fbpx

  Митровица Рок Скуул: Музиката, която обединява

  |

  В следващия материал Катерина Василева и Кристиян Юлзари от sCOOL Media ще ви разкажат за рок училището в косовския град Митровица, където общото влечение към музиката гради мостовете, разрушени от войната в края на миналия век. Статията е изготвена под редакторското ръководство на журналиста Петър Георгиев.

   

  Намирането на пресечни точки на Балканите винаги е било трудна задача. Това важи с двойна сила за държавите, които се формират след разпадането на Югославия. Опитите на младите държави да излекуват незарасналите рани от политическите и военните конфликти като че ли не дават резултат и днес техните общества са по-отчуждени отвсякога. Една от тях е Косово. През 2008 г., близо десетилетие след края на войната между сърби и албанци, Косово обявява независимостта си от Република Сърбия. Оттогава насам стабилността в региона не успява да си проправи път.

  Снимка: Flickr

  Отчуждението личи най-силно на места като Митровица – град в северната част на Косово, известен като средище на рок музиката и попкултурата в годините преди войната. Днес обаче Митровица е символ на разделението между сърби и албанци. Повече от 20 години след края на Косовската война градът все още е разделен на две. Сърбите живеят в северната част от града, а албанците – на юг.

   

  Да пресечеш някой от трите моста над река Ибър – границата между Севера и Юга – е изключително опасно. Макар двете общности да делят една територия, сърби и албанци говорят на различен език, имат различна валута, но най-вече имат свой собствен поглед за травмите от близкото минало. Да се намери общ език изглежда напълно невъзможно.

   

  И все пак търсенето на допирни точки продължава. Няколко местни музиканти с подкрепата на „Музиканти без граници“ и други неправителствени организации се впускат в инициатива с идеята да свържат млади хора от двете страни на града. 

   

  Така през 2008 г. – същата година, през която Косово обявява независимостта си – те основават Митровица Рок Скуул – младежко училище за рок музика, което има за цел да върне облика на град Митровица като музикален и културен център в Косово и Западните Балкани. 

   

  Музикален мост между разделени общности

  Първоначално училището се помещава в мазето на местния културен център. „Мястото беше в непосредствена близост до моста, който свързва или разделя двете части на града. Надявахме се, че младежи от двете страни ще идват там за уроци по музика, но това беше наивно. Хората в Митровица не преминават през моста, особено заради нещо като урок по музика“, споделя Уенди Хаслър-Форест, съоснователка на рок училището, по време на TEDx конференция в Тирана през 2014 г.


  Затова се пристъпва към организирането на музикален лагер, на който да бъдат поканени младежи от Северна и Южна Митровица. Лагерът се провежда в Скопие, Северна Македония, тъй като този град се приема за, „неутрална територия“ и от двете общности. За Емир Хасани, който живее в сръбската част на града, това е не само първият досег с Митровица Рок Скуул, но и първата среща с хора от албанската общност.

   

  През 2008 г. той е още съвсем млад, но веднага възприема идеята за училище, което да свързва младежите посредством музиката. Все пак Митровица е малък град и се нуждае от пространства, които да обединяват хората с еднакви интереси – без значение дали са сърби, или албанци. В Митровица Рок Скуул те се събират, за да репетират и да създават музика, но също и за да намират нови приятели.

   

  „Заради разделението след войната хората спряха не само да свирят заедно, но и да общуват помежду си. Именно оттам се зароди идеята да съберем на едно място млади музиканти и просто да видим какво ще се получи“, споделя Хасани. Отначало той се присъединява към Митровица Рок Скуул като ученик, но днес вече работи в училището като програмен директор, учител и тонрежисьор.

   

  Благодарение на постоянството на ученици и учители с времето рок училището се разраства и достига до все повече младежи от двете части на Митровица. Те посещават уроци по пеене, китара, барабани, пиано и тонрежисура, участват в тренировъчни програми и работилници. 

   

  Смесените групи преодоляват различията

  Митровица Рок Скуул разчита най-много на програмата “Смесени банди”. Тя създава нови и пъстроцветни музикални групи, в които участват ученици от двете части на града. В резултат се получават десетки етнически смесени банди, в които сърби и албанци творят въпреки своите различия. През годините училището утвърждава смесените групи като най-добрия подход за взаимното сътрудничество и подкрепа на младежите от Северна и Южна Митровица. 

  Самият Хасани става част от програмата „Смесени банди“ още като ученик през 2008 г. За него това е първата възможност да общува с младежи от другия край на града. Затова участието му в тази програма се превръща в интересно и ценно преживяване, което му помага да погледне света от друга гледна точка – тази от отсрещната страна на моста. 

   

  „До днес „Смесени банди“ е една от най-важните програми за рок училището в Митровица, защото в нея най-отчетливо виждаме промяната”, споделя Хасани. „Сформираните групи работят в екип въпреки различията помежду си. Тази отборна игра е много важна – ако наистина искаш да постигнеш някаква промяна, начинът е да се обединиш с други хора и да работите заедно.” 

   

  Създаването на смесена банда обаче невинаги е лесна задача. Острите конфликти в историята на региона оставят своя отпечатък и върху младото поколение. Затова сърбите и албанците в смесените групи понякога срещат политически противоречия помежду си. Митровица Рок Скуул обаче не се фокусира върху тези различия, а вместо това търси допирните точки между учениците чрез музиката. „Децата идват в училището преди всичко, защото е музикално и те искат да получат повече знания в областта на музиката”, разказва Емир. „Именно затова не обръщаме толкова внимание на техните политически пристрастия. Всеки има право на мнение и ние по никакъв начин не се опитваме да променим мисленето на нашите ученици.“

   

  Музиката – новият език, който всички разбират

  За Хасани музиката е най-доброто средство за превъзмогване на политическите различия и най-добрият начин младите да продължат напред към своето общо бъдеще. „Ние откриваме отговора в музиката. За нас тя работи най-добре в изграждането на взаимоотношения между хора, които иначе не биха се свързали едни с други, защото обикновено няма много допирни точки между Севера и Юга. Тъкмо заради това правя това, което правя. Истински вярвам, че музиката може да служи като инструмент, чрез който хората да се обединят”, добавя той.

   

  Учениците понякога се затрудняват в общуването помежду си, защото Северна и Южна Митровица говорят на различни езици. Общият език обаче е музиката – всички хора по света я владеят и разбират. Тя успява да сближи не само учениците, които я създават, но също и тяхната публика. Хора от двете части на града посещават концертите на смесените групи и се сприятеляват помежду си.

   

  Освен това музиката свързва хората на едно по-дълбоко ниво от обикновеното общуване. Според Хасани подходът на смесените групи помага на учениците да задълбочат връзките помежду си, да развиват комуникационните си умения и да се научат да работят в екип. „Те изграждат нещо истинско заедно, създават изкуство и се гордеят с него, защото им е дало истински допирни точки. Те могат да си общуват и като просто седят и си говорят за политика, музика и така нататък. Но когато създадеш нещо ново с някого, това ви сближава на друго ниво. И в нашия случай това прави музиката.”

   

  Много от децата в Митровица Рок Скуул откриват в музиката не само нов начин на общуване, но и своето истинско призвание. Някои от тях продължават образованието си в музикални академии и впоследствие свирят в цяла Европа. Но изграждането на професионални музиканти, които да продължат да се занимават с музика и след завършването си, далеч не е основната цел на училището. „Няма значение дали ще станеш професионален музикант, или не”, казва Хасани. „Ние просто помагаме на едни красиви хора да добавят по още нещо към своя характер.“

   

  Разбира се, в хода на развитието си Митровица Рок Скуул среща и редица трудности. Процесът по осъществяването на целите, които училището си поставя, е много дълъг и бавен. Налага се Хасани и неговите колеги да внимават с всяка нова стъпка, която предприемат. 

   

  „Само преди 4-5 години беше напълно невъзможно да мислим за организирането на концерт, в който да свирят смесени групи от двете страни на моста“, споделя Хасани. „Нямаше такава възможност – дори самите ученици нямаше да се съгласят да го направят. Но преди две години и половина успяхме да организираме такъв концерт. Сега работим заедно много по-лесно, имаме възможност да репетираме и в северната, и в южната част. Животът ни още не е напълно нормален като в градовете, които не са разделени, но все пак прогресът е видим.“

   

  Поглед към бъдещето

  В момента Митровица Рок Скуул отново преминава през труден период. Заради пандемията от COVID-19 се налага училището да премести всичките си уроци онлайн, което затруднява процесите на общуване, споделяне и създаване на нова музика сред учениците. Но най-важното е, че училището продължава да работи и да свързва младите хора посредством музиката. Хасани е уверен, че тези трудни времена ще отминат скоро и след тях хората ще бъдат по-емпатични и по-добри.

   

  „Иска ми се да вярвам, че хората няма да се чувстват притиснати да мислят по определен начин, защото никой не се ражда с омраза в себе си. Това е нещо, което се изгражда в средата, в която живеем – в семействата, медиите, училищата. И ако успеем да превъзмогнем тази среда на омраза и различия, ще можем да заживеем нормално.“ 

   

  Такива процеси обаче отнемат време, търпение и усилия. „Много по-трудно е да създадеш нещо, отколкото да го унищожиш. Но също така не трябва да насилваме нещата”, добавя Хасани. „Най-важното е да бъдем искрени.“

   

  През последните 13 години повече от 1400 ученици преминават през Митровица Рок Скуул. Училището става дом на 50 етнически смесени музикални групи, половината от които създават и записват свои авторски песни. С десетките си музикални лагери, работилници и концерти както в северната, така и в южната част на града, Митровица Рок Скуул доказва, че политическите различия между хората могат да бъдат преодолени. Защото музиката обединява.

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката