Проблемът с пристрастяването

В конкурса за месец март на тема „Какъв ти е проблемът“ Стефани Ангелова от Първа езикова гимназия в гр. Варна обръща внимание на много сериозна тема – употребата на наркотици от учениците. Прочетете интервюто й с експерта по темата Веселина Добрева, за да разберете повече за ефектите от употребата на наркотици и как може да се потърси помощ в такива случаи.

 

В днешно време наркотиците са се превърнали в масова епидемия, като са превзели дори училищата. Все повече млади хора пушат и разпространяват марихуана, а смъртните случаи, предизвикани от предозиране, все по-често оглавяват новините. За този проблем решихме да поговорим с Веселина Добрева – студентка по медицина във Варненския Медицински университет и обучител в направление „Психоактивни вещества“ към дирекция „Превенции“, Община Варна, която обяснява на какво се дължи и до какво води употребата на наркотици.

 

На каква възраст започват да се употребяват наркотици?

В последните години има тенденция към намаляване на възрастта – главно деца и тийнейджъри започват да употребяват психоактивни вещества, основно ученици между пети и осми клас. Децата търсят всякакви начини да се доближат до света на възрастните, като много често подражават на „по-готините“ си приятели и започват да пушат цигари, след това алкохол и оттам тръгват по домашни партита, където се подхвърля марихуана – това са „входните наркотици“, след които човек се осмелява да опита нещо по-силно – „нищо не ми стана от това, значи мога да пробвам и друго“.

 

Какви са основните причини за употребата на наркотици?

Причините, които водят до употреба на наркотици при тийнейджърите, са пряко свързани със средата. В тази възраст семейството губи влияние над индивида за сметка на приятелите – тийнейджърът започва да прекарва повече време навън, отколкото вкъщи и да подражава на връстниците си. При преминаването от училище в гимназия, най-лесният начин за детето да се впише сред новите си съученици е да започне да посещава с тях „пушкома“ и да ходи на партита с алкохол и наркотици. Друг фактор е натискът – когато приятели насилват връстника си да употреби определен наркотик, за да бъде приет в тяхната социална група. Проблемите в училище и в семейството също водят до търсене на психоактивни вещества с цел избягване от реалността.

 

Кои психоактивни вещества са най-търсени?

Различни наркотици се употребяват в зависимост от ефекта, който е желан от потребителя. Някои търсят успокоение на нервите, а други – повдигане на настроението. Най-предпочитани в момента са марихуаната, екстазито, амфетамините и метамфетамините. Тревата е най-лесно достъпна, като се разпространява и в училище, а „хапчетата“ се взимат по партита в клубове и курорти.

 

Какви са ефектите от употребата на наркотици?

Ефектите се поделят на краткосрочни и дългосрочни. Краткосрочни са търсените състояния на еуфория и спокойствие, но може да се стигне до предозиране и смърт.

Дългосрочните ефекти влияят както на тялото, така и на начина на живот на човека – той става избухлив и нервен, откъсва се от семейство и приятели, навлиза в нови, по-съмнителни групи и започва да прибягва до крайности – хазарт, побоища, кражби, докато накрая не загубва себе си в своята зависимост.

Наркотиците забавят образуването на връзки между невроните, в мозъка се натрупват различни субстанции от наркотичните вещества, които променят биохимията на тялото и нарушавт неговото развитие. Потискат се центровете на мозъка, свързани с вземането на решения и запаметяването, притъпяват се сетивата.

 

Как може да се потърси помощ?

Първата стъпка е зависимият да осъзнае, че има проблем – когато е устроил живота си около наркотика и не може да си го представи без него. Той няма да приеме помощ, докато сам не признае, че тя му е необходима. Ключово е да му се предложи подкрепа от близки и приятели. Добре е да се потърсят групи за взаимопомощ, за да се създаде среда, позволяваща и мотивираща неговото лекуване.

 

Винаги можеш да обясниш на свой близък какви рискове крие употребата на наркотици и да му напомниш, че никога не е късно за промяна!