fbpx

  Måneskin: “Рокендролът никога не умира!”

  |

  Преди седмица, за първи път от 1990 г. италианска банда (при това – рок!) печели паневропейското музикално състезание „Евровизия“. Прочетете историята на Måneskin и чуйте няколко знакови техни парчета, подбрани от авторът на sCOOL Media Ния Андонова от гр. Благоевград.

   

  Годината е 2015, мястото е Рим, а главните герои са двама младежи в гимназията, които решават да създадат група – Виктория Де Анджелис /бас/ и Томас Раджи /китара/. След време към тях се присъединява Дамяно Давид /вокал/. Дотук имаме трио – бас, китара и вокал. Време е социалните мрежи да добавят малко ритъм! Съветвам ви да ги ползвате по-често, тъй като барабанистът на новосъздадената банда Итън Торчио разбира за нея чрез реклама във Facebook.

  Разбира се, всяка една себеуважаваща си група трябва да има подходящо име. И тук се появява “лунна светлина”, на датски преведено – Måneskin. Така започва историята на Дамяно Давид, Виктория Де Анджелис, Томас Раджи и Итън Торчио, или вече по-познати като Måneskin.

   

  Първоначално музикантите свирят основно по улиците на историческия център в Рим, докато през 2017г. не решават да се явят на кастинг в “X Factor Italia”. Класират се на второ място, но стават изключително популярни, като билетите за концертите им по площади и спортни зали се продават с месеци наред.

  Четири години по-късно, през март месец, Måneskin участват за първи път в 71-то издание на Фестивала за италианска песен в Санремо. След пет вечери и оспорван вот между журито, оркестъра и публиката, те избират своя победител, а именно Måneskin и песента им “Zitti e buoni!”. Така бандата получава възможността да представи Италия на Евровизия в Ротердам на 22 май 2021г., където отива на финал и донася първата победа на Италия от 1990-та година насам…

   

  Рим ще бъде домакин на следващото издание на Евровизия, а сега ние ще станем домакини на Måneskin и ще ви представим някои от най-емблематичните им парчета.

   

  1. L’altra dimensione / Другото измерение

   

  Песента е част от дебютния албум на бандата – “Il ballo della vita” / “Танцът на живота”, и е издадена на 10ти април 2019г. Текстът е изцяло посветен на образа на “Марлена”. Обикновено, когато човек чуе това име, веднага му хрумва: “О, това може би е приятелката на вокала, или някое момиче, оставило дълбока следа у групата”… Всъщност, Марлена не е реален човек. Тя е тяхната Венера и олицетворява посланието, което Måneskin искат да разпространят чрез своята музика, а именно – свобода, творчество и живот.

   

  1. Vent’anni / Двадесет години

   

  “Vent’anni” излиза в края на 2020г., като последната песен от втория албум на бандата – “Teatro d’ira” / “Театърът на гнева”, 1ва част. Текстът на “Vent’anni” е дело на Дамяно Давид и е свързан с 20-те години в живота на един човек – за всичко, което вижда един чист и невинен младеж в нещата, които го заобикалят, като например желание за пари, избор между любов и диаманти и т.н. Това е един опит на Дамяно, както той се изразява, да покаже какво е “цвят” на тези, които виждат само черно и бяло.

   

  1. Torna a casa / Обратно вкъщи/Върни се вкъщи

   

  Разказва се за раздяла: това е избухването на човек, който е загубил своята муза, но тя ще изслуша молитвата му и ще се върне при него. Текстът отново е фокусиран върху Марлена, съответно песента е част от първия албум на групата. В музикалния видеоклип артистите свирят в бароково имение, докато танцьорка, представляваща Марлена, се опитва и успява да се изправи без помощта на патериците – метафоричен образ на наркотиците, представени като сладкото бягство от жестоката реалност.

   

  “Torna a casa” е парче, което да слушате със затворени очи и отворен ум. Отворете ума си, за да се приберете.”, споделят Måneskin.

   

  1. Le parole lontane / Далечни думи

   

  Отново време за този път така далечната Марлена и така далечните думи, които ѝ отправят членовете на Måneskin чрез “Le parole lontane” – “остави ме да повярвам, че това е истина/моля те, остави ме да се изгубя в морето, защото, заклевам се, искам да изкрещя далечните думи”.

   

  1. Morirò da re / Ще умра като крал

   

  Както предполагам очаквате, лирическия герой няма да умре сам, а с Марлена до себе си. Точно това ще го накара да се почувства като крал. Обожавам звученето на тази песен.

   

  1. Zitti e buoni! / Тихи и мирни/Млъкнете и бъдете послушни!

   

  Това парче се превърна в личния подпис на Måneskin. А чувството да чуеш една песен веднъж, да започнеш да си я тананикаш, без никаква представа какъв е текста, е неописуемо. “Zitti e buoni” е пример за това, фактът, че все още разучавам текста – също. Преводът на български е “тихи и мирни”, но всъщност означава “Млъкнете и бъдете послушни!” – това е призив, с който ги усмирявала на времето учителката на Måneskin. Песента е манифест за тези, които искат да продължат напред, съхранявайки своята уникалност, без значение кой какво говори за тях. В текста има малки разлики между Санремо и Евровизия, тъй като за втория конкурс е трябвало да отпаднат нецензурни изрази, които са против правилата на Евровизия.

   

  “Ние просто искаме да кажем на цяла Европа, на цялата планета – рокендролът никога не умира!”, заяви фронтменът Дамяно Давид, получавайки наградата.

   

  Måneskin пишат история, чието начало разказах тук. От улиците на Рим, до Санремо, Евровизия и… предстои да разберем! А дотогава – нека ги слушаме пак, и пак, и пак, защото те определено имат какво да ни кажат.

   

  Най-новото

  Пловдив не дава Панаира без битка

  В чии ръце ще бъде символът на Града по тепетата - сагата продължава      Денят е 10 май 2023 и въпреки дъждовното...

  Автор на sCOOL Media с престижна награда

  Росен Разпопов бе отличен в категорията "Млад журналист" в конкурса за чиста журналистика Web Report    Росен Разпопов  Авторът на sCOOL Media Росен...

  Темата на май: ВДЪХНОВЕНИЕ

  „В началото беше Словото“ гласи старозаветната истина. Но може спокойно да добавим, че преди това е вдъхновението. В месеца, в...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката