На училище по време на извънредно положение

В последния месец цяла България, както и много други страни по света, са в състояние на извънредно положение заради опасността от масово заразяване с новия Коронавирус. Една от първите системи, които бяха засегнати, но и които успяха да се адаптират към новата среда, е тази на образованието. Ето как изглежда тази нова ситуация през погледа на учител и ученик от 97-о СУ „Братя Миладинови“ в София, разказана от ученичката в същото училище Айлин Хаджийска.

 

Сава Ташев, учител

Тази година неочаквано бяхме сполетяни от пандемия, за която светът не бе подготвен. В такава извънредна ситуация става ясна нуждата да полагаме необходимите грижи за себе си и за хората около нас. В тези трудни времена можем да бъдем единни и да покажем, че ще успеем, когато сме заедно. Тъй като учебната година продължава, макар и дистанционно, образованието по интернет ни показва как може да продължим ежедневието си заедно, въпреки изолацията.

 

Младият учител по английски и немски език Сава Ташев от 97-о СУ „Братя Миладинови“ в София споделя своите впечатления относно тази ситуация. Господин Ташев се самоопределя като човек, който не среща затруднения с новата обстановка, а даже се чувства добре. Причините за това са, че успява да се наспи малко повече и не губи време в пътуване. За него ситуацията не бива да се подценява, но и сравнението с апокалипсис е напълно излишна паника.

 

„Препоръките, които получаваме от властта трябва да се спазват, но пък винаги има и място за шеги“, споделя той. Негови притеснения са относно ефектът, който е оказан върху икономиката на страната и ЕС. „Това ще остави много хора без работа и ще доведе до социално напрежение и всички ще станем по-бедни, но друг изход от тази ситуация няма, защото ако не се пазим би било безотговорно“, смята педагогът.

 

Преподавателят по английски език споделя, че не среща повече затруднения с новия начин на преподаване от тези, с които се справя в училище. Той обаче се сблъсква с друго препятствие и то е, че някои от неговите колеги имат проблеми с новата обстановка и най-много го затруднява да помага на тях. За него срещите с учениците на живо са предпочитани. В своето свободно време енергичният възпитател прекарва в четене на книги, гледане на телевизия и разходка из улицата на столицата, при други обстоятелства той би включил и събиране с хора, но в момента ситуацията не го позволява. Неговите възгледи са, че тази ситуация би продължила горе долу до юни месец и силите му до тогава ще стигнат за този нов начин на живот. Господин Ташев също споделя, че възнамерява след като се срещне отново със своите ученици да организира повече от едно извънкласно събиране с тях.

 

Робърт Илиев, ученик

Робърт Илиев, който е десетокласник в същото училище казва, че за него времето, прекарано в самоизолация е почивка, но не за да не учим, а за да открием нови възможности за развитие. Това е време, в което можем да се фокусираме върху самите нас и целите ни, развивайки креативността си. По думите му, сега е точният момент да прекараме време със семейството си.

 

Като човек, израснал в безопасна и грижовна среда, Робърт смята, че не сме си и помисляли, че един ден цялата държава, в която живеем ще бъде под карантина. Това е причината той да чувства тази ситуация като нереална. Относно училището той спомена, че една идея по-ново и трудно както за учениците така и за учителите. Също така обясни, че се срещнат недоразумения от типа на „в кое приложение имаме час, от къде ще получим домашната си работа, къде трябва да я изпратим и така нататък“.

 

С две думи той описа ситуацията с онлайн обучението като „пълна каша“.

 

Учникът споделя, че училището му липсва още преди да се озовем в тази ситуация. „Не знам дали  само при мен, но забелязах как всички казват „Ох, чак не мога да повярвам, че го казвам, но ми липсва училището“, разказва той. По думите му, на всеки новата обстановка му се отразява различно:“Някои не излизат постоянно и са смирени, приемат идеята да седят по домовете си, но има и хора, които работят, за да изкарат прехраната си, а с това масово спиране на магазини, ресторанти и прочее , за много хора е трудно да се чувстват спокойни“.

 

Личното му мнение е, че по-голяма част от обществото ни мисли така, но пък: „да не забравяме, че всички виждат, усещат и изживяват карантината през своята призма“ добави той. В сегашното си свободно време десетокласникът се опитва да разнообрази своето ежедневие като отделя повече време на близките и на себе си. Посланието, което той оставя, е следното: „Не живейте за момента, а живейте в момента, защото никой не е застрахован от нищо! Радвайте се на това, което имате, защото човек започва да цени нещо тогава, когато изгуби! Споделете време с семейството си, защото в момента това е най-ценно.“

 

Айлин

Айлин

Аз съм Айлин Хаджийска, ученичка в 97 СУ „Братя Миладинови“ в град София. Обичам да откривам нови предизвикателства. Като малка имах детска мечта да бъда журналист и именно това е причината да започна да пиша за sCOOL Media.
Айлин