Как учител и ученици направиха своето „Пътешествие до рая“

Могат ли ученици и техният учител да напишат книга в училище? Със сигурност! Марина Петкова от клуб „Млад журналист“ на ПЕГ “Д-р Иван Богоров“ – Димитровград ни разказва как.

 

Калоян Добрев е млад  учител по английски език в ПЕГ “Д-р Иван Богоров“ – Димитровград. Всъщност само преди 7 години той е завършил същата гимназия, в която сега преподава и среща в учителската стая като колеги своите преподаватели. Но това му дава и едно необикновено предимство – да  свързва в едно опита и ентусиазма, от позицията на учител да разбира „отвътре“ емоциите на своите ученици.

 

Резултатът е осъществяването на един интересен проект – книгата пътеводител на английски език със заглавие „Bulgaria- journey to paradise“.  Тя е в хартиен и електронен вариант и вече може да се открие на най-голямата платформа – Амазон, откъдето вече има и първите си продажби. Книгата е разработена от Калоян Добрев и екип от негови ученици от единадесети клас –  Валентина Желева, Камелия Атанасова, Никола Балев, Златина Христова, Георги Ангелов.

 

Разговаряме с г-н Добрев и екипа ученици, за да научим повече за проекта и за самите тях.

 

Калоян Добрев

Г-н Добрев, как възникна идеята за тази книга пътеводител?

Аз не приемам упреците към младите хора днес, че били мързеливи или инертни. Мисля, че когато човек е достатъчно мотивиран, може да направи интересни неща и да промени нагласите си. В конкретния случай всеки, който е учил в езикова гимназия, знае, че в края на годината винаги изпитваме върху превод на книга. Знам как за някои от вас това е и доста досадно, затова си казах – а защо сами да не напишем книга! Предложих това на моите ученици. В началото това им се струваше доста сложно и невъзможно, но се организирахме и ето, че се получи. Винаги съм мислил, че не просто трябва да учим граматика, лексика на езика, а трябва да работим с него, да го изпълваме със съдържание.

 

А не беше ли доста трудно?

Винаги в началото е трудно, но в нашия екип си разделихме работата. Всеки пое по четири обекта и започна да работи върху статиите. Създаде се връзка между ученето и реалната среда. Всеки от екипа усъвършенства езиковите и дигиталните си умения. Осъществиха се много ценни междупредметни връзки – английски и български език с история, география, информационни технологии, предприемачество. Помогна и това, че си бях поставил и ясни цели – да учим английски език като работим с него, да се получи по-висока мотивация в учебния процес, да дадем положителен пример на други млади хора.

 

Какво съдържа самата книга „Bulgaria – journey to paradise“ ?

 

Представяме българските планини, реки, язовири, пещери, църквите и манастирите, тракийските могили и съкровища – всичко, което наистина превръща България в късче от рая. На английски език – за да може да се види и разбере навсякъде по света.

 

За кого е предназначена вашата книга?

За всеки, който иска да разбере нещо повече за родината ни, включително и за самите нас. Мисля, че може да бъде много полезна в училище – в часовете по английски език, география или както е при нас – география на английски език… Просто като подарък или сувенир…

 

Екипът на г-н Добрев

От  Валентина, Камелия, Златина, Никола и Георги  научихме, че работата по проекта наистина се превръща в интересно приключение. Самите те споделят, че са научили много непознати досега неща за България, които са ги накарали да преоткрият  родината си. В същото време са научили много нови думи и изрази на английски език, били са изследователи, писатели, преводачи, а това се оказало много  полезно. Учителят Калоян Добрев и неговите ученици ни представят книга, която свързва две важни неща – родолюбието с откритост към света.