън тях – в нещата от заобикалящата ги среда, във връзките и взаимоотношенията си с другите, в успехите в личен и професионален план, в парите или разбира се, в броя на лайковете и последователите. Тези заветни “1000 лайка” са фраза, която виждах и чувах често от други creator-и и бях изумена, затова и станаха основа на песента ми. Истината е, че щастието е независещо от всички тези неща, даже всяко едно нещо, към което се стремим може да ни отведе към нещастие, защото не сме го постигнали, или защото представата ни е била малко по-различна за него. Ако търсим щастието навътре, ще открием, че ние сме щастливи изначално – на нас не ни е необходимо нищо, за да бъдем щастливи, това състояние на щастие го носим вътре в себе си.

   

  Снимка: Диди Димитров – Hiken Shtiken

  Напоследък се занимаваш с много дейности. Как съчетаваш абсолютно всичко? Организиран човек ли си?

  Занимавам се с много неща, защото много неща са ми интересни и в много неща съм добра. Аз съм организиран човек и умея да работя с много и различни хора, така че успявам да съчетавам всичко благодарение на тях – на хората, с които работя – те са велики просто! Обожавам всеки един от тях и им благодаря за всичко, което сме постигнали заедно.

   

  Посланието, което искаш да оставиш на този свят е…?

  Посланието, което наистина най-много искам да оставя след себе си е младите да вярват в себе си, да вярват, че могат, да вярват, че имат качествата и капацитета да постигнат всичко, което пожелаят. Затова и всяка година водя курсове и лагери YES! (Young, Empowered Strong – преведено на български: Млад Вдъхновен Силен)

  Васил

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката