fbpx

  Лято, деца и пясъчни фигури – фестивалът „Пясъчни творения”

  |

  Какво се случва тази година на фестивала „Пясъчни творения“ в Балчик и кой стои зад инициативата? Ще разберем от Александра Дралчева, ученичка в СУ “Свети Климент Охридски“ в Добрич и една от участничките в летния обучителен лагер по журналистика в Благоевград.

   

  От 2016 г. насам, в началото на лятната ваканция, в Балчик се провежда фестивалът „Пясъчни творения”. Деца от различни градове и държави се съревновават в изработването на пясъчни фигури в черноморското градче.

   

  През четирите години, в които се провежда фестивалът, в него са се включили над 200 деца от България, Украйна, Швеция, Литва, Дания, Белгия, Турция, Русия, Германия, Чехия, Канада и Словения. С всяка изминала година интересът към събитието расте. В първото издание на форума се включват 43 деца, а през 2019 г. броят на участниците достига 83.

   

  Организатор на фестивала е Държавен културен институт „Културен център „Двореца”, а негов инициатор е едва 16-годишният Мартин Кръстев. „Вдъхнових се да създам събитието, след като прочетох статия за фестивала на пясъчните фигури в Бургас, който е за професионалисти. Казах си „Защо да няма подобен, само че за деца“. След като предложих идеята на ДКИ „КЦ „Двореца“ срещнах подкрепа и разбиране, и заедно с различни спомоществователи реализирахме първото издание на „Пясъчни творения”, сподели пред sCOOL Media- Мартин Кръстев. Той добави, че основната цел на форума е „ да се даде възможност на децата да работят сред природата с естествени материали, да се провокира техния интерес към изкуството и да се провери екипната работа между деца и родители”.

   

  През 2019 г. организаторите добавиха фото конкурс като част от четвъртото издание на фестивала „Пясъчни творения”. Освен изработване на пясъчни фигури, професионалисти и любители фотографи имаха възможност да представят снимки на тема „Моето лято”. Най-добрите фотографии и пясъчни фигури бяха наградени в четири възрастови групи!

   

  „Този фестивал е едно от най-специалните неща за мен. Започнах го само с идея, без да разбирам тежестта, трудността и отговорността, която се изисква за едно подобно събитие. Идеята е да правим възможно най-много деца щастливи, да им покажем колко е красив светът и след години да си спомнят с усмивки един слънчев ден от лятото в „Двореца“ Балчик, в който са хапнали вкусен сладолед и са спечелили заслужено медал. Това е мисията ни – децата да се подкрепят, да бъдат карани да се чувстват специално и подтиквани към изкуството във всякаква форма. Ще излъжа, ако кажа, че е лесно, но заради детските усмивки винаги си струва, защото от нас зависи какво ще бъде бъдещето ни! Благодаря на екипа на Държавен Културен Институт Културен център „Двореца“, които ми се довериха още през 2016 и продължават да ме подкрепят! Благодаря безгранично и на многото хора, които ми вярват и помагат! Желая на всички много щастие и усмивки! Очакваме ви догодина, на петото издание на детския фестивал „Пясъчни творения”!“, сподели още Мартин Кръстев, инициатор на „Пясъчни творения”.

  Александра

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката