fbpx

  Първата жена гвардеец и нейният път към професията

  |

  Павел Данев от клуб „Млад журналист“ към ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково, се включва с поредния си материал за sCOOL Media – разказ за първата жена, назначена за гвардеец в Българската армия – Гергана Иванова.

   

  Националната гвардейска част е една от най-елитните подразделения към Българската армия. Най-голям интерес към професията проявяват мъжете, но това не означава, че и жените не могат да работят тази професия.

   

  Срещам ви с първата жена, назначена за гвардеец в Българската армия – Гергана Иванова. Редник Иванова е първата жена в редиците на представителната Национална гвардейска част. Разговарям с нея в Хасково по време на кампанията „Бъди войник“.

   

  През лятото на 2012 година приемат Гергана в редиците на гвардейската част. С голяма гордост и старание тя постъпва на работа. „Бях доста плаха, като постъпих. С времето, вече почти 7 години като гвардеец, с много силни тренировки, много работа и труд, станах по-спокойна и по-смела“, споделя Гергана Иванова.

   

  Тя разказва, че за една жена професията е трудна, но с желание и много усилия всичко може да се постигне.  Споделя, че работата й по никакъв начин не й пречи на личния живот. Има достатъчно време за себе си и за семейството.

   

  Националната гвардейска част участва в много мероприятия, дори и през почивните дни. Един нормален работен ден обаче започва в 8 часа и приключва в 17 часа. Гвардейците също така имат занятия в клас, за да се усъвършенстват. Сутринта им задължително започва с тренировки, спорт и строева подготовка.

   

  След като постъпва на работа през лятото на 2012 г., едно от първите събития като гвардеец на редник Иванова е в Хасково. Тогава в града се провеждат честванията по повод 100-годишнината от Балканската война. Концерт е бил изнесен от Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. Гергана Иванова е участвала в тържествената заря-проверка на пл. „Свобода“ с блокове на Националната гвардейска рота. Тогавашната вечерна проверка е била приета от министъра на отбраната Аню Ангелов.

   

  „Всички събития, в които съм участвала, за мен имат голямо значение.“ Тя придава голямо значение на 2014 година, когато е била на остров Персин, до град Белене и са били близо до затвора. „Ако не бях част от Националната гвардейска част, никога нямаше да отида там. Благодарение на работата ми ходя на места, които никога нямаше да мога да посетя.“, разказва редник Иванова.

   

  За първи път в историята жена гвардеец застава на пост номер едно в републиката – караула пред президентството. Именно това е редник Гергана Иванова. Събитието се случва на 12 юли през 2014 година, когато се провежда тържествена смяна на караула, по повод 135 години от създаването на Националната гвардейска част.

   

  Тази година на 12 юли Националната гвардейска част ще отбележи 140 години от създаването си.

  Павел Данев

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката