fbpx

  Приоритет ли са младежите за властта? Говори зам.-министъра на младежта и спорта Яничка Труева

  |

  Когато новото редовно правителство на България пое управлението на страната, се оказа, че един цял сектор е изчезнал. Става дума за ресор „Младеж“, изпаднал от структурата на Министерството на спорта, а действието бе определено от новата власт като „техническа грешка“. Месец по-късно, в навечерието на Коледа, грешката беше поправена, но редица въпроси останаха без отговор.

   

  Приоритет ли е младежката политика за новите управляващи? Дали посланията им за промяна са последвани от  действия? Какво се случва с корупцията в Министерството на младежта и спорта и прозрачно ли се разпределят средствата за младежки дейности у нас? Защо вече две години България, единствена в ЕС, няма приета Национална стратегия за младежта? 

   

  В навечерието на представянето на новата програма за младежки дейности, Кристиян Юлзари от екипа на sCOOL Media ви среща с Яничка Труева, заместник-министър на младежта и спорта с ресор „Младеж“, с която разговарят по широк конспект от теми.

   

   

  Запитана защо темата за младежките политики е изпусната по време на преговорите за правителство, Труева заяви, че няма общо с това, защото не е участвала в коалиционните разговори. Но се съгласи, че младежките политики са тенденциозно заобикаляни в последните години от всяка власт. „Според мен това е и обща тенденция за недостатъчната и ефективна целенасочена работа през последните 7-8 години в този сектор,” казва тя. И добавя, че ролята ѝ от тук нататък ще бъде да помага за “координацията и правилното целеполагане, така че да обгрижим хоризонталния характер на политиката и максимално да подобрим и да фокусираме наличните ресурси към основни предизвикателства в този сегмент”.

   

  Пари + Корупция = Превенция чрез реклама

  Още от момента на встъпването си в длъжност в Министерството на младежта и спорта през месец октомври 2021 г. Труева обяви, че започва действия по ревизия на свършеното от предишните управляващи в областта на политиката за младежта. Припомняме, че половин година по-рано разследване на sCOOL Media разкри корупционни схеми при разпределението на средства за младежки дейности у нас. Тогава беше обявено, че стартира проверка. Резултат от нея обаче нямаше или поне такъв не беше обявен публично.

   

  Оказва се, че вътрешен одит е бил извършен на  програмите от 2017 г., 2018 г. и 2019 г. Защо не са проверявани проектите от 2020 г. не става ясно. По думите на ресорната зам.-министърка,  тазгодишната младежка програма предстои да бъде одитирана скоро.

   

  По отношение на проектите, финансирани по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта през 2021 г. Труева заяви на пресконференция през ноември м. г., че „до 20 декември ще имаме ясна визия за изпълнените дейности и ресурса, който може би ще трябва да възстановяват организациите, ако не са доказали постигането на индикаторите“. Месец и половина по-късно „ясна визия“ все още няма.

   

  На въпрос дали и кога може да очакваме резултатите от проверката, Труева отговори, че резултати ще има, но не уточни срок. Като причина за забавянето тя изтъкна комуникацията между министерството и финансираните организации по НПИМД при изискването на допълнителни документи за доказване на качественото изпълнение на преветиращите рекламни кампани.

   

  Запитана дали смята, че има проблеми с досегашните информационни кампании за превенция на зависимостите сред младежи, захранвали със стотици хиляди левове държавни средства едни и същи неправителствени организации, Труева избегна категоричните констатации. „Аз съм гледала цялостно и комплексно проектите, но някой е създал предпоставки тези пропуски да бъдат направени. Това са недоброто качество на самата програма и занижени изисквания по отношение документите за отчитане на проектите,” казва тя и добавя, че след 2012 г. Министерството е имало “доста минимализирани изисквания” към проектите и мерките в своите годишни доклади за младежта. 

   

  Екипът ни предостави на вниманието на Яничка Труева копия на три от Facebook страниците, които са част от проектите за превенция на зависимостите сред младите, финансирани от Министерството на младежта и спорта в началото на 2021 г. със 675 хил. лева. всеки. Показахме ѝ също извадка от отчетите на министерството, според които на хартия програмата за превенция е достигнало до близо 800 хиляди младежи.

   

   

  „Да, странно е.“, коментира тя на въпрос дали вижда нередност и допълни, че „след 2012 г. имаме доста минимализирани изисквания към годишния доклад за младежта както на проектите, така и всички мерки.“

   

  Година Прогнозна стойност (цел) Отчетени млади хора Бюджет
  2021 г. 20% 5 405 000 лева
  2020 г. 7,69% 81% 2 000 000 лева
  2019 г. 7,69% 71% 2 000 000 лева

   

  „Със сигурност ще наложим санкции, там където сме констатирали нарушения. Когато приключим с проверката, данните ще бъдат изнесени и ще бъдат публични. Една част от тях ще бъдат финансовите корекции, може би ще има и други предприети мерки“, добавя още Труева.

   

  За да се предотвратят бъдещи злоупотреби, в момента се подготвя нов вариант на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта. Според Яничка Труева тя ще има „ясно разписани цели и индикатори“.  Предстои съвсем скоро тя да бъде представена в рамките на обществения съвет към министерството, след което ще бъде достъпна и онлайн.

   

  „Предприемаме всякакви действия за минимизиране неправилното разходване на средства, които и без това не са достатъчни и трябва по правилен да достигнат до младите хора и да работят в тяхна полза.“, каза Труева.

   

  На въпрос дали ще има още подобни информационни кампании, Труева отбелязва, че не изключва тази възможност, но и акцентът ще падне върху по-креативни и по-малко формални дейности, които да достигат до максимален брой младежи. 

   

  Младежта остава в Министерството на спорта

  Преглед назад в годините показва, че ресор „Младеж“ регулярно бива местен от една институция в друга. За кратко той беше в Министерството на образованието и науката, съществуваше и като отделна агенция, а от 2013 г. насам е в Министерството на спорта. 

   

  „Право е на всяко едно правителство да дефинира към кой ресор би отнесъл младежта. Веднъж поставена на фокус, независимо къде, трябва да се отдаде необходимото значение.“, коментира Труева.

   

  В Коалиционното споразумение е записано, че има идея „Младежта“ да бъде върната обратно в МОН, но зам.-министър Яничка Труева заявява, че ресорът остава в Министерството на младежта и спорта. „Техническата грешка беше отстранена и министерството не е Министерство на спорта, а Министерство на младежта и спорта. Самото име означава, че политиката е тук, тук ще остане и ние сме сложили фокус върху нейното развитие.“, допълва тя.

   

  По отношение на проектобюджета за изпълнение на политика в областта на младежта за 2022 година Труева коментира, че средствата за НПИМД ще бъдат увеличени с още половин милион лева, като така програмата ще разполага с общо 6 милиона лева. Общите средства за младежка политика у нас през тази година ще бъдат в размер на 7 435 600 лева.

   

  Втора година България е без Стратегия за младежта

  Националната стратегия за младежта е основният стратегически документ с хоризонт от 10 години, който очертава развитието политиката за младежта. Изготвянето му се бави от 2018 година насам. Към момента страната ни е единствената в ЕС без разписана визия за младите хора, след като периода на предишната изтече в края на 2019 г.

   

  „Все още не е стартирала процедурата (по приемане на стратегията – бел. ред.), но ще стартира. (…) Очаквам всеки момент. Това, което ние ще направим е да предложим допълнения – конкретни и измерими индикатори, за да се наблюдава изпълнението“,заявява зам.-министъра.

   

  Друг горещ картоф са промените в „Закона за младежта“, които целят неговото прецезиране. По думи на Труева текстовете са внесени в Народното събрание, но разглеждането им в комисиите е на изчакване поради по-належащи проблеми.

   

  Обещания има, търсят се гаранции

  Запитана дали поема ангажимент да изпълни заложеното в Стратегията за младежта, Труева отговори, че “не обича празните приказки  и тогава, когато давам обещание, го давам от гледна точка на моята визия какво трябва да се случи в сектора. Всичко, което съм дефинирала в рамките на тази година ще се постарая да изпълня.” 

   

  Сред приоритетите си изброи максималното подобряване на начина за изразходване на средства, приоритизиране на програмите и максимално активизиране на младежките организации, така че те действително да вземат пряко участие в процеса на правене на политика.

   

  Кристиян Юлзари

  Най-новото

  Пловдив не дава Панаира без битка

  В чии ръце ще бъде символът на Града по тепетата - сагата продължава      Денят е 10 май 2023 и въпреки дъждовното...

  Автор на sCOOL Media с престижна награда

  Росен Разпопов бе отличен в категорията "Млад журналист" в конкурса за чиста журналистика Web Report    Росен Разпопов  Авторът на sCOOL Media Росен...

  Темата на май: ВДЪХНОВЕНИЕ

  „В началото беше Словото“ гласи старозаветната истина. Но може спокойно да добавим, че преди това е вдъхновението. В месеца, в...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката