fbpx

  Пазителите на родопската песен

  |

  Представяме ви Ансамбъл ”Орфей”- Чепеларе, който е създаден от известния гайдар Илия Учиков преди повече от 15 години. Това е ансамбълът, който разкрива красотата на родопската песен и я предава на младото поколение чрез своите изяви. 

   

  Само през 2020 г., въпреки пандемията, родопските самодейци  имат 19 участия с призови места и престижни награди и грамоти. Гордеят се с това,  че с много любов и надежда успяват да привлекат млади хора, които продължават мисията им – да предават родопските традиции от поколение на поколение. 

   

  Родопската песен е свързана с родопския диалект и има национално значение, тъй като съхранява корените на историята и традициите в региона. В нея се крие дълбок смисъл,  тъй като  историите, които тези песни разказват, дават ценна информация  за живота и бита на хората, живеели в смутни времена.

   

  “Народ, който не си пази традициите и фолклора, е загубен народ. Ние трябва да знаем къде сме, кои сме и защо сме на тази земя и това, което са ни завещали дедите ни, сме длъжни да го предадем на следващите поколения”, убеден е Илия Учиков. 

   

  Научете повече за неговото дело, както и за мисията на читалището в Чепеларе с председател Ангел Николов, в репортажа на Мариян Борански, ученик в 11 клас в СОУ Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Смолян. 

   

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката