Снимка: Pixabay

“Отменете матурата“: Защо 17 хил. ученици, родители и учители се обявиха срещу външното оценяване след Х клас?

Изпити, класни, контролни, „големи“ и „малки“ матури – проверката на предметното знание от учениците винаги е приветствана с липса на ентусиазъм от самите тях, а често и от учителите им. В усложнената учебна обстановка заради пандемията това важи с двойна сила. А точно в такъв момент от Министерството на образованието и науката (МОН) решават, че е най-подходящото време да се проведе първото външно оценяване след завършен X клас.

 

Проблемът? Освен още един изпит, и то в условията на пандемия и проблемно дистанционно обучение, новите „малки матури“ в края на X клас просто няма да имат никакво значение за повечето ученици, които нямат намерение да напускат образователната система рано. Според много от десетокласниците и техните родители, това ще бъде само още един изпит, за който да се тревожат ненужно – и който да подложи всички на риск заради продължаващата пандемия от COVID-19.

 

Как заради 70 училища всички ще правят нова матура

Казусът се заражда през 2016 година, когато бе приет нов Закон за предучилищното и училищното образование (ЗПУО). Той раздели гимназиалният етап на образование на два подетапа – VII-X клас и XI-XII клас. Между тях учениците държат матура, което дава дава възможност тези, които желаят да прекъснат образованието си в края на X клас с диплома за завършен първи гимназиален етап.

 

Чрез промяната в ЗПУО бяха обособени също т.нар „обединени училища“, които предлагат обучение от I до X клас. Те най-често се намират в малки населени места с концентрация на деца от уязвими групи и целят да задържат учениците по-дълго време в клас. По данни на НСИ този тип учебни заведения за учебната 2019/2020 година са били 70.

 

Именно това са втората група ученици, които имат реална нужда от полагането на външно оценяване след X клас, за да продължат обучението си във втори гимназиален етап чрез кандидатстване в друго учебно заведение. Ако изпитите бъдат отменени, и през тази година – както през 2020 – приемът в XI клас на учениците от обединените училища ще се случи на база годишните оценки. За всички останали ученици тези оценки няма да имат значение.

 

На нож срещу новия изпит

Недоволството от това, че ще трябва да се подготвят за напълно ненужен изпит създаде напрежение сред немалко ученици, родители и учители. През последните седмици онлайн петиция за отмяна на външното оценяване след X клас набра популярност в социалните мрежи. До момента тя е подкрепена от малко над 17 хиляди души, като сред основните аргументи са, че това е ненужен здравен риск, а резултатът от изпита няма да има тежест за учениците, които искат да продължат средното си образование до XII клас Според подписалите я, онлайн обучението е довело до сериозни пропуски и невъзможност за компенсация на пропуснатия учебен материал.

 

Божидар Ангелов е десетокласник от град Враца и е един от създателите на онлайн петицията за отмяна на външното оценяване след X клас. „Ние мислим за нашето здраве и съответно за семействата си. При нов щам, който е много по-заразен провеждането на матури не е най-логичното нещо“, споделя той и добавя, че материалът, върху който десетокласниците трябва да държат изпит е взет в по-голямата си част в условията на онлайн обучение – форма на образование, която беше определена от самия министър на образованието и науката Красимир Вълчев като компенсаторна и не особено приложима за дълъг период от време.

 

„Ако всичко се нормализира, аз смятам, че е редно да се проведе НВО (Национално външно оценяване – бел.ред.) за учениците от X-и клас“, смята Петя Великова, която е преподавателка по български език и литература в Английската езикова гимназия „Гео Милев“ – Русе. Според нея това само би довело до подобряване качеството на образованието и до налагане на единни критерии за оценка.

 

По-рано реакция по казуса имаше и от омбудсмана Диана Ковачева, която изпрати становище до министъра на образованието Красимир Вълчев, в което също се настоява за отмяна на т. нар. „малки матури“ след IV и X клас. „Гражданите посочват, че учениците повече от пет месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка… Те смятат, че към момента „няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас“, се пише в писмото до МОН.

 

МОН няма намерение да отстъпи

Миналата година, когато изпитът за десетокласниците трябваше да се проведе за пръв път беше отменен заради пандемията от COVID-19. От МОН засега са твърдо решени тазгодишната матура да се проведе, освен ако епидемичната ситуация не усложни рязко.

 

В отговор на въпроси, зададени от sCOOL Media, свързани с нуждата и условията, при които ще проведе външното оценяване след X клас от МОН отговориха, че то е нужно, тъй като дава обратна връзка за пропуските и напредъка на всеки ученик и цели да оцени базовите му умения, придобити от VIII до X клас. „Към момента обмислянето на евентуална отмяна на  НВО в края на X клас не е на дневен ред. МОН има готовност да организира провеждането на НВО при завишени мерки за безопасност и е в непрекъсната комуникация със здравните власти“, казаха от пресцентъра на ведомството.

 

Още въпросителни

Все още не е изцяло известен форматът на външното оценяване за десетокласниците, което поставя учителите в неблагоприятна ситуация, тъй като именно те са хората, които трябва да се погрижат за подготовката на учениците преди полагането на изпита. Към момента в сайта на МОН е публикувана единствено обща характеристика на бъдещата матура, която е придружена от примерен „тест“, съдържащ едва три-четири задачи.

 

„Недостатъчната информация е проблем както за учениците, така и за учителите“, коментира учителката от Русе Петя Великова.

 

В писмото си до МОН омбудсманът Диана Ковачева обръща внимание също, че учениците се готвят за този изпит извън училище. В условията на онлайн обучение, където часовете са със съкратена продължителност много учители нямат физическа възможност да отделят време за допълнителни упражнения за матурата. „По български  език и литература имаме час за подготовка, но по математика няма. Там госпожата влиза, изпява си урока и си излиза. Това е“, допълва Божидар. Затова той и съмишлениците му са твърдо решени, че ако матурата след X клас не бъде отменена те няма да се явят.

 

От МОН не отговориха официално какви ще са последствията, ако даден ученик не се яви на външното оценяване по една или друга причина. На трети февруари в ефира на Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че няма да има никакви последствия за тези, които не положат изпита. Те обаче ще трябва да представят бележка за уважителни причини.

 

Парадоксалното в случая с „малките матури“ е, че дългосрочната политика на МОН цели да задържи учениците в системата на образованието максимално дълго, но в същото време разделянето на гимназиалното обучение на два подетапа създава благоприятни условия за ниско мотивираните ученици, без особено отношение към учебния процес, да прекъснат своето образование.

 

Проучване с предизвестен резултат

Друг аргумент, който се изтъква от властите за необходимостта от провеждане на матурата след 10 клас тази година е да се анализира доколко дистанционното обучение е било успешно, а учебния материалът – усвоен. В същото време, обществена тайна е, че обучението от разстояние в електронна среда води до трайни пропуски в знанията на учениците. Този извод беше повторен на няколко пъти и от просветния министър Красимир Вълчев.

 

Така излиза, че от МОН ще вложат немалко средства за провеждането на “проучвателна“ матура в условията на пандемична обстановка, която няма да има решаваща роля за по-голямата част от десетокласниците, и която най-вероятно ще покаже нещо, което е известно отдавна – дистанционното обучение е недотам ефективно и не води до пълноценно усвояване на учебния материал, а се използва като спасителен пояс за образователната система.

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян