fbpx

  Пазителите на родопската песен

  |

  Представяме ви Ансамбъл ”Орфей”- Чепеларе, който е създаден от известния гайдар Илия Учиков преди повече от 15 години. Това е ансамбълът, който разкрива красотата на родопската песен и я предава на младото поколение чрез своите изяви. 

   

  Само през 2020 г., въпреки пандемията, родопските самодейци  имат 19 участия с призови места и престижни награди и грамоти. Гордеят се с това,  че с много любов и надежда успяват да привлекат млади хора, които продължават мисията им – да предават родопските традиции от поколение на поколение. 

   

  Родопската песен е свързана с родопския диалект и има национално значение, тъй като съхранява корените на историята и традициите в региона. В нея се крие дълбок смисъл,  тъй като  историите, които тези песни разказват, дават ценна информация  за живота и бита на хората, живеели в смутни времена.

   

  “Народ, който не си пази традициите и фолклора, е загубен народ. Ние трябва да знаем къде сме, кои сме и защо сме на тази земя и това, което са ни завещали дедите ни, сме длъжни да го предадем на следващите поколения”, убеден е Илия Учиков. 

   

  Научете повече за неговото дело, както и за мисията на читалището в Чепеларе с председател Ангел Николов, в репортажа на Мариян Борански, ученик в 11 клас в СОУ Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Смолян. 

   

  Най-новото

  Украинката Валерия Цимбал: Българският народ е един от най-сърцатите

  Украйна е в сърцето на Монтана. В центъра на града се откроява хотел „Житомир“, който носи името на побратимения украински...

  От зелената кауза към хуманитарния активизъм: Как Грийнпийс подкрепя бежанците от Украйна

  Руската военна инвазия в Украйна донесе със себе си вълна от кризи, безпрецедентни в мащаба си за новата история на...

  Априлска „Стъпка назад“: инфлация, менторство и среща с певицата Кристиана Атанасова

  Добре дошли в „Стъпка назад“ – месечният подкаст на sCOOL Media. Това е мястото, където говорим за младите и техните идеи....

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката