fbpx

  Влез във виртуалната редакция!

  |

  Асоциацията на европейските журналисти и комисия “Фулбрайт” организират петдневно онлайн предизвикателство за гимназисти, които се интересуват от журналистика. Събитието “Влез във виртуалната редакция“ ще се проведе между 1 и 5 юли и цели да подобри писмените и журналистическите умения на учениците. То е финансирано от Посолството на САЩ в България и Фондация „Америка за България“.

   

  В рамките на пет дни – между 1 и 5 юли, 2020 г. – участниците ще имат възможност да работят в екипи заедно с други техни връстници и под ръководството на опитни журналисти и медийни експерти. Заедно със своите съотборници, те ще влязат в ролята на репортери, ще трябва да решават конкретно медийно предизвикателство и да произведат журналистически материали по дадена тема. 

   

  Всеки екип ще сформира своя собствена редакция, макар и виртуална. Учениците ще предлагат идеи за материали на редактора, ще обсъждат задачите и планират деня по време на сутрешна планьорка и, най-важното, като истински репортери – ще трябва да създадат собствени журналистически материали. Програмата включва и обучения и работилници за развиване на репортерските умения на участниците. В края на обучението всеки отбор ще представи своя материал пред жури от журналисти. Излишно е да споменаваме, че най-добрите проекти ще получат награди, а на всички участници обещаваме едно запомнящо се преживяване!

   

  Ако искаш да станеш репортер в нашата виртуална редакция, следвай тези стъпки:

   

  1. Изпрати журналистически материал на sCOOL Media на (на български или английски език до 22 юни)

  Материалът може да е по обявените от редакцията теми на месеца за март и април, май и юни, или пък по нещо, което ти сам/а си избрал/а да отразиш. Журито от представители на sCOOL Media и Асоциацията на европейските журналисти ще класира най-добрите материали, чиито автори ще се борят за места в лятната програма.

   

  Всички материали, изпратени от април насам, участват в предизвикателството. 

   

  2. Обърни внимание на следните критерии, за които журито на конкурса ще следи в материалите:

  • Релевантност към темата
  • Използване на журналистически стил
  • Добра структура на материала
  • Умело използване на цитати
  • Привличане на вниманието на публиката
  • Новинарска значимост
  • Добри техники на интервюиране
  • Креативност и оригиналност

   

   3. Попълни тази бланка за участие. 

  Одобрените кандидати ще бъдат уведомени на 26 юни 2020 г. и ще получат информация от организаторите за следващи стъпки.

   

  Ако имаш въпроси, пиши на [email protected]

  Успех!

   

  Критерии за участие:

   

  Участникът трябва да бъде записан като ученик в гимназия в България преди 31 май 2019 г.

   

  Крайният срок за участие е 22 юни 2020 г. Материалите, изпратени след тази дата, няма да участват в надпреварата за летния лагер, но могат да бъдат публикувани на сайта на sCOOL Media.

   

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката