fbpx

  Двадесет и пет полски илюстратори и тяхната интерпретация на полския дизайн

  |

  Марияна Горанова от ученически клуб “Журналистика и ПР” на Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив ни представя този месец едно от събитията от програмата на Пловдив – европейска столица на културата. Вижте най-важното за изложбата „АБВ на полския дизайн“ в текста и снимките на Марияна.

   

  През последните дни на месец юни европейската столица на културата Пловдив беше домакин на изложбата “АБВ на полския дизайн“. “Колекцията съчетава минало и съвремие. Не беше лека задача да я осъществим тук. Когато правим нещо заедно, можем всичко, ако сме сами, няма да успеем“, споделя Ярослав Годун, директор на полския институт в София, пред посетителите при откриването.

   

  Проектът съчетава в себе си съвременен и класически дизайн и представи на потребителите идеята за концепцията на дизайна, който е най-близо по сила до нас, защото обхваща ежедневието ни и не можем да живеем извън него, макар и да не си даваме сметка за това.

   

  “Всеки един от тези двадесет и пет артиста беше помолен да нарисува по четири рисунки. Това е тяхната лична интерпретация на сто годишната история на дизайна“, разказва Ева Соларж, куратор на изложбата, по време на откриването.

   

  Бяха представени прототипи и предмети, които са навлезли в масовото производство и са използвани от поляците през последните сто години. “Трудно ни беше да изберем кои да бъдат те, защото сто години и сто обекта не са достатъчни. Помогнаха ми двама колеги, които първоначално бяха избрали по сто и петдесет предмета и след това ги налагахме един върху друг. Изборът беше тежък”, споделя Ева Соларж пред БНТ1.

   

  Експонатите са изложени в хронологичен ред, което показва как определени форми и теми неизменно се появяват в хода на сто годишния период от историята на полския дизайн. “Забелязва се тази приемственост. Тук сме подбрали много столове и дървени играчки, които можем да видим в началото и в края на изложбата. Например фотьойлът, който е част от колекцията е намерен буквално на боклука. Към днешна дата много съвременни полски дизайнери са взели тези обекти и изработват нови столове със същите материали. Така, че определено има връзка между минало и настояще“, споделя Виктор Янков, директор по международната дейност на общинска фондация Пловдив2019, пред БНТ1.

   

  Изложбата е част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата и е посветена на сто годишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката