fbpx

  Политически грамотни в Instagram

  |

  Младите хора използват активно социалната мрежа, вече и за политически теми

   

  През последните няколко години социалната мрежа Instagram се превърна в неизменна част от живота на младите хора. Оформи се своеобразна “Instagram култура”. Доскоро на социалната мрежа се гледаше като на виртуален “панаир на суетата”, който не заслужава сериозно внимание. Днес обаче Instagram се затвърждава като основен канал сред младите и дава платформа и за политически теми.

   

  Младите са в Instagram и четат и за политика

   

  Според проучване на световния сайт statista.com, публикувано през юни т.г., общият брой на потребителите на Instagram в България е 1 630 000. Най-голям сред тях е процентът (31.3%) на хората на възраст между 18 и 24 години.

   

  Освен красиви снимки, Instagram вече е и много повече. В социалната мрежа намират своето място и страници, чиято цел е да направят читателите си политически грамотни. Българските “Царски пищови” и “Жар-Птица” са едни от разпознаваемите в последно време места, на които може да се намери полезна информация за политиката в страната. В  Instagram те имат съответно над 4 100 и над 4300 последователи.

   

  Двете страници представят нагледна информация за това, което всеки един гражданин и гласоподавател трябва да знае. Целта на подобен тип инициативи е младите хора да развият собствено критическо мислене, с което сами да преценят по какъв начин могат да допринесат за политическата обстановка в страната си.

   

  “Царски пищови”: Неутрално представени политически теми, въпроси и дискусии

   

  “Царски пищови” е информационен портал, който има за цел да информира и ориентира младите хора относно политическата структура и обстановка в България. Заема абсолютно неутрална в политическо отношение позиция, за да може информацията да се покаже “такава, каквато е”.

   

  Има страници в Instagram и Facebook. От екипа на “Царски Пищови” споделят, че това е проект, който е активен предимно в Instagram и това е напълно умишлено. Избират тази социална платформа за основна, тъй като е актуална и популярна сред младите хора (под 35г.), които са основната им целева група. Целта им е да достигнат до максимално най-много млади хора, на които тепърва им предстои да се ангажират по-сериозно с политическия живот в България.

   

  Ядрото на екипа се състои от три млади жени –  Анита, Виктория и Роберта. Анита се занимава с графичен дизайн и е част от екипа на Uspelite.bg, Виктория –  с компютърни науки и програмиране, а Роберта – с технологии и иновации.

   

  Според тях съвременните поколения са свикнали на бърз, динамичен и интерактивен тип информация. “Остарелите методи и инструменти, които често са пособия на съществуващите партии, не само че не будят интерес, ами дори отблъскват младите хора от политиката”, категорични са от екипа.

   

  Съдържанието на “Царски пищови” е пригодено изцяло за нуждите на един Instagram потребител – то е цветно, ангажиращо и кратко. Освен това, социалната мрежа позволява получаване на директна обратна връзка от последователите на страницата чрез отворени въпроси и poll-ове.

   

  Според Анита, Виктория и Роберта младите са бъдещето и не трябва да бъдат неглижирани като гласоподаватели. По техни наблюдения има тенденция младите да се ангажират и да подкрепят повече политически формации, които се опитват да достигнат и до гласа и идеите им, което най-често се случва чрез социални мрежи.

   

  През април т.г. “Царски пищови” провеждат анкета на тема “Как избираш за кого да гласуваш” по повод парламентарните избори. Над 80% споделят, че със сигурност ще гласуват, а близо 60% смятат, че промяната зависи от техния глас. Голяма част от анкетираните (82.5%) се съгласяват, че има нужда от повече информация и прозрачност относно политическите партии.

   

  На въпроса дали младите хора имат достатъчно развито критическо мислене, от екипа споделят, че често получават съобщения, които критично анализират и коментират конкретно политическо събитие или новина, която “Царски пищови” са споделили. “Критическото мислене не значи само добра преценка дали една новина е достоверна или не, а и с каква цел е споделена”, смятат от “Царски пищови”.

   

  “Ако един млад човек, който досега не се е интересувал от политика, влезе в Instagram страницата на “Царски пищови”, получава една много хубава база за това какво представлява политиката, как се прави политика и т.н.”, казва Михаил Мишев, 19-годишен студент по “Политически науки” в Американския университет в България. Михаил се занимава с политика от три години и за него информацията в “Царски пищови” не е нова, но смята, че подобни страници са полезни за хора с бегли познания в областта. Самият той се информира най-често през профилите на медии като “Капитал” и “Свободна Европа”, както и от приятели и колеги в политическата сфера.

   

  “Жар-Птица”: Информация с позиция 

   

  “Жар-Птица” е независима платформа, която предоставя достъпна информация за българската политика. Има страница само в Instagram.

   

  Изборът на име на платформата не е случаен – в славянската митология жар-птицата е символ на прераждането. Създателите й вярват, че “държавата ни може да се въздигне от пепелта, в която в момента е погребана”.

   

  Гражданският проект не е обвързан конкретно с нито една политическа партия, но в своя публикация от януари открито заявяват, че не подкрепят тогавашното правителство. Пред sCOOL Media от екипа на “Жар-птица” споделят, че намират обективността и безпристрастността за централни принципи в работата си, но не смятат, че те изискват липса на позиция. Вижданията им са, че липсата на позиция е притеснително близка до апатията, позволяваща да се случват злоупотреби с демократичните процеси.

   

  “Не намираме за обективно да се представя всяка страна сякаш е еднакво валидна, ако това означава да се даде същата стойност на празни обещания, изкривена информация и популистки твърдения, каквато и на истината”, категорични са създателите на “Жар-птица”, които предпочитат да останат анонимни.

   

  За тях е важно да заемат позиция и чрез проекта си да изградят активна гражданска култура, заради което съдържанието им е доста критично към някои от масово разпространените идеи в българската политика.

   

  От “Жар-птица” смятат, че е невъзможно да се открие платформа без лични виждания, защото “политически ангажираните хора неминуемо развиват позиции по важни въпроси”. Смятат, че ако някой не споделя открито къде стои, това не означава, че няма позиция, а че най-вероятно я крие.

   

  Вярват също, че откритата им позиция позволява на читателите им да подхождат критично към съдържанието им и да са подготвени да поставят под въпрос всичко, включително и тях самите. “Целта ни не е хората да ни следват сляпо, а да провокираме критическо мислене и увереност в хората, че могат да разберат политиката и да влияят на това какво се случва около тях”, споделят от “Жар-птица”.”

   

  Михаил Мишев намира в “Жар-птица” по-дълбоки анализи, чрез които човек би могъл да си направи изводи за това как работи политиката в България в действителност.

   

  Страницата се фокусира върху важни теми като преференциалното гласуване, опазването на близкото ни минало, въпроса за празния вот, какво представлява стратегическо гласуване и други.

   

  В сайта на проекта е дадена подробна информация за шестте водещи политически партии в България. Там са посочени съответните приоритети на всяка една партия в сегашната предизборна кампания, личностите, които са водещи за нея, както и историческа справка.

   

  “През Facebook и Instagram хората най-лесно могат да се доближат до политическия кандидат и неговите възгледи”, смята 24-годишната Мария Атанасова, избрана за “Млад европеец на 2020 г.”. Тя работи в различни сфери и е от хората, които отстояват активна гражданска позиция. Споделя, че следи личните страници на политическите партии и техните кандидати в социалните мрежи. И избира да гласува за “тези, които са склонни на диалог и отворени за такъв”.

  Михаела Георгиева

  Най-новото

  Пловдив не дава Панаира без битка

  В чии ръце ще бъде символът на Града по тепетата - сагата продължава      Денят е 10 май 2023 и въпреки дъждовното...

  Автор на sCOOL Media с престижна награда

  Росен Разпопов бе отличен в категорията "Млад журналист" в конкурса за чиста журналистика Web Report    Росен Разпопов  Авторът на sCOOL Media Росен...

  Темата на май: ВДЪХНОВЕНИЕ

  „В началото беше Словото“ гласи старозаветната истина. Но може спокойно да добавим, че преди това е вдъхновението. В месеца, в...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката