fbpx

  Как учител и ученици направиха своето „Пътешествие до рая“

  |

  Могат ли ученици и техният учител да напишат книга в училище? Със сигурност! Марина Петкова от клуб „Млад журналист“ на ПЕГ “Д-р Иван Богоров“ – Димитровград ни разказва как.

   

  Калоян Добрев е млад  учител по английски език в ПЕГ “Д-р Иван Богоров“ – Димитровград. Всъщност само преди 7 години той е завършил същата гимназия, в която сега преподава и среща в учителската стая като колеги своите преподаватели. Но това му дава и едно необикновено предимство – да  свързва в едно опита и ентусиазма, от позицията на учител да разбира „отвътре“ емоциите на своите ученици.

   

  Резултатът е осъществяването на един интересен проект – книгата пътеводител на английски език със заглавие „Bulgaria- journey to paradise“.  Тя е в хартиен и електронен вариант и вече може да се открие на най-голямата платформа – Амазон, откъдето вече има и първите си продажби. Книгата е разработена от Калоян Добрев и екип от негови ученици от единадесети клас –  Валентина Желева, Камелия Атанасова, Никола Балев, Златина Христова, Георги Ангелов.

   

  Разговаряме с г-н Добрев и екипа ученици, за да научим повече за проекта и за самите тях.

   

  Калоян Добрев

  Г-н Добрев, как възникна идеята за тази книга пътеводител?

  Аз не приемам упреците към младите хора днес, че били мързеливи или инертни. Мисля, че когато човек е достатъчно мотивиран, може да направи интересни неща и да промени нагласите си. В конкретния случай всеки, който е учил в езикова гимназия, знае, че в края на годината винаги изпитваме върху превод на книга. Знам как за някои от вас това е и доста досадно, затова си казах – а защо сами да не напишем книга! Предложих това на моите ученици. В началото това им се струваше доста сложно и невъзможно, но се организирахме и ето, че се получи. Винаги съм мислил, че не просто трябва да учим граматика, лексика на езика, а трябва да работим с него, да го изпълваме със съдържание.

   

  А не беше ли доста трудно?

  Винаги в началото е трудно, но в нашия екип си разделихме работата. Всеки пое по четири обекта и започна да работи върху статиите. Създаде се връзка между ученето и реалната среда. Всеки от екипа усъвършенства езиковите и дигиталните си умения. Осъществиха се много ценни междупредметни връзки – английски и български език с история, география, информационни технологии, предприемачество. Помогна и това, че си бях поставил и ясни цели – да учим английски език като работим с него, да се получи по-висока мотивация в учебния процес, да дадем положителен пример на други млади хора.

   

  Какво съдържа самата книга „Bulgaria – journey to paradise“ ?

   

  Представяме българските планини, реки, язовири, пещери, църквите и манастирите, тракийските могили и съкровища – всичко, което наистина превръща България в късче от рая. На английски език – за да може да се види и разбере навсякъде по света.

   

  За кого е предназначена вашата книга?

  За всеки, който иска да разбере нещо повече за родината ни, включително и за самите нас. Мисля, че може да бъде много полезна в училище – в часовете по английски език, география или както е при нас – география на английски език… Просто като подарък или сувенир…

   

  Екипът на г-н Добрев

  От  Валентина, Камелия, Златина, Никола и Георги  научихме, че работата по проекта наистина се превръща в интересно приключение. Самите те споделят, че са научили много непознати досега неща за България, които са ги накарали да преоткрият  родината си. В същото време са научили много нови думи и изрази на английски език, били са изследователи, писатели, преводачи, а това се оказало много  полезно. Учителят Калоян Добрев и неговите ученици ни представят книга, която свързва две важни неща – родолюбието с откритост към света.

  Най-новото

  Дни на образованието и действията за климата с Fridays for Future

  На 24 и 25 септември  българският клон на движението Fridays for Future организира в София събитието “Дни на образованието и действията за...

  За историята с любов

  Град Кърджали бе домакин на седмото издание на Националната ученическа конференция по история, която тази година се проведе между 10...

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката