fbpx

  От зелената кауза към хуманитарния активизъм: Как Грийнпийс подкрепя бежанците от Украйна

  |

  Руската военна инвазия в Украйна донесе със себе си вълна от кризи, безпрецедентни в мащаба си за новата история на европейския континент. По данни на ООН, от 24 февруари, когато войските на  Кремъл нахлуха в Украйна, около 12 милиона души са били принудени да напуснат домовете си, като над 5.7 милиона от тях са потърсили убежище извън територията на страната. Над 100 хиляди от бежанците от войната, предимно майки с деца, избраха България за свой временен дом. 

   

  Гражданският сектор у нас реагира светкавично на мащабната бежанска вълна, съсредоточавайки усилията си в това да улесни престоя на украинските бежанци у нас. Грийнпийс България е една от организациите, които най-активно подпомагат търсещите закрила в резултат от руската военна агресия. По-подробно за тяхната мисия разказва ръководителката на офиса на международната неправителствена организация Деница Петрова в разговор с Ангелина Ангелова,  ученичка от девети клас на 30-то СОУ „Братя Миладинови“, гр. София. 

  Деница Петрова. Снимка: Грийнпийс България

  Тя оглавява Грийнпийс България през 2011 г. Това, което я привлича към дейностите на организацията е любовта й към природата и желанието ѝ да запази красотатам същевременно подпомагайки свързването на хората с нея. Грийнпийс е международна неправителствена организация, създадена през 1971 г. от група съмишленици, обединени от идеята да спрат ядрените опити край Аляска. Вече над петдесет години организацията работи в посока на опазване на околната среда и промотиране на световния мир. 

   

  В България една от ключовите каузи на Грийнпийс е енергийната независимост на гражданите чрез използване на чиста енергия. Защо тогава организацията започва мащабна кампания в помощ на бежанците от Украйна? По думите на Деница Петрова, “идеята се заражда спонтанно”. 

   

  Въпреки че Грийнпийс не е хуманитарна организация, чрез доброволци с екипа й се свързват активистите на организацията на украинците у нас Мати Украйна, която от първия ден на конфликта работи денонощно за подпомагане на пострадалите от войната. Така за броени дни офисът на Грийнпийс на столичната улица “Христо Белчев” се превръща в пункт за събиране на помощи, през който всеки ден минават десетки хора, предлагащи и търсещи помощ. Стотици хора откликват на призивите за помощ и помагат с най-различни дейности –   даряване на продукти от първа необходимост, изпращане на писма до роднини в Украйна или товарене на кашони с дарения. Затова и се налага пунктът да бъде преместен в по-голямо помещение. От 1 април той се намира на приземния етаж на столичните Хали.  

  Кампанията подкрепят и известни личности. Снимка: Грийнпийс България

  Паралелно с новооткритата кампания в помощ на Украйна, Грийнпийс продължава да работи и по своите екологични проекти. За директорката на неправителствената организация най-голямото предизвикателство са тежките съдби на хората, с които работя т. 

   

  “В желанието си да помогнеш няма как да се върнеш към нормалния си ритъм на живота, това е невъзможно“, казва тя. 

   

  Според нея организирането на логистиката и работата с доброволците е лесната част от провеждането на подобна кампания. 

   

  “Когато има желание за действие и желание за съпричастност не е трудно, но не е и лесно да възприемаш историите на тези хора, които идват“, коментира тя. 

   

  Деница Петрова е категорична, че добротата и милосърдието имат място като добродетели в съвременния живот. 

  Снимка: Грийнпийс България

  “В хората винаги има част, която е милосърдна, въпросът е колко място заемат страховете им в тяхната вселена и колко място остава за добротата и милосърдието. Всеки един човек има в себе си от всичко, така че моят призив към хората е да отварят повече сърцата си за милосърдието, и по-малко за страхове и гнева или всякакви други негативни емоции, които им пречат да растат“, коментира тя. 

   

  За да бъдеш доброволец е необходимо желание. Призивът на Деница Петрова към тези, които  искат да станат доброволци, е „да действат, да се информират, да четат какво се случва и ако искат да направят нещо, с което светът да стане по-зелен, да го направят“. 

   

  Най-новото

  Темата на март: По пътя!

  Разкажете за място, което сте посетили. Или посетете място, за което искате да разкажете. А, защо не да ни срещнете...

  Дарителството в България: Какво научихме от скандала с HelpKarma?

  До 2020 г. доктор Антоанета Тончева, която живее и работи в германския град Регенсбург, е сред редовните дарители в популярната...

  Мария Милкова е новият главен редактор на sCOOL Media

  sCOOL Media има нов главен редактор! Това е Мария Милкова - журналист и видеограф с над 15-годишен опит в някои...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката