Виртуална редакция: мисията успешна!

Двадесет и трима младежи от цяла България взеха участие в петдневно онлайн предизвикателство “Влез във виртуалната редакция!”. Събитието, организирано от Асоциация на европейските журналисти – България в партньорство с Българо-американската образователна комисия “Фулбрайт”, се проведе от 1 до 5 юли. То е финансирано от Посолството на САЩ в България и Фондация „Америка за България“.

 

През първия ден разнообразните занимания и дейности, организирани от Емилия Зафираки и Мартин Неделчев, опитни организационни консултанти, позволиха на младежите да се опознаят и да се научат да работят в екип, макар и да се намират в различни точки на страната. 

 

Учениците бяха разделени в четири екипа, всеки от които представляваше мини виртуална редакция. Професионалните журналисти Иван Радев, Мартин Димитров, Зорница Стоилова и Петър Георгиев влязоха в ролята на редактори и ментори за учениците. 

 

Гост-лектори тази година бяха водещи български журналисти и преподаватели с опит както в български, така и в международни медии. Димитър Кенаров (журналист на свободна практика), Фани Бъчварова (журналист и видео продуцент), Генка Шикерова (разследващ журналист), Теодора Бързакова (журналист в “Свободна Европа”), Албена Шкодрова (журналист и преподавател) споделиха своя опит по разнообразни теми в сферата на медиите – от това как да намерим идея за материали до това как се създава и редактира журналистически материал.

 

Четирите екипа прекараха няколко дни в подготвянето на журналистически материали по зададена тема – Промяната. Под ръководството на своите редактори репортерите събираха информация, проучваха темата, правиха интервюта и създадоха поредица от материали, които представиха в последния ден на виртуалното обучение.

 

Журито беше изключително затруднено при определяне на победителя заради високото ниво на статиите, интервютата, видеата и подкастите, които участниците произведоха. Проектът на екип 4: Дара Сапунджиева на 18 от София, Даяна Милиева на 17 от София, Иван Деков на 18 от Стара Загора, Катерина Василева на 19 от Благоевград и Кристиян Юлзари на 15 от Русе, спечели голямата награда – подаръчни ваучери. Всички участници в предизвикателството ще получат сертификати за участие и книги, предоставени от издателство “Сиела”. 

 

Материалите, произведени по време на онлайн предизвикателството, ще бъдат публикувани в платформата за ученическа журналистика sCOOL Media. Може да прочетете проекта на победителите тук.