Спортът в извънредно положение: какво се промени?

В продължение на няколко месеца, докато всички бяхме затворени по домовете си заради епидемиологичната обстановка, спортните занимания за професионалисти и аматьори бяха прекъснати. Айлин Хаджийска, ученичка в 97 СУ „Братя Миладинови“ в град София, е потърсила млади спортисти и треньор в столичн волейболен клуб, за да разбере как им се е отразила липсата на тренировки – и как възстановяват формата си през лятото.

 

По време на т.нар. „карантина“, която затвори повечето обществени места в периода март-май 2020 г., един от най-засегнатите сектори бе спортния. За да направи по-детайлна картина на промяната в младежкия спорт по време на пандемията, sCOOL Media се допита до  младите спортисти, които бяха пряко засегнати от нея. Участниците в анкетата са на възраст между 14 и 17 години и са част от Волейболен клуб „Люлин“.

 

Според анкета, направена сред 13 спортисти,  на осем от тях дългият период на почивка не е подействал добре, докато за петима  е имал положително влияние.  По време на пандемията всеки се е занимавал с различни дейности, включително учене, спортуване, видеоигри на компютъра, игра с домашния любимец, разходки  и допълнително поспиване. Освен това, някои от тях са включили към заниманията си и цветарство, а други пък са се подготвяли за започване на бъдещ бизнес.

 

Относно спортната им активност, ясно се вижда, че 84,6% от взелите участие в анкетата са намерили начин да продължат да се занимават с физическа активност, а останалите 15,4% – не, което е повлияло на тяхната физическа активност.

 

В периода на „дългата почивка“ близо 62% от анкетираните са проявили желание да се върнат в залата още на първия ден. На други 23% им е била нужда седмица, за да пожелаят да се завърнат към тренировките си, на близо 8% са били необходими три дни, а останалите не могат да определят. Независимо какво време е било необходимо на спортистите, за да проявят желание да се върнат в залата, 46,2% от тях са поддържали честа връзка с треньора си, 38,5% също са го правели, но по-рядко, а останалите 15,4% не са поддържали никаква връзка с него.

 

От  два месеца момчетата и момичетата са се завърнали в залата и и се подготвят усилено за предстоящите състезания. Усещането им за тях е различно,  като на трима от състезателите им е трудно да играят след такава дълга почивка, а седем от тях не срещат никакви трудности при наваксването. Останалите срещат, но се опитват да наваксат максимално бързо. В тренировъчен план  им предстоят много тренировки , състезания, на които се надяват  да вземат медали и набелязването на нови цели.

В края на анкетата някои от тях споделиха неща, които ги мотивират да дават най-доброто от себе си. Сред тях са фразата „Не можеш!“, желанието да станат по-добри волейболисти, любовта към спорта, примера на определени личности и на футболни клубове, които карат момчетата да се стремят да дават най-доброто от себе си по време на игра.

 

Виктор Кадиков, Първан Илиев и Ния Крумова, които тренират в същия клуб, споделиха личните си преживявания. Времето, прекарано вкъщи, е имало както позитивно, така и отрицателно влияния върху тримата. Те споделят, че благодарение на престоя у дома са успели да отделят повече време на ученето, но пък са намалили физическата си активност. Занимавали са се с учене, четене на книги, видеоигри, но и с физически упражнения, за да не губят напълно формата си. Виктор например е тичал на кростренажора в дома си и е правил други упражнения, като например лицеви опори и коремни преси. Въпреки това, той споделя, че е качил някой и друг килограм, докато Ния споделя, че е успяла да поддържа нормална форма без да качи излишни килограми.

 

През цялото време, прекарано вкъщи, и тримата са искали да се върнат в залата. И тримата се чувстват много добре след като вече могат отново да тренират със съотборниците си. Макар да срещат затруднения и да са малко изморени, и тримата се чувстват перфектно в залата. Първан споделя, че му е и забавно, заради насъбралата се спортна злоба, на която той се наслаждава, а Виктор споделя, че се радва, че отново може да прави разигравания със съотборниците си. Накрая Първан и Виктор споделиха неща, които ги мотивират. За Първан това е цитатът: „Трябва да даваш от себе си, за да получиш много.“. Виктор пък намира вдъхновение в песните на Тони Стораро.

Пандемията се е отразила и на треньорът на волейболния клуб С. Георгиев.  Първото нещо, което е направил в началото на пандемията е било да се изолира вкъщи, за да предпази здравето своето здраве и на близките си. Дългият период на почивка на почивка не му се е отразил добре. Причината е, че той е свикнал ежедневието му да е натоварено и да е извън дома си. „Беше ми трудно да свикна с факта, че трябва да стоя постоянно вкъщи и да ходя само до магазина и т.н.“, разказва той. За да поддържа отборния дух, той е изпращал мотивиращи спортни клипове на своите състезатели, с които е искал да ги подтикне да продължават да тренират в домовете си: „не само да седят на компютъра  и да играят игри.“

 

Треньорът на отбора С. Георгиев

Поддържал е  връзка с тях чрез група в социалните мрежи, където им е изпращал различни упражнения, подходящи за домашна обстановка, за да ги правят, когато имат време. Целта му е била да им отделят по час, час и малко, за да поддръжат форма отпреди пандемията.

 

„Наваксването трябва да е постепенно, защото два месеца не са поддържали тази форма, в която са били и ако се започне веднага това може да доведе до контузии. Необходими са повече тренировки през лятото“, споделя младият треньор. Според него ще успеят да се справят, защото предстоящите им мачове са след 1-2 месеца и това  време ще бъде достатъчно да влязат в прилична форма,, за да постигнат добри резултати. Той добавя: „Мисля, че вече започват да навлизат в оптимална форма, но има какво още да се желае.“

 

Първите мачове пред волейболния клуб в идните месеци са част от недовършения сезон, прекратен рано заради пандемията. Веднага след това, отборът ще се изправи в срещите от следващия сезон. Според Георгиев, спортистите му няма да имат достатъчно време за подготовка между двата сезона, защото обикновено след края на единия имат лятото за тренировки по физическа подготовка, преди да започне следващия. Но тази година всичко ще бъде по-различно. Колкото до очакванията му за класиране, той споделя: „Винаги се борим да сме в челните три места на всяко едно състезание дори и в приятелските турнири. Има моменти, в които не успяваме да сме сред тях, но това е част от спорта“.

Айлин

Айлин

Аз съм Айлин Хаджийска, ученичка в 97 СУ „Братя Миладинови“ в град София. Обичам да откривам нови предизвикателства. Като малка имах детска мечта да бъда журналист и именно това е причината да започна да пиша за sCOOL Media.
Айлин