Младите надежди на дърворезбата

Как един шуменски майстор-дърворезбар възражда интереса в този сякаш позабравен занаят у младежите? Може ли дърворезбата да действа терапевтично на тийнейджърите в забързания модерен свят? Чуйте как Айлин Хаджийска и Катерина Василева от sCOOL Media говорят по тези въпроси с младите дърворезбари  от Шумен Маги и Никола Драгомирови, както и техният учител в занаята – Ангел Минчев. Подкастът е изготвен под редакцията на журналиста Петър Георгиев. 

 

 

През вековете дърворезбата е изиграла огромна роля в изграждането на българската история и култура. Днес обаче тя е един от многобройните български занаяти и традиции, които мнозинството от хората смятат за почти изчезнали. 

 

В съвременното забързано ежедневие, белязано от технологиите и иновациите, традициите остават на заден план. Но въпреки това още има млади хора, които проявяват интерес към занаятите и поддържат духа на българското жив.

 

Днес ви запознаваме с двама от тях – Маги и Никола Драгомирови. Те са брат и сестра от град Шумен, които от малки започват да се занимават с дърворезба. Най-напред в школа “Дърворезба” към Обединен детски комплекс – Шумен се записва Никола още когато е в 4-ти клас. А съвсем скоро по-малката му сестра също проявява интерес към чудния свят на дърворезбата.

 

През годините този интерес се поддържа от ръководителя Ангел Минчев. Той основава школа “Дърворезба” през 2005 г., когато още не разполага с нужното оборудване и инструменти за всички деца. Въпреки тези трудности обаче ентусиазмът на учениците надделява и те бързо започват работа по красивите си произведения.

 

През годините школата се превръща във втори дом за младите майстори. Там те творят, забавляват се и споделят незабравими преживявания, но освен това работят изключително усилено. Понякога учениците успяват да завършат по цели 10-12 произведения на година, които впоследствие включват в ежегодните си изложби. С творбите си младите дърворезбари печелят много индивидуални и колективни награди, сред които годишната наградата на община Шумен в раздел „Приложни изкуства”. 

 

За Маги и Никола любовта към дърворезбата е нещо естествено, което въпреки обстоятелствата не е трудно да се запази в бъдещето. „Не е трудно да запазиш и развиваш този занаят”, споделя Маги. “Всеки, който има желание, може да се занимава с това. Просто трябва човек да е любопитен, да иска да опита и най-вече да е упорит.“ 

 

Упоритостта и желанието помагат на Никола – вече пораснал студент в Пловдивския университет – да продължи заниманията си с дърворезба през свободното си време. Така той използва уменията си в красивия занаят, за да прави уникални подаръци за любимите си хора.

 

За Ангел Минчев именно желанието на неговите ученици да запазят традицията на занаята и след напускането на школата е най-големият повод за гордост. Затова в работата си той не просто учи младите майстори да бъдат старателни и прецизни, но също така да изградят отношение към дърворезбата и традициите, запечатани в нея. “Аз се чувствам горд, че имам най-хубавата работа в град Шумен“, споделя Минчев. 

 

А когато завършилите ученици се връщат обратно в града, никога не пропускат да посетят школата по дърворезба, за да се срещнат с преподавателя си и заедно да си припомнят хубавите преживявания и проектите, по които са работили.

 

Въпреки условията на пандемия работата в школа “Дърворезба” в Шумен продължава и до днес. Всяко дете си има инструменти и работи само вкъщи, а любовта към занаята продължава да обединява учениците и ръководителя в малката общност на школа “Дърворезба”. През февруари тази година школата празнува своята 16-та годишнина.