fbpx

  На „Еразъм“ по време на пандемия: Историята на Елия Рачева

  |

  “Хората не се раждат, а се формират“ – това са думи на холандския философ и хуманист Дезидерий Еразъм Ротердамски, които добре описват цялата „философия“ на програмите на Европейския съюз ,,Еразъм“ и ,,Еразъм+“, кръстени на него (повече за тях може да научите тук). За програмата – и историята на една българска обменна студентка – разказва Анна Георгиева, ученичка в 8 клас на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства ,,Константин Преславски“, гр. Варна.

   

  Какво представлява „Еразъм“?

  „Еразъм+“ предоставя възможности за периоди на обучение в чужбина, стажове, чиракуване, обмен на персонал и проекти за трансгранично сътрудничество в различни области на образованието и обучението, младежта и спорта.

  Общата им цел е чрез учене през целия живот да подкрепя образователното, професионалното и личностното развитие на европейци и гости на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа и извън нея. По този начин програмата допринася за устойчив растеж, качествени работни места и социално сближаване, насърчаване на иновациите и укрепване на европейската идентичност и активното гражданство.

   

  С бюджет от 26.2 млрд. евро за настоящия седемгодишен бюджетен период, „Еразъм“ предоставя възможност за краткосрочно обучение в европейски университети-партньори на даденият университет, в който учите, без заплащане на такси за обучение. Това е прекрасна възможност за много младежи да придобият международен опит, да усъвършенстват езиковите си умения, да се запознаят с културите на различни държави и да създадет нови приятелства.Нешо повече – „Еразъм“ е част от стратегията за борба с младежката безработица на ЕС и помага за поддържането на по-тесни връзки между академичните институции и работодателите.

   

  Историята на Елия

  Елия Рачева дълго време взима учсатие в доброволческите инициативи. От 2012г. е доброволец в организацията ,,Младежка християнска организация” (YMCA, или ИНКА на български) в Габрово. Била е на кратки „Еразъм+“ проекти с различна тематика, които траят една или две седмици. Тя споделя, че е знаела, за възможността да замине в друга страна, с цел обучение и търси такива възможности докато следва в Софийския университет, където  изучава бакалавър-журналистика във ,,Факултет по журналистика и масова комуникация” (ФЖМК). От списъка с партньорски университети първо харесва университет в Полша, но после излиза възможност да отиде в Политехническия университет в Лисабон, Португалия. Там изучава връзки с обществеността.

   

  „Основните изисквания за участие в програмата „Еразъм+“, са да бъдеш редовен студент и да имаш минимум, успех „много добър“ – 4.50. Към себе си имах много изисквания, едно от тях беше да не губя мотивация при подготовката на документи, защото е един доста дълъг процес. Кандидатствах 1 година преди това, трябва да се подадат документи първо към, изпращащия университет после към, приемащия. Създава се общ материал, който се нарича „Learning agreement“, той съвместява предметите, които избираш да изучаваш в чужбина. Същевременно, тези които пасват на твоята програма в университета и такива, които биха могли да бъдат приравнени като оценки. Процесът е деликатен и трябва да се следи дали всичко е както трябва. Едно от най-важните неща е да се следят сроковете и да си организиран. “, казва Елия.

  Красотата на културните различия

  Елия Рачева, смята, че учениците участвали в програмата „Еразъм+“, са станали много по-добри комуникатори след нея. Тя и много от приятелите и близките ѝ си дават сметка, че в рамките на програмата можеш да вземеш много като преживявания, емоции, обучение и развитие. Елия е отишла в Португалия напълно сама и без да знае езика. Казва, че приключението е много ценно, вдъхващо кураж и сили, развиващо личните умения за оцеляване в непозната среда. „Младите могат много да черпят от света около себе си, с две ръце препоръчвам програмата „Еразъм+“. Запознах се с хора от много различни националности, които няма как да срещна в България. Запознах се с много бразилци, които се оказаха, че имат манталитет, много близък до нашия. Оценяваш различията в културите и си даваш сметка, например, за това как вкусната за теб храна не винаги е такава и за другите. Имах един случай, в който с един приятел от Бразилия се събрахме да ядем тапиока, ядат го за закуска като въглехидрат. Приличаше на дъвка и си казах, как може да го смятат за вкусно. Има такива ситуации, в които не знаеш как да реагираш или си объркан. Определено е опит, от който се учиш“, споделя тя.

  Личните ползи от такива проекти след участието на Елия в програмата „Еразъм+“са, че е намерила много различни приятели, с които е имала възможността да живее, да учи и да развива езиковата си бариера с тяхната помощ.

   

  Нейният съвет за бъдещите участници в програмата е да не се хващат за българите, които са там, а да отворят съзнанието си към другите хора. „Вървиш по пътя си и срещаш различни хора, от които се учиш и те учат от теб “, казва тя.

   

  Обмен по време на пандемия

  Елия заминава за Португалия на 26 февруари миналата година, когато в страната е наложен пълен локдаун, парковете са затворени, а ходенето навън е само за пазаруване. „В началото започнахме онлайн обучение, но след два месеца влязохме в ротационен режим. Направи ми впечатление, че по време на дистанционното обучение, учителите имаха много сериозна структура за самите лекции, държаха на включените камери, за да се потвърди присъствието ни. Разчитаха много на проекти, които се правят съвместно с двама трима студенти или такива на актуални теми,“ разказва тя за разликите, които вижда в преподаването в сравнение със София и добавя, че професорите ѝ дават задания да прави подкасти епизоди, видеа, сайтове, презентации и проекти.

  Студентката споделя и за културното обогатяване, което е получила благодарение на обменната програма. „Португалия е много красива страна! Има много богата история и тя привлича околните страни, те намират Португалия за екзотична страна и културен център. Изключително слънчево и топло място, много земни хора! Интересно е, че докато се разхождаш по тесните им улички можеш да забележиш бельото им, което се намира над теб, това за тях е нещо напълно нормално. От страна на светоглед имаме какво да взимаме от тях,“ споделя тя.

   

  А какво би казала на студентите, които все още се колебаят да участват в програмата „Еразъм+“? ,,По-лесен вариант е от това да отидат в Америка, да спестяват, да се върнат и да похарчат парите си за пътуване. „Еразъм+“ програмата, покрива голяма част от разходите. Създава се здрава и устойчива връзка с хората там. Единственото, което може да притесни участниците е това да заминат сами, но не трябва да се отказват от намеренията си”, завършва Елия.

  Анна Георгиева

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката