fbpx

  sCOOL Media: Първият ден от новото начало за Земята

  |

  “Окончателно: Апокалипсисът ще е на 1 февруари 2019 г. в 11.47”

  “Експлозивно: Без да иска НАСА разкри кога ще е краят на света”

  “Астероид удря Земята на 1 февруари 2019 г.”

  “НАСА разкри по погрешка кога ще настъпи краят на света”

   

  Ако вече не сте в някой бункер без интернет, вероятно четете тези редове след 11:47 ч. на първи февруари. Да, краят на света не настъпи, както ни убеждаваха редица жълти сайтове. Затова пък се случи нещо много по-добро – началото на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media (Скуул медия).

   

  На sCOOL Media ще намирате едни от най-качествените журналистически материали, създадени от ученици от цяла България. Създадохме платформата, за да покажем, че бъдещите успешни журналисти съществуват – те са във всеки клас, във всяко училище, във всяко населено място. И имат нужда от поле за изява. Създадохме я също, за да подпомогнем учителите и родителите в това да развиват медийната грамотност на учениците и децата си. Защото успешната борба с фалшивите новини и манипулирането на хората започва на едно място – училището.

   

  Всяко издание на sCOOL Media ще има една обща тема, свързана с актуално събитие или широко отразена новина. Целта ни е да стимулираме младите хора да изразят мненията си по неща, които се случват около тях. Да не са апатични, да имат усещането, че могат да променят това, което смятат за несправедливо. Защото активната гражданска позиция и непримиримостта лежат в основата както на журналистиката, така и на здравите общества.

   

  За нулевия брой избрахме фалшивата новина за края на света. Само за няколко седмици получихме над 30 материала от ученици – репортажи, видео новини и подкасти. Научихме подробности за астероида, който се предполагаше, че ще удари Земята. Чухме мненията на цитирани учени и експерти в астрономията. Видяхме как една фалшива новина може да има сериозни последствия за зрителите. Разбрахме, че слухът за края на света е пуснат може би нарочно – за да сплоти хората и да ги накара да се замислят за истински важните за тях неща.   

   

  Но най-вече се убедихме колко много усърдни, креативни и даващи максимума от себе си ученици има в България. Ученици, развихрили уменията си за писане в детайлни репортажи. Ученици, прекарали часове на студа с камера в ръка. Ученици, изненадали ни с обрата в историите си. Част от техните материали вече на scoolmedia.com. Вижте ги, заслужава си. Скоро ще бъде обявена и темата за първия брой на платформата.  

   

  Редакционният екип на sCOOL Media ще дава обратна връзка на учениците за техните материали и ще им помага да ги направят още по-добри. Ще поощряваме сътрудничеството между ученици, както и между ученици и учители, защото най-добрите журналистически продукти често са плод на екипна работа. Всеки месец ще бъдат избирани автор и материал на месеца, а в края на учебната година ще бъдат наградени най-добрите млади журналисти. Голямата награда ще бъде летен лагер с вдъхновяващи лектори от САЩ и България, който ще се състои през юли.

   

  Желаем на всички млади журналисти вдъхновение, а на техните зрители, слушатели и читатели – оптимизъм, че най-доброто за Земята всъщност предстои.

   

  sCOOL Media е част от проекта „Медийна грамотност в класната стая“, който се осъществява от АЕЖ-България в партньорство с Българо-американска комисия за образователен обмен “Фулбрайт” и фондация “Америка за България”.

   

  Люба Йорданова, главен редактор на sCOOL Media

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката