fbpx

  Виртуална редакция: мисията успешна!

  |

  Двадесет и трима младежи от цяла България взеха участие в петдневно онлайн предизвикателство “Влез във виртуалната редакция!”. Събитието, организирано от Асоциация на европейските журналисти – България в партньорство с Българо-американската образователна комисия “Фулбрайт”, се проведе от 1 до 5 юли. То е финансирано от Посолството на САЩ в България и Фондация „Америка за България“.

   

  През първия ден разнообразните занимания и дейности, организирани от Емилия Зафираки и Мартин Неделчев, опитни организационни консултанти, позволиха на младежите да се опознаят и да се научат да работят в екип, макар и да се намират в различни точки на страната. 

   

  Учениците бяха разделени в четири екипа, всеки от които представляваше мини виртуална редакция. Професионалните журналисти Иван Радев, Мартин Димитров, Зорница Стоилова и Петър Георгиев влязоха в ролята на редактори и ментори за учениците. 

   

  Гост-лектори тази година бяха водещи български журналисти и преподаватели с опит както в български, така и в международни медии. Димитър Кенаров (журналист на свободна практика), Фани Бъчварова (журналист и видео продуцент), Генка Шикерова (разследващ журналист), Теодора Бързакова (журналист в “Свободна Европа”), Албена Шкодрова (журналист и преподавател) споделиха своя опит по разнообразни теми в сферата на медиите – от това как да намерим идея за материали до това как се създава и редактира журналистически материал.

   

  Четирите екипа прекараха няколко дни в подготвянето на журналистически материали по зададена тема – Промяната. Под ръководството на своите редактори репортерите събираха информация, проучваха темата, правиха интервюта и създадоха поредица от материали, които представиха в последния ден на виртуалното обучение.

   

  Журито беше изключително затруднено при определяне на победителя заради високото ниво на статиите, интервютата, видеата и подкастите, които участниците произведоха. Проектът на екип 4: Дара Сапунджиева на 18 от София, Даяна Милиева на 17 от София, Иван Деков на 18 от Стара Загора, Катерина Василева на 19 от Благоевград и Кристиян Юлзари на 15 от Русе, спечели голямата награда – подаръчни ваучери. Всички участници в предизвикателството ще получат сертификати за участие и книги, предоставени от издателство “Сиела”. 

   

  Материалите, произведени по време на онлайн предизвикателството, ще бъдат публикувани в платформата за ученическа журналистика sCOOL Media. Може да прочетете проекта на победителите тук. 

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката