fbpx

  Промяна без младите? Преговорите за правителство започнаха, но младежките политики все така отсъстват

  |

  Дебатът за бъдещето на политиките за младежта отсъства от дискусиите за съставяне на редовно коалиционно правителство между „Продължаваме промяната“ и останалите трима партньори – БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. 

   

  Преговорите стартираха в понеделник и ще продължат до събота включително. Представителите на всяка формация дискутират по график 18 конкретни теми, като всичко се излъчва на живо онлайн. Сред тях обаче не намериха място младежките политики. В петък, 26 ноември, е предвидено да се проведе среща на тема “Спорт”, въпреки че към момента ресорното министерство покрива и въпросите на младежта. Те не попаднаха и сред акцентите на дискусията, посветена на образованието, която се състоя в сряда. 

   

  От пресцентъра на „Продължаваме промяната“ отказаха да коментират казуса както по телефона, така и писмено.

   

  Не закъсняха и реакциите на ангажираните с младежките политики у нас. Националният младежки форум – най-голямата платформа на младежки организации в България – публикува във вторник отворено писмо до четирите партии и коалиции, участващи в преговорите. Организацията призовава политиците да проведат отделен дебат, посветен на младежта.

   

  „Младежката политика, макар и в годините погрешно приобщавана към образователните, социалните и най-вече спортните политики, следва да се разглежда като самостоятелен ресор със своята специфична проблематика и цели.“, пише НМФ.

   

  Младежката платформа предлага конкретни въпроси, които да бъдат разгледани от бъдещите коалиционни партньори. Сред тях са промените в Закона за младежта, приемането на Закон за доброволчеството, Националната стратегия за младежта и други.

   

  В четвъртък, по инициатива на НМФ, младежи започнаха да слагат на профилните си снимки рамка с надпис “Ние не сме за украса”, призовавайки и други съмишленици да се присъединят към кампанията. 

   

  Проблемът далеч не е от днес

   

  Липсата на дебат за младите е хроничен дефицит на българската политика. Още преди първите избори за тази година, които се състояха на 4 април, sCOOL Media писа, че масово в управленските програми на политическите партии отсъстват структурирани и подробно-разписани политики за младежта. Ситуацията остана непроменена и по време на третите избори за годината. 

   

  „Приключиха изборите, а с тях и предизборните обещания. Сега е време за преговори и действия, а младите хора отново са изключени от преговорите за планиране и изпълнение на политики за новосформиращото се правителство.“, каза председателката на Националния младежки форум Симона Димитрова и риторично попита: „Не беше ли валидно това, че промяната е свързана с бъдещето? Младите хора непрекъснато чуваме, че бъдещето зависи от нас. Как тогава ще има промяна без младите хора в България?“

   

  Седмици преди вота на 14 ноември sCOOL Media отправи покани до всички партии с реален шанс да влязат в 47-то Народно събрание да споделят своите визии за развитието на младежта у нас и включването на младите хора в процесите по вземане на решения. Не получихме отговор от нито една формация. 

   

  „Продължаващото неглижиране на политиките за младежта е пагубно не само за нас, младите хора, към които са конкретно насочени, но и за цялото общество и неговото развитие. Необходимо е да се вземат мерки, за да можем и ние да се включим пълноценно в предстоящата промяна!“, посочват още от НМФ.

   

  Кристиян

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката