fbpx

  Млади журналисти от екипа на sCOOL Media отиват на обмен в САЩ

  |

  В следващия материал Мария Тонева от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали ще ви срещне с Ралица Сидерова и Александър Иванов, двама десетокласници и участници в първия лагер по журналистика на английски език в България, които сега са финалисти на програмата за обмен “YES”, предлагаща на 20 ученици от България да прекарат една учебна година в САЩ. Програмата “YES” стартира официално през 2002, а в България през 2009 г., с надеждата да се разшири комуникацията между хората на Съединените щати и България с цел насърчаване на взаимното разбирателство и уважение. Оттогава 75 български ученици са завършили програмата, като те служат за „младежки посланици“ на собствената си страна. За 10 месеца, участниците живеят в приемно семейство, учат в американска гимназия, придобиват лидерски умения, както и участват в дейности, за да научат за американското общество и ценности. В това интервю двамата разказват за копнежите, вълненията и притесненията, които изпитват преди да сменят дома, страната и даже континента в името на приключенията и новите знания.

   

  Защо решихте да се кандидатствате за програмата? Какво ви мотивира?

  Ралица : Чух за програмата, когато бях в Благоевград, по време на лагера по журналистика и още тогава разбрах, че това е моето нещо. Винаги съм търсила по-необикновеното, не съм фен на еднообразното ежедневие, дори и на тази възраст. Все пак ние сами поставяме границите си, а какъв по-добър шанс да излезеш от комфортната си зона от обмен на друг континент за цяла една година.

   

  Александър: Интересът ми към програмата YES се появи през месец май миналата година. След като научих за тази уникална възможност бях убеден, че ще кандидатствам. Аз съм човек, който не го е страх да се хвърли в дълбокото и непознатото. Именно това ме мотивира да бъде удобрен и да уча за една учебна година в САЩ.

   

  Визитка: Казвам се Ралица Сидерова, на 17 години съм, живея в Кърджали и уча в езиковата гимназия там – ” Христо Ботев”. Обичам да спортувам, да чета книги и да прекарвам време с любимите си хора. Определям се като голям мечтател и гледам на мечтите си като цели, които ще постигна след време. И този обмен е пример за това. Старая се бъда по-позитивна, да пробвам нови неща винаги, когато имам възможността и да бъда благодарна за всичко, което имам.

  Първият кръг от процеса за подбор на финалистите е онлайн апликация. В нея учениците дават базова информация за себе си и пишат три есета, които целят да помогнат на комисията във Вашингтон да избере полуфиналистите. Темите на тези есета засягат теми от живота и имат за цел да опознаят кандидата. За какво писахте във вашите есета?

  Ралица: В есетата си главно писах за преживявания, които са ми помогнали да усвоя нови знания и умения и да натрупам опит. Главно неща, които не се научават в училище, а всъщност са жизнено важни за нашето развитие.

   

  Александър: В моите есета писах за моето отношение към извънкласните дейности и как те имат за цел да ни развиват отвъд това, което образователната ни система предлага. В едно от есетата ме питаха за предизвикателствата, които мисля, че бих срещнал в САЩ. Там писах, че каквито и предизвикателства да срещна, ще си взема урок от тях и това ще ми помогне да израстна като човек.

   

  Притеснявате ли се да заминете и какво, според вас, ще бъде най-трудното нещо в Щатите?

  Ралица: Страхувам се, но повече се вълнувам, все пак всичко това е нещо напълно         непознато. Но гледам на този бъдещ обмен като на приключение и възможност, която се среща рядко в живота. Най- трудното, със сигурност, ще бъде фактът, че съм на хиляди километри от семейството и приятелите си. Бих си казала, че съм съвсем сама, но това е възможност за едно ново начало, в което ще срещна нови хора с различна култура, ще имам ново семейство и ще уча нови неща в училище, а и не само.

   

  Александър: Осъзнавам, че това е голяма стъпка в живота ми и голяма отговорност, тъй като трябва да представя моята родина там. Приемайки статуса на финалист, приех тази задача и нямам търпение да видя с какво ще ме сблъска животът там!

   

  Визитка: Моето име е Александър Иванов и съм на 16 години от град Бургас. Уча в английската езикова гимназия АЕГ „Гео Милев“, Бургас. Голяма част от свободното си време прекарвам с моите приятели. Интересувам се от журналистика, програмиране, политическа наука и международни отношения. Мечтая за много неща – да се докосна до нови култури, да бъда приет в мечтания ми университет и да се развивам в личен и кариерен план! Интересен факт за мен е, че съм зодия Везни и съм доста комуникативна личност.

  Какви са вашите очаквания? Какво искате да се случи?

  Ралица: Нямам някакви очаквания засега, предпочитам да бъда изненадана тогава и да се наслаждавам на всеки момент без да очаквам най-блестящият сценарий.

   

  Александър: Очаквам да се развивам доста в академичен план и да уча неща, които ги няма в училищата в България. С нетърпение очаквам да се запозная с приемното ми семейство и да ги опозная повече.

   

  Кое ще ви липсва най-много и защо?

  Ралица: Най-много ще ми липсват близките ми. Свикнала съм с тях и тяхната подкрепа и присъствие и честно казано не мога да си представя да съм някъде без приятелите и семейството си. Но за всичко си има първи път и трябва да гледаме от добрата страна. Вече знам как ще седя до късно за да говоря с родителите ми или как ще си клюкаря с приятелите ми с часове по телефона.

   

  Александър: Най- много ще ми липсват роднините и приятелите. Като изключим това, може би ще ми липсва българската кухня. Не си представям да не ям сарми на Коледа, (смее се). Затова пък мисля да готвя на приемното ми семейство сарми, баница, шопска салата и още много други традиционни български ястия.

   

  Какво ще разкажете на хората, с които се запознаете там, за България?

  Ралица: Още в писмото за “новите” ми родители съм написала как ще ги запозная с моята богата култура и традиции.  Наясно съм с факта, че американците не са много добри в географията, но смятам да ги запозная с България и да представя родината си в най-добрата светлина.

   

  Александър: Една от целите ми ще бъде да представя България по възможно най- позитивният начин на американците. Няма как да не се гордея със славната ни история, култура, фолклор и традиции. Искам американците да научат, че моята родина е държава с много славно минало и има потенциал за бъдещо разивите!

   

  Очаквайте следващите интервюта с Ралица и Александър – когато се установят в САЩ и когато се завърнат от обменната програма.

  Мария Тонева

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката