fbpx

  Промяна без младите? Преговорите за правителство започнаха, но младежките политики все така отсъстват

  |

  Дебатът за бъдещето на политиките за младежта отсъства от дискусиите за съставяне на редовно коалиционно правителство между „Продължаваме промяната“ и останалите трима партньори – БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. 

   

  Преговорите стартираха в понеделник и ще продължат до събота включително. Представителите на всяка формация дискутират по график 18 конкретни теми, като всичко се излъчва на живо онлайн. Сред тях обаче не намериха място младежките политики. В петък, 26 ноември, е предвидено да се проведе среща на тема “Спорт”, въпреки че към момента ресорното министерство покрива и въпросите на младежта. Те не попаднаха и сред акцентите на дискусията, посветена на образованието, която се състоя в сряда. 

   

  От пресцентъра на „Продължаваме промяната“ отказаха да коментират казуса както по телефона, така и писмено.

   

  Не закъсняха и реакциите на ангажираните с младежките политики у нас. Националният младежки форум – най-голямата платформа на младежки организации в България – публикува във вторник отворено писмо до четирите партии и коалиции, участващи в преговорите. Организацията призовава политиците да проведат отделен дебат, посветен на младежта.

   

  „Младежката политика, макар и в годините погрешно приобщавана към образователните, социалните и най-вече спортните политики, следва да се разглежда като самостоятелен ресор със своята специфична проблематика и цели.“, пише НМФ.

   

  Младежката платформа предлага конкретни въпроси, които да бъдат разгледани от бъдещите коалиционни партньори. Сред тях са промените в Закона за младежта, приемането на Закон за доброволчеството, Националната стратегия за младежта и други.

   

  В четвъртък, по инициатива на НМФ, младежи започнаха да слагат на профилните си снимки рамка с надпис “Ние не сме за украса”, призовавайки и други съмишленици да се присъединят към кампанията. 

   

  Проблемът далеч не е от днес

   

  Липсата на дебат за младите е хроничен дефицит на българската политика. Още преди първите избори за тази година, които се състояха на 4 април, sCOOL Media писа, че масово в управленските програми на политическите партии отсъстват структурирани и подробно-разписани политики за младежта. Ситуацията остана непроменена и по време на третите избори за годината. 

   

  „Приключиха изборите, а с тях и предизборните обещания. Сега е време за преговори и действия, а младите хора отново са изключени от преговорите за планиране и изпълнение на политики за новосформиращото се правителство.“, каза председателката на Националния младежки форум Симона Димитрова и риторично попита: „Не беше ли валидно това, че промяната е свързана с бъдещето? Младите хора непрекъснато чуваме, че бъдещето зависи от нас. Как тогава ще има промяна без младите хора в България?“

   

  Седмици преди вота на 14 ноември sCOOL Media отправи покани до всички партии с реален шанс да влязат в 47-то Народно събрание да споделят своите визии за развитието на младежта у нас и включването на младите хора в процесите по вземане на решения. Не получихме отговор от нито една формация. 

   

  „Продължаващото неглижиране на политиките за младежта е пагубно не само за нас, младите хора, към които са конкретно насочени, но и за цялото общество и неговото развитие. Необходимо е да се вземат мерки, за да можем и ние да се включим пълноценно в предстоящата промяна!“, посочват още от НМФ.

   

  Кристиян Юлзари

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката