fbpx

  Полифем: Историята на Аун Сан Су Чжи

  |

  Чуйте последния епизод от подкаста „Полифем“ на нашата алумна Катерина Василева за историите на жените, които променят политиката и ще научете повече за Аун Сан Су Чжи, първия демократичен лидер на Мианмар. Другите епизоди от поредицата можете да чуете в Spotify, YouTube, Google Podcasts или в Anchor.

   

   

  На 1 февруари 2021 армията в Мианмар извършва преврат, с който сваля от власт демократично избраното правителство и установява управлението на военна хунта. Аун Сан Су Чжи – фактическият лидер на страната до този момент – е арестувана и изправена пред тежки обвинения, които могат да й донесат близо 15 години затвор.

   

  Гражданите на Мианмар обаче не са съгласни с този развой на събитията. Вече повече от три месеца страната е заливана от многохилядни демонстрации в подкрепа на Су Чжи, свободата и човешките права. И след смъртта на повече от 700 протестиращи хората продължават да излизат на улицата въпреки страха и репресиите.

   

  Но коя е всъщност Аун Сан Су Чжи, за чието освобождаване гражданите на Мианмар настояват в своя протест?
  След връщането си в роден Мианмар през 1988 г. Су Чжи повежда опозиционното движение за демокрация и промяна на установения военен режим. Армията обаче бързо я разпознава като заплаха и я поставя под домашен арест. Цели 15 от следващите 21 години Су Чжи прекарва в изолация.

   

  Когато най-накрая е освободена и успява да влезе във властта, започват противоречията. В ролята на държавен съветник на Мианмар Су Чжи печели печалната слава на съучастник в етническо прочистване и изгубва репутацията си на пазител на човешките права.

   

  От световен символ на движението за демокрация и свобода, през най-известната политическа затворничка на съвремието до лидер, чието име се свързва с геноцид – в последния епизод на Полифем Подкаст проследяваме дългия и противоречив път на Аун Сан Су Чжи в политиката. Освен това се питаме: Какво ще се случи с нея след военния преврат? Ще успее ли да си върне лидерството? Ще получат ли гражданите на Мианмар демокрацията, за която се борят от десетилетия? Предстои да разберем.

   

  “Абсолютният мир в нашия свят е една непостижима цел. Но това е цел, към която трябва да продължаваме да се стремим. А очите ни трябва неизменно да я фиксират, както пътешественикът в пустинята насочва погледа си към единствената пътеводна звезда, която ще го отведе до спасението.”

   

  Автори на музиката в епизода са Kevin MacLeod, Chris Zabriskie и Generation Z MM.

  Катерина Василева

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката