Ориент експрес премина през България

След като разказа за новите рискове пред оцеляването на теснолинейката, която свързва Септември и Добринище, Кристиян Юлзари от русенската Английска езикова гимназия „Гео Милев“ продължава да пише по железопътни теми. В този материал той ще ви запознае със скорошното преминаване на легендарната композиция „Ориент Експрес“, която премина през Русе в края на август. 

 

Легендарният влак „Ориент Експрес“ , описан в едноименния роман на Агата Кристи, спря на русенската гара по обяд на 27 август. Влакът пристигна с 45 минути закъснение и престоя около час, след което продължи за Варна, където бе предвиден по-дълъг престой,, за да опознаят пътниците морската ни столица. След това влакът ще се отправи към крайната си дестинация – многомилионния Истанбул. Десетки родители и деца нетърпеливо чакаха, за да зърнат и да се снимат с композицията, пътуваща по направлението Париж-Виена-Будапеща-Букурещ-Варна-Истанбул. 

 

“В момента имаме между 95 и 98 пътника. Влакът разполага с три вагон-ресторанта. Всеки от тях е с различна тематика, но предоставяната храна е еднаква. Усещането да пътуваш с тази композиция е като връщане назад във времето през 20-те години на миналия век. Всичко е автентично: начина, по който работим, облеклото ни, както и начина, по който се грижим за влака. През всички тези години сме се старали “Ориент Експрес” да не промени облика си…“, споделя главният барман Игнасио, който е родом от Сардиния, Италия.

Менюто, което се предлага на пътниците, е почти изцяло повлияно от френската кухня. В деня на гостуването на влака в България, за обяд имаше салата от зелен боб с каперси и балсамов оцет, филе от калкан и сос от шафран, задушени броколи с бадеми, а за десерт – лимонов крем с боровинки, поръсен с лешници и бадеми.

Тазгодишната композиция се състои от 15 вагона, с пътници от 12 държави. Цената на еднопосочен билет за маршрута средно е 8000 евро, а пътуването трае 6 дни и 5 нощи и се изпълнява само веднъж годишно.

 

За пръв път луксозната композиция пътува от Париж до Истанбул през април 1919, като през годините маршрутът е бил променян многократно.

В обратна посока влакът се очаква да мине през България на 31 август.

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян