Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/o9t0m2hb/scoolmedia.com/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/o9t0m2hb/scoolmedia.com/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/o9t0m2hb/scoolmedia.com/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/o9t0m2hb/scoolmedia.com/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2854) in /home/o9t0m2hb/scoolmedia.com/wp-content/plugins/qode-news/lib/helpers-functions.php on line 269
sCOOL Media | “Младите са двигател на промяната“ Защо младежките политики не намират място в предизборните програми
Снимка: Христина Мангелова

“Младите са двигател на промяната“ Защо младежките политики не намират място в предизборните програми

Политиките за младежта и включването на младите хора във вземането на решения са теми, които навлизат в публичното пространство само преди избори. По традиция, в разгара на предизборната кампания кандидат-политиците усилено обсипват младото поколение българи с отдавна познати клишета като това, че младите са бъдещето, както и че политиците работят за благополучието на младежта.

 

Задълбочен преглед на предизборните програми на политическите партии и коалиции обаче доказва точно обратното. Младежките политики изобщо не присъстват сред основните приоритети. Изключение правят програмите на две партии. Едно от възможните обяснения за „изпадането“ на политиките за младежта може да се формулира така: младите не се интересуват от политика и, съответно, политиката не се интересува от младите.

 

В Годишния доклад за младежта на парламента за 2019 година се посочва, че 72% от младежите не се интересуват от политиката и обществено-икономическия живот на страната дори и когато това са процеси, които влияят пряко на тяхното ежедневие. Независимо от това дали младите хора от 15 до 29 години (границата за младеж, записана в Закона за младежта – бел. ред.) са политически активни, те представляват близо 14.5% от населението на страната ни. 

 

Затова в следващите редове ще ви представим как според предизборните програми на политическите партии и коалиции с реален шанс да влязат в следващия парламент на база предварителните социологически проучвания трябва или не трябва да изглеждат политиките за младежта през следващите четири години.

 

КОАЛИЦИЯ „ГЕРБ-СДС“: Обещания на килограм

Макар предизборната програма на ГЕРБ да е единствената, в която на политиките за младежта е посветен цял раздел заложените приоритети далеч не изпълняват целите, които си поставя Националната стратегия за младежта 2021-2030 година. От партията твърдят, че ще работят за „осигуряване на среда за социална, професионална и личностна реализация в България.“. За постигането ѝ пък се предвижда разгръщане на вече спомената Национална стратегия за младежта за следващите 10 години, чието приемане обаче се отлага вече месеци от кабинета на Бойко Борисов. 

 

Друго нещо, което от ГЕРБ обещават е, че ще стимулират доброволчеството и неформалното обучение. От партията планират още да създадат младежки пространства в различни градове на България. Към всичко това са планирани „поне 100 проекта и целенасочени информационни кампании в цялата страна“ за насърчаване на здравословния и активен начин на живот, които да обхванат над 300 000 млади българи и още над 500 обучения, семинари и пр.

 

КОАЛИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“: Спорт преди всичко

В частта „Младежта и спорт“ от предизборната програма на Коалиция „БСП за България“ като че ли младежките политики не са приоритет, тъй като се обръща изцяло внимание върху възможностите за развитие на спортния живот у нас. От най-голямата опозиционна партия предлагат да се увеличи значително размерът на средствата, които се отпускат на Министерството на младежта и спорта и на общините за спортни мероприятия и дейности. Не става ясно обаче с колко ще бъде увеличено финансирането и дали това ще се случи за сметка на друго перо. 

 

ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“: Реформа, реформа, реформа

В раздел „Спорт“ от програмата на партията на Слави Трифонов също липсва информация за развитие на младежките политики. За сметка на това от „Има такъв народ“ предвиждат пълна ревизия на Министерството на младежта и спорта в рамките на 1 година, както и увеличаване на бюджета на ведомството на 200 млн. лева. (за 2021 г. той е 96.6 млн. лв. – бел.ред).

 

ПП „ДПС“: Невидимите политики

На сайта на Движението за права и свободи (ДПС) е публикуван преамбюл към предизборната програма, но не и пълната такава. В него младите хора са споменати единствено в контекста на засилващата се през последните години демографска криза и възможностите за противодействието ѝ чрез „икономически растеж, инвестиции, образование и здравеопазване по европейски модели“.

 

КОАЛИЦИЯ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“: Младежка безработица, емиграция и активни млади хора

В програмата на Демократична България политиките за младежта са споменати в контекста на образователната реформа. От коалицията обещават „качествени младежки политики, добре координирани като хоризонтален, междусекторен приоритет, с фокус върху осигуряването на благоприятна среда за насърчаване на доброволчеството, културната активност и развитието на младите хора като активни граждани.“ Не е ясно обаче какви в конкретика са въпросните „качествени младежки политики“. 

 

От коалицията поставят акцент също върху справянето с младежката емиграция. Като възможно решение на този проблем се предлагат редица мерки като: облекчение за ипотечните заеми на млади семейства, увеличаване на приема във висши училища в България от българските общности зад граница и други. Според „Демократична България“ намаляването на младежката безработица, друг ключов приоритет, касаещ младежите, ще бъде превъзмогната чрез „работещ механизъм за координация с образователните институции и подсигуряване на липсващите кадри“. Предвижда се и допълнителна подкрепа за посещение на извънкласни занимания и спорт под формата на ваучери.

 

КОАЛИЦИЯ „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“: Нови възможности за работа

В предизборната програма на Коалиция „Изправи се! Мутри Вън!“ темата за младежта и младежките политики не е откроена като отделен приоритет, а се прокрадва като атрактивно допълнение към плановете на обединението за реформа на образователната и социалната системи.

 

В частта, посветена на социалната политика от гражданското обединение предлагат да се създаде Национална програма „Вече съм активен“, фокусирана към хората от широкия диапазон 18-65 години, които нито учат, нито работят. Тя ще „субсидира квалификацията и всяко новооткрито работно място и осигуровка на български гражданин от тази целева група за срок от 12 месеца.“ Друга мярка, касаеща младите хора до 29 години е в посока инвестиране в тяхната заетост чрез финансиране на обучение и програми за предприемачество, насърчаващи започването на собствен бизнес.

 

ПП „ВМРО-БДН“: Млади шовинисти

ВМРО не отстъпва от останалите кандидати за народна власт. Тук младежките политики отново отсъстват сред основните приоритети на консервативната формация. В програмата на партията, която в досегашното правителство беше коалиционен партньор на управляващите, е заложено „създаване на нов тип икономика, която ще помогне за реализацията на младежта в България“, каквото и да значи това. Друго, което от патриотичната формация планират, е възстановяване на базите и възможностите за всякакъв вид туризъм и масов спорт сред младежта, което от своя страна ще спомогне за „запазване у младите хора на традиционните български обичаи и ритуали“, както и „възпитаване на българската младеж в духа на българските традиции и култура“. 

Снимка: Христина Мангелова

Политиките за младежта – без ясна визия и без стратегия

Прегледът на предизборните програми на партиите не дава добра перспектива за бъдещото развитие и подобряване на младежките политики. Всички партии с изключение на ГЕРБ и Коалиция „Демократична България“ не са заложили политиките за младежта сред своите основни приоритети. Според Адела Бозмарова, която е заместник-председател на Национален младежки форум (НМФ) – най-голямата младежка платформа в България – все още липсва необходимото ниво на експертност в младежките политики, необходимо за изработването на качествена програма от страна на политическия елит.

 

Това се потвърждава и от наскоро проведен дебат за младите, организиран от НМФ съвместно с Клуба на политолога към СУ и StudyHUB, където представителите на партиите трудно успяваха да конкретизират своите бъдещи планове. Прави впечатление също, че това беше първата и може би последната публична дискусия от началото на предизборната кампания с фокус политиките за младите. 

 

На събитието се заговори за наболели с години теми като приемането на Закона за доброволчеството. Част от кандидат-депутатите дори се заканиха, че ще подемат инициатива за приемането му в най-скоро време, ако влязат в следващото Народното събрание. В същото време нито една от участващите партии не е включила Закона за доброволчеството, например, в своята предизборна програма. Това отваря прозорец на вероятността това и много други обещания да останат витаещи в публичното пространство.

Снимка: Христина Мангелова

„Много е показателно, че има неща, които се говорят пред хората, но никъде не са разписани като поети ангажименти, което прави невъзможно да търсиш отговорност и да търсиш сметка.“, коментира Адела Бозмарова. Показателно за отношението на властта към младежта е и факта, че вече месеци България няма приета Национална стратегия за младежта за следващите 10 години.

 

Един от ключовите въпроси, който много младежи си задават, е дали политиците имат нужда от будни млади хора, които да изразяват на висок клас своята гражданска позиция, или за статуквото е по-добре да няма критични гласове. „Младият човек е най-силния капитал на обществото и ако в краткосрочен план виждат някаква полза от това те да са апатични, за да не се налага политическия елит да се променя и развива, тъй като това отнема време и усилия, то в дългосрочен план това ще има огромни негативни последици”, смята Адела Бозмарова. Самата тя от години е въвлечена в каузата за създаване на работещи политики за младите хора и активно участва в обсъждания, кръгли маси и конференции както на национално, така и на европейско ниво.

 

За нея решение на проблема с незаинтересоваността на политиците по отношение на младежта има и то се корени в създаването на отделен орган (Държавна агенция или министерство), който да се занимава само с младежки политики и дава за пример други европейски държави, където това води до много добри резултати. През годините различни органи са си прехвърляли отговорността за младежките политики – Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта, за кратко съществуваше и Държавна агенция за младежта. Ефектът от това прехвърляне на топката между различните институции е, че ефективни младежки политики просто липсват.

 

Ако трябва да обобщим, темата за младите е застъпена в най-голяма степен в разделите от предизборните програми, посветени на плановете за реформи в Министерството на младежта и спорта. Там обаче младежките дейности представляват съвсем малка част от дейността на ведомството. И докато политиците продължават да пренебрегват необходимостта от промени в посока насърчаване на повече млади хора да бъдат проактивни, да отстояват принципите и възгледите си, а не да се движат в коловоза на „системата“ България трудно ще се доближи до развитите европейски страни. 

 

Въпреки всичко, младежите не губят надежда и продължават да се борят за повече представителност. „Истината е, че младите хора стават все способни да участват активно в обществено-политическите процеси, поради което политическия елит ще бъде принуден да поема все по-ясни и конкретни ангажименти към тях и все повече ще му се наложи да чува младите хора… Нашето място е на масата за вземане на решения, наравно с всички възрастни, това е наше право, не е привилегия, нито въпрос на добра воля на властимащия.“, заключва Адела Бозмарова. Защото младите не са бъдещето. Те са настоящето, тук и сега.

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян