fbpx

  Силвия Трифонова от „Младежки воден парламент“: Не е важно да засадим само дървета, а и да действаме превантивно

  |

  Галена Желязкова, ученичка в X клас в СУ „Йордан Йовков“, гр. Тервел, ни среща със Силвия Трифонова – 20-годишна активистка за опазването на околната среда и президент на младежката организация ,,Младежки воден парламент“. Силвия е завършила Гимназия с преподаване на чужди езици ,,Ромен Ролан“ в град Стара Загора. Продължава обучението си във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет със специалност ,,Връзки с обществеността“.

   

  Откога се занимаваш с екология и какво предизвика интереса ти по темата?

  Първата ми среща с екологията беше през 2016 година. Когато бях в осми клас участвах в екологично събитие, организирано от екоклуба на гимназията, в която учех тогава. В продължение на една седмица, заедно с група французи от Страсбург, Франция, облагородихме речното пространство на река Бедечка в град Стара Загора. Направихме пейки и поставихме кошчета за боклук. Почистихме и изградихме екопътека с кътове за наблюдение. Резултатът беше невероятен. Стана много красива зона за разходка и отдих. Направихме воден мониторинг, чрез който разбрахме какви са стойностите на водата и дали реката е достатъчно „здрава“, за да осигурява добър живот на обитателите си.

   

  Останах много впечатлена от биоразнообразието, което това кътче притежава. Почувствах се страхотно и сякаш след тази седмица нещо в мен се „запали“. Определено усетих, че съм допринесла положително за природата. Може би това беше и моментът, в който осъзнах колко е хубаво да виждаш резултата от усилията, които полагаш. Разбрах, че когато хората са мотивирани, когато работят заедно и гледат в една и съща посока, за кратко време могат да постигнат едно добро екологично равновесие и да създадат трайна положителна промяна в света.

   

  През следващата учебна година се записах в екоклуба ,,Приятели на водата“. Исках да продължа да бъда полезна и да стана истински приятел на водата. По-късно разбрах, че клубът е част от една по-голяма младежка организация на име ,,Младежки воден парламент“.

   

  Разкажи ми за същността на Младежкия воден парламент и начина, по който дейността му допринася за популяризирането на каузата, в която вярваш.

  Младежки воден парламент е неправителствена организация, която е основана от фондация Български младежки воден парламент през 2011г. в местността Райското пръскало – най-големият водопад на Балканския полуостров. Това е организация, целяща да информира младежите от цяла България колко  важна е ролята на водата и нейното управление, да ги мотивира и да ги подтиква да споделят опит и да си сътрудничат в инициативи, свързани с водната екология и с опазването на водните ресурси. За момента в организацията членуват 15 екоклуба от всички краища на България.

   

  Основните събития, които Младежки воден парламент организира, са ежегодно лятно екоучилище и парламентарна сесия. По време на екоучилищата учениците могат нагледно да се запознат с проблемите на природата и да станат част от тяхното решение. На всяко екоучилище, в зависимост от темата, каним експерти от РИОСВ, които ни разказват повече за района, в който е годишният лагер, за проблема, върху който сме се фокусирали. На обученията систематизираме и формулираме нови идеи за бъдещи дейности.

   

  За мен тази организация допринася на първо място като увеличава екологичното мислене и самосъзнание на младите хора. Прави ги част от общност и им дава им чувство за принадлежност. Друга възможност, която Младежки воден парламент предоставя на младите хора, е да срещнат приятели за цял живот, а благодарение на обмените в други държави могат да обогатят и подобрят езиковите си умения и да обменят добри практики.

   

  Какво би споделила за по-мащабните инициативи, в които си взела участие?

  През последните няколко години участвах в ежегодни обмени с Френския младежки воден парламент. Младежите от Франция също като нас организират екоучилища, само че през пролетта. По време на престоя ни там разглеждаме екологични проблеми и се запознаваме с иновативни начини за тяхното решаване.

   

  Но със сигурност едно от най-мащабните събития, в което съм взимала участие до този момент, беше във връзка с ежегодната Конференция на ООН за Изменението на Климата, по–позната като Конференция на партиите (Conference of Parties – COP). През 2021г. се проведе и 16-тата Младежка Конференция на ООН за Изменението на климата (Conference of Youth – COY16). COY16 е официално събитие, предшестващо COP, и е официално одобрено от Офиса на Пратеника на Генералния секретар на ООН за младежта. Това е форум, на който се събират и структурират идеите на младите хора от цял свят в една официална позиция, която впоследствие е неразделна част от програмата на COP. COY16 също така служи като пространство за обучение и изграждане на капацитет по отношение на екологичните въпроси.

   

  Настоящата глобална пандемия добави допълнителни предизвикателства пред младите делегати на COY16 и за първи път беше приложена структура на събитието, която даде възможност на всеки един младежки глас да бъде взет под внимание. Всяка държава членка имаше ангажимент да се организира сама и да изготви свое национално становище, свързано с климатичните промени. Общо 4 младежки неправителствени организации се включиха в написването на становището, една от които беше и нашата – Младежки воден парламент. След дискусии изготвихме националната позиция по климатичните промени от страна на младите хора в България за COY16. Впоследствие тя беше взета под внимание при изготвянето на световната позиция на младите хора във връзка с климатичните промени.

   

  Екологията и опазването на околната среда ли определяш за свое призвание?

  През отделните етапи на живота ми съм преминала през различни сфери, които по онова време съм определяла като свои призвания. Впускала съм се с цялото си сърце и душа и съм грабила с пълни шепи от това, което ме е привличало. След определено време съм усещала, че съм взела достатъчно и без да се чувствам виновна или тъжна съм продължавала с всички сили към следващото приключение.

   

  Никога не знаеш накъде ще те отведе любопитството ти … и най-вече желанието да откриеш кой наистина си всъщност. И точно в това според мен се крие красотата на живота. Всяка възраст и всеки житейски период притежават своите радостни и не толкова радостни моменти и е нужно всичко по реда си да бъде изживяно!

   

  За да отговоря напълно на въпроса, споделям, че със сигурност екологията е едно от моите истински призвания. Все пак „Silva“ на латински означава гора и Силвия е името на богинята на гората. Вече 6 години се занимавам с екологични дейности и инициативи. Усещам как израствам в тази област и търся нови начини, по които да популяризирам екологичното мислене сред обществото. Обичам това, което правя, и се надявам да продължа още дълго!

   

  Смяташ ли, че държавата предприема достатъчно мерки, свързани с опазването на околната среда? Какво би променила, ако имаше възможността?

  Според мен държавата предприема мерки, но със сигурност не са достатъчни. Наблюдавам все повече кампании, свързани с опазването на околната среда, но тъй като правото е най-важният инструмент за реализиране на екологичната политика – този процес се утежнява. Основният начин, по който държавата помага, е финансово. Точно затова ролята на нас, младите, е толкова важна. Трябва да използваме цялата палитра на въображението си, за да придадем цвят на така посивялата природа. Не е важно да засадим само дървета, а и да действаме превантивно. Щетите са факт.

   

  Ако имах възможност бих приложила всички искания към властимащите, които с останалите неправителствени организации сме описали в декларацията за COY16, но като най-първо бих инициирала ежегодни зелени училища с масов характер като това, което ние от Младежки воден парламент организираме, но за всички ученици в страната. Според мен повече подобни инициативи с участието на експерти помагат  диалога между поколенията и увеличават екологичната култура на младото поколение.

   

  Също така бих въвела машини, които да приемат използвани пластмасови бутилки и опаковки, а в замяна да ти дават безплатен билет за метрото, някаква малка сума пари или подобен вид стимул. Тези машини вече съществуват в някои европейски държави, но аз бих ги сложила във всички градове в България. След това бих направила пейки, кошчета за боклук и всякакъв вид артистични скулптури със събраната пластмаса. Според мен това е страхотен начин да се мотивират хората да изхвърлят разделно – когато виждат, че усилията им не са напразни и реализират някакъв краен продукт.

   

  Какво послание желаеш да отправиш към младите хора чрез каузите си?

  Да не се страхуват да пробват нови неща. Да експериментират. Да рискуват. Да действат, защото всичко зависи от тях и защото всяка една идея, която не е съпроводена с действие, е само говорене. Да бъдат по-толерантни един към друг, защото точно разнообразието носи цвета в света. Да градят мостове помежду си, а не стени … и да не забравят да се усмихват!

  Най-новото

  Пловдив не дава Панаира без битка

  В чии ръце ще бъде символът на Града по тепетата - сагата продължава      Денят е 10 май 2023 и въпреки дъждовното...

  Автор на sCOOL Media с престижна награда

  Росен Разпопов бе отличен в категорията "Млад журналист" в конкурса за чиста журналистика Web Report    Росен Разпопов  Авторът на sCOOL Media Росен...

  Темата на май: ВДЪХНОВЕНИЕ

  „В началото беше Словото“ гласи старозаветната истина. Но може спокойно да добавим, че преди това е вдъхновението. В месеца, в...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката