fbpx

  Кой печели пролетните награди по темата „Здраве“

  |

  Драги читатели и автори на sCOOL Media, здравейте! Дано се радвате на топлите слънчеви лъчи и отпускането на анти-пандемичните мерки, които белязаха последните три месеца от нашия живот. Ако ви бяхме попитали в края на февруари, надали много от вас дори щяха да могат да си представят колко бързо можем да променим фундаментално своето ежедневие – да ограничим конактите помежду си, почти да не излизаме от дома, но пък да го трансформираме в офис, класна стая, фитнес… Но всичко това се случи, и то само за уикенд, в началото на март.

   

  Верни на оптимистичната максима, която е още по-релевантна в създалата се ситуация – „пролетта пукна – ние (още) не“, редакторския екип на sCOOL Media с удоволствие ви съобщава кои са победителите в последния ни конкурс, обявен в началото на месец Април.

   

  Неслучайно избрахме здравето за основна тема, по която да работите – наред с основната заплаха от новия Коронавирус, времето в самоизолация бе предизвикателство както за телата, така и за умовете ни. Но изглежда стоенето вкъщи не е отнело и капка от ентусиазма и въображението на нашите автори, които изпратиха интересни материали, свързани не само с пандемията, а и с други важни здравни теми.

   

  Ето и кого решихме да наградим:

   

  Психологическите ефекти от стоенето вкъщи са не по-малко сериозни от физическите. Затова първата поощрителна награда – книга, предоставена от партньорите ни от издателство „Сиела“ – отива при Елена Захариева от Националната търговско-банкова гимназия за интервюто ѝ с психолога Елена Илиева, озаглавено „Антисоциален: как социалната изолация повлия на психическото здраве на тийнейджърите“ (на английски език).

   

  Вторията материал, който ще наградим с книга, е коментарът на Мария Сомлева, ученичка от 19 СУ „Елин Пелин“ в София за „българския манталитет“ и COVID-19, в който тя критикува любимия национален спорт – самобичуването, този път във връзка с обществените реакции към пандемията. Вместо да се фокусира върху негативните страни на т.нар. манталитет, тя дава примери от страната за успешна адаптация към новата реалност. Писането на коментарен текст, който да е балансиран и да предлага позитивна визия вместо само да критикува, си е цяло изкуство и затова смятаме, че Мария заслужи напълно своята награда.

   

  Първо място обаче присъждаме на текста на Катерина Василева от Професионалната гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“ в Благоевград за една друга пандемия, която се засили по време на извънредното положение – домашното насилие. Тя печели голямата награда, отново осигурена от „Сиела“, за текста ѝ „Сексуалното образование като лек срещу пандемията от домашно насилие“ (също на англисйки език). Причините са няколко – публикуваме неин текст за първи път, но за сметка на това той бе най-задълбочения материал, който получихме през този месец. Освен това тя е успяла да разговаря с много и интересни събеседници и предлага обосновано решение за проблема, който описва.

   

  На победителите честито, на останалите ни автори – благодарим за усилията и интересните истории, продължавайте да пращате, включително за темата ни за месец май, посветена на „Решенията, които работят“.

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката