Награди за материлите по темата „Бъдеще в миналото, минало в бъдещето“

Това награждаване ще започне с извинение към всички автори, които ни изпратиха материали по темата „Бъдеще в миналото, минало в бъдещето“, обявена в началото на декември 2020 г. Пандемията не подмина и екипът ни, който се забави с редактирането и публикуването на чудесните статии изпратени от вас.

 

Но сега всички те са на сайта ни и е време да поздравим четиримата автори – или, за да сме още по-точни, авторки – които се отличиха с качеството на материалите си. Това са четири страхотни истории за животът на техните баби и дядовци, преминали през много трудни, но и не по-малко интересни времена.

 

Голямата награда – ваучери за книги от партньорите на sCOOL Media от издателствво „Сиела“ – отива при една наша редовна авторка, Мария Сомлева от 19 СУ „Елин Пелин“ в София. В своя текст Едни от многото: Историята на моя род по време на арменския геноцид тя изследва пътят на своя род, избягал от гоненията и геноцидът срещу арменския народ в последните години от съществуването на Османската империя. Чудесно разказаната история, преплетена с важния исторически контекст бе точно това, което редакционния ни екип си представяше, когато описахме заданието на темата.

 

Другите три материала, чиито автори ще получат награди – книги от „Сиела“ са следните:

 

– „Един честен майстор“ на Мария Стефанова от Националната гимназия „Св.св. Кирил и  Методии“, гр. Благоевград. Авторката разказва историята на своя дядо Никола Гаврилов, който цял живот е работил като майстор-частник в своя роден град Рила, близо до Благоевград;

 

– „За комунизма, Русия, България вчера и днес: откровеният разказ на 77-годишния Славейко от Брегово“ на Нина Кирилова, които проследява историята на дядото на авторката Славейко Джоджев, живял и работил в Русия по време на комунизма;

 

– „Този бурен 20 век: две истории за миграция, култура, любов и свобода“ на Дарина Джерева от Бургас. Авторката разказва за различния начин, по който баба й Йорданка Джеджева и германския учител Бернд Щендер си спомнят бурния период между 60-те и 80-те години на миналия век.

 

Поздравления на победителките! А за всички други остава шансът да се включите в актуалния ни конкурс по темата на месец март „Изборите, които правим“. Дерзайте!