fbpx

  Малки стъпки в името на природата

  |

  15-годишната Росица Сълмова от Професионалната гимназия по туризъм ,,Д-р Васил Берон“, гр. Велико Търново, ни среща с единадесетокласничките Глория и Християна в разговор за това какво може да направи всеки от нас, за да пази природата чиста. 

   

  В днешно време много малко хора се опитват да почистват и да пазят природата. Повечето хора я замърсяват, отколкото да я пазят чиста или поне да си изхвърлят отпадъците не по земята, а в кошчета или контейнери. Когато не я пазим чиста, можем да навредим на нас самите и на самата природа. За този проблем решихме да поговорим с Глория и Християна Асенови – ученички от 11 клас в Професионална гимназия по туризъм ,,Д-р Васил Берон“, гр. Велико Търново. Те разказват как биха променили себе си и другите хора, за да може да пазят природата такава каквато си е – чиста и приятна за разходки.

   

  Какво бихте променили в ежедневието си, за да пазите природата чиста?

  Бихме използвали енергоспестяващи крушки, бихме садили повече дървета, бихме почиствали горичките и полянките, където ходят хората да палят огън и след това не почистват след себе си.

   

  Вие сте ученички, правите ли нещо в училище, за да запазите природата чиста?

  От училище ходихме да садим дървета в Света гора.  Правим открити уроци на по-малките как да почистват и по какъв начин може да пазят природата.

   

  Какво бихте променили във вашия град?

  Бихме разказали на хората колко е вредно да си хвърлят боклуците навсякъде по улицата, а не в контейнерите.

   

  По ваши наблюдения съгражданите ви пазят ли околната среда?

  В днешно време по-младите хора не се замислят за това да пазят околната среда.

   

  Какво бихте посъветвали предприятията, които изхвърлят храна?

  Не бива да се изхвърля храна. Вместо да се изхвърля храната, според нас може да се даде на бездомните хора и животни, за да им помогнем.

   

  Рециклирате ли вашия отпадък и почиствате ли след вас когато отидете в гората на пикник?

  Да, разбира се. Няма нищо по-важно от това да оставим мястото или природата така както е била. Ние рециклираме, защото това е важно за нашето семейство.

   

  Какво бихте посъветвали другите да правят, за да пазят природата?

  Според нас ще бъде много по-здравословно и по-полезно за околните, ако вместо коли, използваме колела. Също така може да рециклират отпадъците си. Ще бъде хубаво да садят повече дървета и по-малко да се унищожават. Също така може да спират кранчетата на мивките докато си мият зъбите.

  Ще бъде добре, ако всички се захванем и почистим всички боклуци по улиците. Има много такива инициативи, но много малко хора се захващат. Трябва поколението след нас да види чиста природа, чисти улици и чист въздух, а не боклуци по полянките, счупени стъкла от бутилки и много други! Ако се хванем всички, ще успеем!

  Най-новото

  Дни на образованието и действията за климата с Fridays for Future

  На 24 и 25 септември  българският клон на движението Fridays for Future организира в София събитието “Дни на образованието и действията за...

  За историята с любов

  Град Кърджали бе домакин на седмото издание на Националната ученическа конференция по история, която тази година се проведе между 10...

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката