fbpx

  Влез във виртуалната редакция!

  |

  Асоциацията на европейските журналисти и комисия “Фулбрайт” организират петдневно онлайн предизвикателство за гимназисти, които се интересуват от журналистика. Събитието “Влез във виртуалната редакция“ ще се проведе между 1 и 5 юли и цели да подобри писмените и журналистическите умения на учениците. То е финансирано от Посолството на САЩ в България и Фондация „Америка за България“.

   

  В рамките на пет дни – между 1 и 5 юли, 2020 г. – участниците ще имат възможност да работят в екипи заедно с други техни връстници и под ръководството на опитни журналисти и медийни експерти. Заедно със своите съотборници, те ще влязат в ролята на репортери, ще трябва да решават конкретно медийно предизвикателство и да произведат журналистически материали по дадена тема. 

   

  Всеки екип ще сформира своя собствена редакция, макар и виртуална. Учениците ще предлагат идеи за материали на редактора, ще обсъждат задачите и планират деня по време на сутрешна планьорка и, най-важното, като истински репортери – ще трябва да създадат собствени журналистически материали. Програмата включва и обучения и работилници за развиване на репортерските умения на участниците. В края на обучението всеки отбор ще представи своя материал пред жури от журналисти. Излишно е да споменаваме, че най-добрите проекти ще получат награди, а на всички участници обещаваме едно запомнящо се преживяване!

   

  Ако искаш да станеш репортер в нашата виртуална редакция, следвай тези стъпки:

   

  1. Изпрати журналистически материал на sCOOL Media на (на български или английски език до 22 юни)

  Материалът може да е по обявените от редакцията теми на месеца за март и април, май и юни, или пък по нещо, което ти сам/а си избрал/а да отразиш. Журито от представители на sCOOL Media и Асоциацията на европейските журналисти ще класира най-добрите материали, чиито автори ще се борят за места в лятната програма.

   

  Всички материали, изпратени от април насам, участват в предизвикателството. 

   

  2. Обърни внимание на следните критерии, за които журито на конкурса ще следи в материалите:

  • Релевантност към темата
  • Използване на журналистически стил
  • Добра структура на материала
  • Умело използване на цитати
  • Привличане на вниманието на публиката
  • Новинарска значимост
  • Добри техники на интервюиране
  • Креативност и оригиналност

   

   3. Попълни тази бланка за участие. 

  Одобрените кандидати ще бъдат уведомени на 26 юни 2020 г. и ще получат информация от организаторите за следващи стъпки.

   

  Ако имаш въпроси, пиши на [email protected]

  Успех!

   

  Критерии за участие:

   

  Участникът трябва да бъде записан като ученик в гимназия в България преди 31 май 2019 г.

   

  Крайният срок за участие е 22 юни 2020 г. Материалите, изпратени след тази дата, няма да участват в надпреварата за летния лагер, но могат да бъдат публикувани на сайта на sCOOL Media.

   

  Най-новото

  Дни на образованието и действията за климата с Fridays for Future

  На 24 и 25 септември  българският клон на движението Fridays for Future организира в София събитието “Дни на образованието и действията за...

  За историята с любов

  Град Кърджали бе домакин на седмото издание на Националната ученическа конференция по история, която тази година се проведе между 10...

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката