fbpx

  Първата жена гвардеец и нейният път към професията

  |

  Павел Данев от клуб „Млад журналист“ към ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково, се включва с поредния си материал за sCOOL Media – разказ за първата жена, назначена за гвардеец в Българската армия – Гергана Иванова.

   

  Националната гвардейска част е една от най-елитните подразделения към Българската армия. Най-голям интерес към професията проявяват мъжете, но това не означава, че и жените не могат да работят тази професия.

   

  Срещам ви с първата жена, назначена за гвардеец в Българската армия – Гергана Иванова. Редник Иванова е първата жена в редиците на представителната Национална гвардейска част. Разговарям с нея в Хасково по време на кампанията „Бъди войник“.

   

  През лятото на 2012 година приемат Гергана в редиците на гвардейската част. С голяма гордост и старание тя постъпва на работа. „Бях доста плаха, като постъпих. С времето, вече почти 7 години като гвардеец, с много силни тренировки, много работа и труд, станах по-спокойна и по-смела“, споделя Гергана Иванова.

   

  Тя разказва, че за една жена професията е трудна, но с желание и много усилия всичко може да се постигне.  Споделя, че работата й по никакъв начин не й пречи на личния живот. Има достатъчно време за себе си и за семейството.

   

  Националната гвардейска част участва в много мероприятия, дори и през почивните дни. Един нормален работен ден обаче започва в 8 часа и приключва в 17 часа. Гвардейците също така имат занятия в клас, за да се усъвършенстват. Сутринта им задължително започва с тренировки, спорт и строева подготовка.

   

  След като постъпва на работа през лятото на 2012 г., едно от първите събития като гвардеец на редник Иванова е в Хасково. Тогава в града се провеждат честванията по повод 100-годишнината от Балканската война. Концерт е бил изнесен от Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. Гергана Иванова е участвала в тържествената заря-проверка на пл. „Свобода“ с блокове на Националната гвардейска рота. Тогавашната вечерна проверка е била приета от министъра на отбраната Аню Ангелов.

   

  „Всички събития, в които съм участвала, за мен имат голямо значение.“ Тя придава голямо значение на 2014 година, когато е била на остров Персин, до град Белене и са били близо до затвора. „Ако не бях част от Националната гвардейска част, никога нямаше да отида там. Благодарение на работата ми ходя на места, които никога нямаше да мога да посетя.“, разказва редник Иванова.

   

  За първи път в историята жена гвардеец застава на пост номер едно в републиката – караула пред президентството. Именно това е редник Гергана Иванова. Събитието се случва на 12 юли през 2014 година, когато се провежда тържествена смяна на караула, по повод 135 години от създаването на Националната гвардейска част.

   

  Тази година на 12 юли Националната гвардейска част ще отбележи 140 години от създаването си.

  Павел

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката