Сем. Любенови: Обичайте се истински и не се лъжете

Сияна Николаева от I Основно училище „Христо Ботев“ в Търговище е само на 12 години, но вече с два материала на сайта на sCOOL Media. В предишния, заедно със съученичките й Фатма и Мария, ни представи видео репортаж за края на света. В новия брой на тема „Любовта“ ни среща със своите баба и дядо, за да разберем как са съхранили любовта си вече 51 години и какъв съвет имат към младото поколение.

 

Здравейте! Аз съм Сияна Николаева, репортер на „Ботев 1“. Любовта е многозначна дума – любов към ближния, към животните, към родината, към музиката и към други неща. Каква е тя за семейство Митка и Стоичко Любенови ще разберем от следващото интервю.

 

„Според вас има ли нещо по-хубаво от Митка?“ Стоичко: „Ще отговоря така – можеш ли да живееш без въздух? Не, не можеш. Така е и с Митка, не мога без нея.“

Здравейте, семейство Любенови! Бих искала да ви задам няколко въпроса, свързани с вашия живот! Кога се запознахте?

Митка: На 16 февруари тази година отбелязахме 50 години от сватбата си и 51 от нашето запознанство.

 

А как се запознахте?

Митка: Стоичко е от Сърбия, а аз от България. Навремето купихме къща от неговия вуйчо. Той тогава дойде, защото има дял от имуществото. И така се видяхме, харесахме се и се запознахме.

 

Имаше ли трудности докато се ожените?

Стоичко: Да, понеже сме от различни страни, аз трудно идвах в България. По онова време като се влюбихме беше друга власт и трудно се допускаха имигранти. Един полицай – Димитров, ме допусна да премина и така аз се ожених за най-прекрасното цвете на света!

 

А след като се оженихте имахте ли някакви проблеми?

Митка: Да, в първите години от съвместния ни живот беше трудно. Три години след женитбата ни родих първата си дъщеря Цветелина, а след още 4 – и по-малката щерка Маринела. През всичко минахме заедно и се подкрепяхме безкрайно много!

 

Как запазихте толкова години щастието и любовта?

Митка: Трудно е, но ако двама души се обичат, уважават и правят компромиси понякога, те ще успеят да съхранят любовта си във времето!

 

Какво послание относно любовта и доверието ще отправите към младото поколение?

Стоичко: Да обичат истински и да не се лъжат! Да се влюбят не за пари, а в човека – заради това, което е!