fbpx

  Тема с продължение: На кого и как държавата плати хиляди левове за превенция на зависимостите сред младежите

  |

  Министерство одобрява финансиране на дейности, които са доказано завишени и необосновани според самото… министерство. Колкото и абсурдно да звучи, именно това се е случило с Министерството на младежта и спорта и неговата Национална програма за изпълнение на младежки дейности. За нея Кристян Юлзари разказа в свое разследване за Euronews Bulgaria през юли.  То установи, че с общ бюджет от 6,5 млн. лева са финансирани дейности на множество взаимосвързани и току-що създадени неправителствени организации (НПО). 

   

  Малко след публикуването на разкритията екипът на медията е получил достъп до протоколите на комисията, извършила подбора на тези НПО-та за държавно финансиране.

   

  Основното заключение от тях потвърждава разкритията на Крис Euronews Bulgaria  – макар да намира много от предложените разходи на тези организации за „завишени“, „несъотнесени със средните пазарни цени“, „необосновани“ или „нецелесъобразни“, назначената комисия одобрява техните проекти за финансиране. Публикуваме продължението на неговото разследване за Euronews Bulgaria с разрешението на медията и автора. 

   

  Такъв е случаят например със Българско сдружение за личностна алтернатива на продуцента Никола Тупарев. 

   

  “Сумите за някои от разходите са завишени, посочени са разходи, които са неоснователни и ненужно високи, например: награда за участници на стойност 180 лева, а в описанието е написано: “комплект ученически пособия – несесер, химикалки, моливи, тетрадски и тн.”, се казва в становището на комисията на спортното министерство. Наред с тези констатации, държавата финансира проекта на Тупарев със 144 440 лева.

   

  В протокола е написано, че разходите за комплектите подлежат на корекция, но така и не става ясно дали в крайна сметка бюджетът на проекта е бил коригиран и с колко. 

   

  Телефонът на Никола Тупарев се оказа изключен и той не успя да бъде потърсен за коментар.

   

  За корекции на бюджета се говори и при проекта на Сдружение “Чисто Черно море”.  Зад него стои кулинарният водещ Ути Бъчваров. Той на свой ред е пряко свързан чрез фирма „Сънрайс партнерс“ с Никола Тупарев .

   

  “Част от разходите по проекта не са обосновани с аргументи относно необходимостта им или са завишени, заради което бюджетът се редуцира”, пише в протокола на комисията. В резултат отпуснатото финансиране за дейностите на Бъчваров е 436 270 лева при максимално допустими 500 хиляди. Тук също не става ясно с колко точно е намален бюджета спрямо първоначално подадения. 

   

  Бъчваров не пожела да се възползва от правото си на отговор, като отклони поканата ни за интервю.

   

  Съдбата на проекта, подаден от Сдружение “Младежка радост” е сходна. За него оценяващата комисия констатира, че “повече от половината разходи съответстват на реалните пазарни цени, като прави впечатление, че има завишение в част от заложените разходи”. В резултат от това становище организацията получава финансиране в размер на 490 953 лева, което е само няколко хиляди лева под максимално допустимото за програмата.

   

  Опитът на екипа ни да се свърже с организацията за мнение по казуса не беше успешен, тъй като в публичното пространство няма никъде форма за контакт с нейн представител.

   

  Впоследствие служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева обяви, че от “Младежка радост” доброволно са се отказали от изпълнението на дейностите по програмата и са върнали получените средства. Тя разкри, че организацията е била заложила в бюджета си разходи за наем на зала в размер на 6800 лева на ден – в пъти над пазарните цени.

   

  Макар, че към днешна дата средствата по този проект са върнати в хазната, остава въпросът защо Министерството на младежта и спорта е дало пари за проект, в който същото това ведомство открива изкуствено завишени разходи.

   

  Интересна и ситуацията със Сдружение “Национален център за психологическа подкрепа и ментално здраве”, зад което стои главната редакторка на списание Космополитън Десислава Стаменова-Гърдева. 

   

  “Средствата, предвидени за участие на коуч (обучител – бел.а.) са в размер на една пета от общото искано финансиране по проекта. Разходът не е целесъобразен и е необоснован”, пише в протокола на комисята.

   

  Самата организация според Търговския регистър е създадена през май 2022 година, но е декларирала през министерството над 10 годишен опит в изпълнението на проекти.

   

  Въпреки всички тези констатации, дейностите на сдружението са финансирани с 357 510 лева.

   

  Пред Euronews Bulgaria Гърдева коментира: “Аз кандидатствам с моя професионален опит. Никъде не съм казала, че организацията има такъв опит.” Тя не вижда проблем в подадените от нея документация и бюджет при положение, че по време на оценката на проекта комисията на спортното министерство нито дисквалифицира организацията, нито прави редукция на бюджета.

   

  Гърдева разказа пред екипа ни, че заради забавяне организацията й в крайна сметка не е подписала договор за изпълнение на проект и не е получавала пари по НПИМД. Информацията беше потвърдена и от Министерството на младежта и спорта. Неясно и тук обаче остава защо подобен проект получава зелена светлина да бъде финансиран.

   

  Кой разпределя парите по програмата?

   

  Източник: Радостин Василев/Facebook

   

  Масовата практика, включително и на европейско ниво, е при процедури за разпределяне на обществени средства към частни изпълнители подборът на бенефициенти да се възлага на независими външни оценители. 

   

  Документацията към програмата показва, че провеждането на конкурса и разпределянето на средствата са били поверени на служители на спортното министерство, което по това време е оглавявано от Радостин Василев.

   

  Самият той по-късно обяви тази практика за погрешна. „Не е редно 4-5 служители в министерството да одобряват 50 проекта за 5 милиона лева“, каза Василев и обеща да представи решение на този въпрос, ако отново участва в следващото правителство. 

   

  Решение отдавна има. Наредба №5 от 11.08.2016 г., която определя реда и условията за разпределянето на средствата за младежки дейности у нас, регламентира правото на министъра на младежта и спорта да назначи по своя преценка независими експерти в комисията за оценка и подбор на проектите по НПИМД. 

   

  Докато още е бил на поста си обаче, Василев е определил със заповед именно служители на ММС за членове на оценяващата комисия. 

   

  Преценката му се дължи на “препоръка” на тогавашния зам.-министър на младежта и спорта Диана Иванова, която по думи на Василев твърди, че “не е подходящо да се наемат външни експерти поради риск от субективизъм в оценяването”. Това обясни той, когато екипът на Euronews Bulgaria го потърси за коментар.

   

  “След като до мен е достигнал протокол, който е гласуван от цялата комисия и е минал през зам.-министър, аз не мога да знам по всеки проект дали има завишени стойности или няма. Те (проектите – бел.а) са ми дадени на мен като проекти, които трябва да бъдат финансирани”, обясни той, прекъсвайки преждевременно телефонното обаждане.

   

  Бившият министър е следвало да се е запознае със становището на експертната комисия по всеки един проект, защото именно той е този, който впоследствие утвърждава протокола и определя размера на финансовото подпомагане за всяка от одобрените организации. Според правилата Радостин Василев, в качеството си на министър, е имал и право да спре финансирането на проект, за което се мотивира писмено.  

   

  Темата предизвика политически нападки между сегашния служебен министър на спорта Весела Лечева и нейния предшественик Радостин Василев. В интервю за БНТ Лечева разказа, че е възложила проверка на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта след съмнения за корупция. “Близо милион и 400 хил. лева ще бъдат върнати”, обяви тя, посочвайки казуси като този с току-що създадените неправителствени организации, за които Euronews Bulgaria първи разказа.

   

  Припомняме ви и първото разследване от поредицата на Кристиян за разходването на средства за младежки дейности от ММС, публикувано от sCOOL Media през юни 2021 г. 

  Кристиян Юлзари

  Най-новото

  Темата на март: По пътя!

  Разкажете за място, което сте посетили. Или посетете място, за което искате да разкажете. А, защо не да ни срещнете...

  Дарителството в България: Какво научихме от скандала с HelpKarma?

  До 2020 г. доктор Антоанета Тончева, която живее и работи в германския град Регенсбург, е сред редовните дарители в популярната...

  Мария Милкова е новият главен редактор на sCOOL Media

  sCOOL Media има нов главен редактор! Това е Мария Милкова - журналист и видеограф с над 15-годишен опит в някои...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката