И наградените по темата „Една различна учебна година“ са…

Още преди да започне, учебната 2020 година обещаваше да е необикновена. С допълнителни мерки срещу разпространението на пандемията, с много неизвестни и въпросителни. Два месеца по-късно, по-голямата част от учениците вече отново учат от своите домове, след като стана ясно, че вирусът на COVID-19 не заобикаля класните стаи.

 

В тази ситуация нямаше как да не се обърнем към нашите ученици-журналисти, за да разберем как изглежда „новото нормално“ в училище от тяхната гледна точка. Не останахме разочаровани – материалите, които получихме от утвърдилите се наши автори, но и от нови млади журналисти, бяха на изключително високо ниво.

 

Безспорно най-задълбочения и интересен материал в последните два месеца бе на Дара Сапунджиева и Катерина Василева. Тяхната история за новото начало на обучението в университети в България и чужбина „Смело напред и всичко ще е наред”, или какво е да си студент по време на пандемия“ им заслужи първата награда, заради задълбочения подход към темата, качественото изпълнение и работата в екип. Материалът им дори привлече вниманието на опитните редактори на „Свободна Европа“, които го препечатаха в престижната медия. Момичетата ще получат подаръчни ваучери и книги от партньорите ни от издателство „Сиела“.

 

Апропо, не пропускайте новия проект на Катерина, която също стана студент тази есен: подкастът, посветен на участието на жените в политиката в България и по света „Полифем“.

 

Изключително сме щастливи да обявим, че втората награда – книга от издателство „Сиела“ – ще отиде при нов автор. Това е Ния Балчева от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, която ни впечатли с текста си за новата учебна година в редица училища у нас и университети в чужбина, който може да прочетете тук. Очакваме от нея още и все по-добри материали и в бъдеще.

 

Последен, но не и по важност, ще бъде награден материалът на Кристиян Юлзари, поставящ сериозния въпрос дали парите за допълнителни санитарни разходи на училищата ще им достигнат, за да отговорят на сериозните нови хигиенни изисквания на МОН. Както винаги, материалите на Крис са на изключително високо ниво!

 

Крис и Ния ще получат поощрителни награди  – книги от издателство „Сиела“ – за своята работа.

 

Не забравяйте и за настоящия конкурс на sCOOL Media на тема „Да поговорим за секс“! Ако имате идеи по тази или някоя друга тема – не се свенете да ги споделяте с редакторския ни екип.