fbpx

  Полифем: Историята на Аун Сан Су Чжи

  |

  Чуйте последния епизод от подкаста „Полифем“ на нашата алумна Катерина Василева за историите на жените, които променят политиката и ще научете повече за Аун Сан Су Чжи, първия демократичен лидер на Мианмар. Другите епизоди от поредицата можете да чуете в Spotify, YouTube, Google Podcasts или в Anchor.

   

   

  На 1 февруари 2021 армията в Мианмар извършва преврат, с който сваля от власт демократично избраното правителство и установява управлението на военна хунта. Аун Сан Су Чжи – фактическият лидер на страната до този момент – е арестувана и изправена пред тежки обвинения, които могат да й донесат близо 15 години затвор.

   

  Гражданите на Мианмар обаче не са съгласни с този развой на събитията. Вече повече от три месеца страната е заливана от многохилядни демонстрации в подкрепа на Су Чжи, свободата и човешките права. И след смъртта на повече от 700 протестиращи хората продължават да излизат на улицата въпреки страха и репресиите.

   

  Но коя е всъщност Аун Сан Су Чжи, за чието освобождаване гражданите на Мианмар настояват в своя протест?
  След връщането си в роден Мианмар през 1988 г. Су Чжи повежда опозиционното движение за демокрация и промяна на установения военен режим. Армията обаче бързо я разпознава като заплаха и я поставя под домашен арест. Цели 15 от следващите 21 години Су Чжи прекарва в изолация.

   

  Когато най-накрая е освободена и успява да влезе във властта, започват противоречията. В ролята на държавен съветник на Мианмар Су Чжи печели печалната слава на съучастник в етническо прочистване и изгубва репутацията си на пазител на човешките права.

   

  От световен символ на движението за демокрация и свобода, през най-известната политическа затворничка на съвремието до лидер, чието име се свързва с геноцид – в последния епизод на Полифем Подкаст проследяваме дългия и противоречив път на Аун Сан Су Чжи в политиката. Освен това се питаме: Какво ще се случи с нея след военния преврат? Ще успее ли да си върне лидерството? Ще получат ли гражданите на Мианмар демокрацията, за която се борят от десетилетия? Предстои да разберем.

   

  “Абсолютният мир в нашия свят е една непостижима цел. Но това е цел, към която трябва да продължаваме да се стремим. А очите ни трябва неизменно да я фиксират, както пътешественикът в пустинята насочва погледа си към единствената пътеводна звезда, която ще го отведе до спасението.”

   

  Автори на музиката в епизода са Kevin MacLeod, Chris Zabriskie и Generation Z MM.

  Катерина

  Най-новото

  София Прайд 2022: Горди да бъдем

  "Горди да бъдем": под този надслов се проведе за петнадесети път в столицата шествието в подкрепа на човешките права на...

  Кучетата лаят, а в Министерството на младежта и спорта всичко си върви постарому

  Първата половин година на новите управляващи в Министерството на младежта и спорта (ММС) се оказа като последните 12 години. Волята...

  Стъпка назад (еп. 18): Украйна от Евромайдана насам, летният туризъм и какво е да си „Мениджър за един ден“

  Добре дошли в „Стъпка назад“ – месечният подкаст на sCOOL Media.     Това е мястото, където говорим за младите и техните идеи....

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката