fbpx

  Måneskin: “Рокендролът никога не умира!”

  |

  Преди седмица, за първи път от 1990 г. италианска банда (при това – рок!) печели паневропейското музикално състезание „Евровизия“. Прочетете историята на Måneskin и чуйте няколко знакови техни парчета, подбрани от авторът на sCOOL Media Ния Андонова от гр. Благоевград.

   

  Годината е 2015, мястото е Рим, а главните герои са двама младежи в гимназията, които решават да създадат група – Виктория Де Анджелис /бас/ и Томас Раджи /китара/. След време към тях се присъединява Дамяно Давид /вокал/. Дотук имаме трио – бас, китара и вокал. Време е социалните мрежи да добавят малко ритъм! Съветвам ви да ги ползвате по-често, тъй като барабанистът на новосъздадената банда Итън Торчио разбира за нея чрез реклама във Facebook.

  Разбира се, всяка една себеуважаваща си група трябва да има подходящо име. И тук се появява “лунна светлина”, на датски преведено – Måneskin. Така започва историята на Дамяно Давид, Виктория Де Анджелис, Томас Раджи и Итън Торчио, или вече по-познати като Måneskin.

   

  Първоначално музикантите свирят основно по улиците на историческия център в Рим, докато през 2017г. не решават да се явят на кастинг в “X Factor Italia”. Класират се на второ място, но стават изключително популярни, като билетите за концертите им по площади и спортни зали се продават с месеци наред.

  Четири години по-късно, през март месец, Måneskin участват за първи път в 71-то издание на Фестивала за италианска песен в Санремо. След пет вечери и оспорван вот между журито, оркестъра и публиката, те избират своя победител, а именно Måneskin и песента им “Zitti e buoni!”. Така бандата получава възможността да представи Италия на Евровизия в Ротердам на 22 май 2021г., където отива на финал и донася първата победа на Италия от 1990-та година насам…

   

  Рим ще бъде домакин на следващото издание на Евровизия, а сега ние ще станем домакини на Måneskin и ще ви представим някои от най-емблематичните им парчета.

   

  1. L’altra dimensione / Другото измерение

   

  Песента е част от дебютния албум на бандата – “Il ballo della vita” / “Танцът на живота”, и е издадена на 10ти април 2019г. Текстът е изцяло посветен на образа на “Марлена”. Обикновено, когато човек чуе това име, веднага му хрумва: “О, това може би е приятелката на вокала, или някое момиче, оставило дълбока следа у групата”… Всъщност, Марлена не е реален човек. Тя е тяхната Венера и олицетворява посланието, което Måneskin искат да разпространят чрез своята музика, а именно – свобода, творчество и живот.

   

  1. Vent’anni / Двадесет години

   

  “Vent’anni” излиза в края на 2020г., като последната песен от втория албум на бандата – “Teatro d’ira” / “Театърът на гнева”, 1ва част. Текстът на “Vent’anni” е дело на Дамяно Давид и е свързан с 20-те години в живота на един човек – за всичко, което вижда един чист и невинен младеж в нещата, които го заобикалят, като например желание за пари, избор между любов и диаманти и т.н. Това е един опит на Дамяно, както той се изразява, да покаже какво е “цвят” на тези, които виждат само черно и бяло.

   

  1. Torna a casa / Обратно вкъщи/Върни се вкъщи

   

  Разказва се за раздяла: това е избухването на човек, който е загубил своята муза, но тя ще изслуша молитвата му и ще се върне при него. Текстът отново е фокусиран върху Марлена, съответно песента е част от първия албум на групата. В музикалния видеоклип артистите свирят в бароково имение, докато танцьорка, представляваща Марлена, се опитва и успява да се изправи без помощта на патериците – метафоричен образ на наркотиците, представени като сладкото бягство от жестоката реалност.

   

  “Torna a casa” е парче, което да слушате със затворени очи и отворен ум. Отворете ума си, за да се приберете.”, споделят Måneskin.

   

  1. Le parole lontane / Далечни думи

   

  Отново време за този път така далечната Марлена и така далечните думи, които ѝ отправят членовете на Måneskin чрез “Le parole lontane” – “остави ме да повярвам, че това е истина/моля те, остави ме да се изгубя в морето, защото, заклевам се, искам да изкрещя далечните думи”.

   

  1. Morirò da re / Ще умра като крал

   

  Както предполагам очаквате, лирическия герой няма да умре сам, а с Марлена до себе си. Точно това ще го накара да се почувства като крал. Обожавам звученето на тази песен.

   

  1. Zitti e buoni! / Тихи и мирни/Млъкнете и бъдете послушни!

   

  Това парче се превърна в личния подпис на Måneskin. А чувството да чуеш една песен веднъж, да започнеш да си я тананикаш, без никаква представа какъв е текста, е неописуемо. “Zitti e buoni” е пример за това, фактът, че все още разучавам текста – също. Преводът на български е “тихи и мирни”, но всъщност означава “Млъкнете и бъдете послушни!” – това е призив, с който ги усмирявала на времето учителката на Måneskin. Песента е манифест за тези, които искат да продължат напред, съхранявайки своята уникалност, без значение кой какво говори за тях. В текста има малки разлики между Санремо и Евровизия, тъй като за втория конкурс е трябвало да отпаднат нецензурни изрази, които са против правилата на Евровизия.

   

  “Ние просто искаме да кажем на цяла Европа, на цялата планета – рокендролът никога не умира!”, заяви фронтменът Дамяно Давид, получавайки наградата.

   

  Måneskin пишат история, чието начало разказах тук. От улиците на Рим, до Санремо, Евровизия и… предстои да разберем! А дотогава – нека ги слушаме пак, и пак, и пак, защото те определено имат какво да ни кажат.

   

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката