fbpx

  Пазителите на родопската песен

  |

  Представяме ви Ансамбъл ”Орфей”- Чепеларе, който е създаден от известния гайдар Илия Учиков преди повече от 15 години. Това е ансамбълът, който разкрива красотата на родопската песен и я предава на младото поколение чрез своите изяви. 

   

  Само през 2020 г., въпреки пандемията, родопските самодейци  имат 19 участия с призови места и престижни награди и грамоти. Гордеят се с това,  че с много любов и надежда успяват да привлекат млади хора, които продължават мисията им – да предават родопските традиции от поколение на поколение. 

   

  Родопската песен е свързана с родопския диалект и има национално значение, тъй като съхранява корените на историята и традициите в региона. В нея се крие дълбок смисъл,  тъй като  историите, които тези песни разказват, дават ценна информация  за живота и бита на хората, живеели в смутни времена.

   

  “Народ, който не си пази традициите и фолклора, е загубен народ. Ние трябва да знаем къде сме, кои сме и защо сме на тази земя и това, което са ни завещали дедите ни, сме длъжни да го предадем на следващите поколения”, убеден е Илия Учиков. 

   

  Научете повече за неговото дело, както и за мисията на читалището в Чепеларе с председател Ангел Николов, в репортажа на Мариян Борански, ученик в 11 клас в СОУ Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Смолян. 

   

  Най-новото

  Темата на март: По пътя!

  Разкажете за място, което сте посетили. Или посетете място, за което искате да разкажете. А, защо не да ни срещнете...

  Дарителството в България: Какво научихме от скандала с HelpKarma?

  До 2020 г. доктор Антоанета Тончева, която живее и работи в германския град Регенсбург, е сред редовните дарители в популярната...

  Мария Милкова е новият главен редактор на sCOOL Media

  sCOOL Media има нов главен редактор! Това е Мария Милкова - журналист и видеограф с над 15-годишен опит в някои...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката