Полифем: Историята на Аун Сан Су Чжи

Чуйте последния епизод от подкаста „Полифем“ на нашата алумна Катерина Василева за историите на жените, които променят политиката и ще научете повече за Аун Сан Су Чжи, първия демократичен лидер на Мианмар. Другите епизоди от поредицата можете да чуете в Spotify, YouTube, Google Podcasts или в Anchor.

 

 

На 1 февруари 2021 армията в Мианмар извършва преврат, с който сваля от власт демократично избраното правителство и установява управлението на военна хунта. Аун Сан Су Чжи – фактическият лидер на страната до този момент – е арестувана и изправена пред тежки обвинения, които могат да й донесат близо 15 години затвор.

 

Гражданите на Мианмар обаче не са съгласни с този развой на събитията. Вече повече от три месеца страната е заливана от многохилядни демонстрации в подкрепа на Су Чжи, свободата и човешките права. И след смъртта на повече от 700 протестиращи хората продължават да излизат на улицата въпреки страха и репресиите.

 

Но коя е всъщност Аун Сан Су Чжи, за чието освобождаване гражданите на Мианмар настояват в своя протест?
След връщането си в роден Мианмар през 1988 г. Су Чжи повежда опозиционното движение за демокрация и промяна на установения военен режим. Армията обаче бързо я разпознава като заплаха и я поставя под домашен арест. Цели 15 от следващите 21 години Су Чжи прекарва в изолация.

 

Когато най-накрая е освободена и успява да влезе във властта, започват противоречията. В ролята на държавен съветник на Мианмар Су Чжи печели печалната слава на съучастник в етническо прочистване и изгубва репутацията си на пазител на човешките права.

 

От световен символ на движението за демокрация и свобода, през най-известната политическа затворничка на съвремието до лидер, чието име се свързва с геноцид – в последния епизод на Полифем Подкаст проследяваме дългия и противоречив път на Аун Сан Су Чжи в политиката. Освен това се питаме: Какво ще се случи с нея след военния преврат? Ще успее ли да си върне лидерството? Ще получат ли гражданите на Мианмар демокрацията, за която се борят от десетилетия? Предстои да разберем.

 

“Абсолютният мир в нашия свят е една непостижима цел. Но това е цел, към която трябва да продължаваме да се стремим. А очите ни трябва неизменно да я фиксират, както пътешественикът в пустинята насочва погледа си към единствената пътеводна звезда, която ще го отведе до спасението.”

 

Автори на музиката в епизода са Kevin MacLeod, Chris Zabriskie и Generation Z MM.