fbpx

  Настъпва краят на Света

  |

  Десетокласникът Павел Данев от клуб „Млад журналист“ към ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково, е включил в репортажа си за края на света едно задължително изискване в добрата журналистика – цитиране на източник с експертиза по темата на материала. Вижте как се развива апокалипсисът в репортажа на Павел и какво казва астрофизикът д-р Владимир Божилов от катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет.

   

  Настъпва апокалипсисът

   

  1 февруари 2019 година рано сутринта службите от НАСА извънредно събират за пресконференция пресата, за да обявят нещо, застрашаващо човечеството. Директорът на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство Чарлс Болдън обяви, че след броени часове в Земята ще се удари смъртоносен астероид. Това ще сложи край на съществуването на Земята и човечеството и ще настъпи апокалипсис. След часове въпроси от медиите бе обявено, че всичко ще настъпи в 11:47 часа преди обед.

   

  Хиляди журналисти са потърсили мнението на теоретици. Те са на 100 процента сигурни, че това, което ще удари Земята, е околоземният астероид 2002 NT7. Според тях скоростта, с която ще се движи астероидът, е почти 30 километра в секунда. Ударът ще е много силен и ще превиши мощността на взрива от 30 милиона атомни бомби. Само преди дни на сайта на НАСА бе качена информация относно края на Света, но веднага я свалиха. На пресконференцията от борда на директорите не пожелаха да коментират случая. Дали тайните  служби се опитват обществото да остане дезинформирано, а всички те да се потопят на скришно под морето?

   

  Веднага след края на пресконференцията в НАСА хиляди журналисти, медии, тръгват към мястото, където се предполага да се види сблъсъка на астероида със Земята. Час преди обявеното време техниката е разположена, репортерите са на крак, водещите са в готовност за извънредните новини, напрежението по апаратните на телевизиите е до тавана…

   

  Минути остават до 11:47 на 2 февруари. Всички предават на живо, телевизиите, сайтовете, дори и фоторепортерите. А обществото е в паника заради настъпващия апокалипсис. Минута преди 11:47 ч. в небето започват да се виждат странни светлини на движещо се с бясна скорост нещо. Фоторепортерите запечатват момента и се надпреварват кой първи ще изпрати снимки до агенциите. Приближава се, приближава се…. и до тук. Нищо не се случва. Вижда се как астероидът само минава покрай планетата Земя и не се удря. Извънредните новини по всички медии завършват с веселата новина, че Светът все още съществува.

   

  По-късно през деня от ръководството на НАСА отново свикват пресконференция, на която присъстват хиляди журналисти. Започват и въпросите. Знаеше ли се, че това няма да се случи? И директорът на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство Чарлс Болдън съобщава, че се е знаело, че краят на Света няма да настъпи. От световната организация просто са искали да видят как хората ще реагират и как журналистите ще отразят всичко. И така денят приключва. Сутринта на 3 февруари по всички печатни вестници излизат гърмящи заглавия: „НАСА изпробва човечеството как ще реагира за края на Света“, „НАСА се подиграва с човечеството“ и подобни. Хората възмутено коментират случилото се. Някои разказаха, че дори са се били скрили в тайни скриварища под земята и са слушали по радиото какво се случва. „Ако не бяха телевизията, радиото, сайтовете, ние нямаше да знаем какво се случва в този апокалиптичен момент“, коментират хората.

   

  И така краят на Света бе отложен. Но никой не знае кога от НАСА отново ще обявят подобна новина. Пригответе се за всичко.

   

  Вероятността за сблъсък в близкия век е много малко – под една на милион, казват специалистите.

   

  В този смисъл можем да кажем, че в близкия век не ни очаква удар с астероид. Ако погледнем историята на Земята, ударите с астероиди не са се случвали често.

   

  „Последният голям удар е с астероид с диаметър 10 километра. Това е събитието, което поставя край на ерата на динозаврите и се случва преди 65 и половина милиона години. Тогава този астероид с диаметър 10 км. удря полуостров Юкатан в Мексико, образува кратера Чиксулуб, с диаметър 180 км.“, коментира д-р Владимир Божилов, астрофизик от катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет.

   

  Подобно събитие е рядко, но със сигурност в дългосрочен план от 1 милиард години то ще се случи неминуемо.

   

  „В момента астрономи от цял свят, включително от американската и руската агенция, следят активно космоса за опасни обекти, които биха могли да ударят земята. И в момента има няколко проекта, които се опитват да изчислят как би могъл да бъде отклонен астероид, който е на опасен курс към Земята. Начините за отклоняване са няколко. Единият е едната част на астероида да бъде боядисана в черно. В резултат на черното тази страна на астероида ще поглъща повече от слънчевата енергия. И в продължение на десетки години слънчевото налягане ще го отклони от неговата траектория. Този ефект отнема много време, тоест трябва да знаем десетилетия напред за такава опасност“ – допълни д-р Владимир Божилов.

   

  Именно затова сега е много по-важно от всякога да се инвестират средства в изучаването на космоса, близкия космос и опасните астероиди.

   

  Снимка: pixabay.com

  Павел

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката