Снимка: masterchef.btv.bg

Най-младият финалист в Master Chef разказва за трудностите, успехите и емоциите по време на състезанието

Димитър Тончев е най-младият финалист в историята на предаването MasterChef в България. Той е на 20 години, родом от град Пловдив, но в момента изучава специалност, свързана със създаването на изкуствен интелект в Англия. Докато готви за своите приятели, той получава много комплименти за уменията си в кухнята. Това обаче не му е достатъчно и той пожелава да получи компетентно мнение от хора, които се занимават професионално с готвене. Това всъщност е и причината да се запише за телевизионното шоу, в което завършва трети.

 

Идеята за ястието, с което участва в кастинга за предаването, му идва докато със свой приятел обсъждат какво може да сготви – неговият приятел му дава идеи, а той ги надгражда. Така се ражда идеята за „шоколадовата хапка“, с която той получава „златната престилка“ от шеф Токев. За получаването ѝ той сподели: „Видях каква ми е конкуренцията, знаех какво ми предстои да направя, знаех, че най-вероятно аз ще съм първият, който го прави и съответно малко очаквах да я получа.“

 

Когато излиза пред семейството си с нея, неговата майка е безкрайно щастлива и за него тя заслужава това щастие. Макар и да е най-млад сред участниците, казва, че другите са се отнасяли с уважение към него и към това, което той прави.

Снимка: potv.bg

Димитър предпочита отборните битки, защото при тях всеки един от участниците работи с останалите, като един екип на високо ниво. По този начин имат възможността да приготвят ястия по техен собствен дизайн, а не да изпълняват рецептите на някого другиго. Най-любимата му битка е, когато са работили с Ивайло Спасов и Красимир Низамов. Димитър споделя, че когато са работили заедно, трима от най-добрите готвачи в кухнята на MasterChef са знаели какво правят и са имали доверие помежду си. В случаите, когато е стигал до елиминации, той разказва, че се е поддавал на силните емоции. Това, което го е спасявало, е било спокойствието (доколкото е възможно то да се поддържа в такъв момент) и абстрактният план за ястие.

 

Участникът разказва, че по време на финала е изпитал целия спектър от емоции, които един човек може да преживее. Бил е щастлив, ядосан, горд, развълнуван, разочарован и т.н. По време на предястието е бил горд  и щастлив, знаейки какво прави. Димитър добави: „Още в началото се поддадох на емоциите и започнах да допускам грешки. Спираловидно това доведе до по-сериозни грешки и стана, каквото стана.“

 

От предаването той се е научил да си измисля оригинални рецепти, така че след време да успее да създаде приложение, което комбинира изкуствен интелект и храна.

 

Най-младият финалист сподели с нас някои интересни случки от предаването. Една от тях се случва по време на един мастърклас, воден от шеф Силвена Роул, в който тя е приготвяла вегански бургер. През това време той, Красимир и Ивайло се заговорили как им се ядат дюнери и след края на епизода отишли и си хапнали. След финала на предаването те отново се отбили на същото място за дюнери и близките на Димитър се забавлявали как едни от най-добрите готвачи в България, готвили какви ли не ястия до сега, накрая похапвали „мазни“ дюнери.

 

В професионален план за момента смята да се фокусира върху образованието си и да работи нещо, свързано с него. Готвенето би го включил като допълнителни дейности една, от които е  участия в частни вечери т.н. Младежът от Пловдив има и голямо желание да води телевизионно предаване. За финал той сподели, че би приготвял тако хапките за по-официални поводи, а в ежедневието си яйцата по панагюрски, които приготвя по време на финала, както и сладолед от боза. Освен това дава следния съвет на по-младите: „Нека този, който вижда в себе си потенциал, да го развие и да не се отдава на мързела.“

Айлин

Айлин

Аз съм Айлин Хаджийска, ученичка в 97 СУ „Братя Миладинови“ в град София. Обичам да откривам нови предизвикателства. Като малка имах детска мечта да бъда журналист и именно това е причината да започна да пиша за sCOOL Media.
Айлин