Темата на април-май: Истории с кауза

В трудните времена, през които всички минаваме, много проблеми – здравни, икономически, социални – остават трудна за решаване задача дори и за правителства и сериозни експерти. Те създават многобройни пречки пред това обществото да функционира нормално и спокойно.

 

Има обаче едни хора, които не оставят на предизвикателствата да ги потискат, смазват и демотивират. Напротив, те се вдъхновяват от това да търсят решения на проблеми – на лично, местно, национално, а защо не и на световно ниво. Да помагат на своята общност да живее по-добре. Те пазаруват и готвят за възрастни хора в отдалечени села, влизат в ковид отделения, за да помагат на изтощените лекари, съживяват отдавна изоставени библиотеки или пазят избирателните секции от изборни манипулации. Те са доброволци, активисти, хора с кауза и мисия, чиято важност за пореден път излезе на преден план в трудните времена, в които живеем.

 

Затова ви предизвикваме да потърсите техните вдъхновяващи истории и да ги разкажете на нашите читатели. Добрата новина е, че този месец с нас имаме и безценни помощници в търсенето на важни и интересни истории, а както знаем, източниците са едно от най-важните неща за добрите журналисти. Партньори в месечния ни конкурс на тема „Истории с кауза” са организациите Time Heroes и „Заедно в час”, които нямат нужда от допълнително представяне.

 

Екипът на Time Heroes ще ни разкаже за една от инициативите си – доброволческото състезание на училищата в цяла България „Купата на героите”, в рамките на която ученици и студенти създават доброволчески клубове и инициативи, за да променят училището, квартала, общността и града си. Всеки месец доброволците имат възможността да работят по мисии в различни тематични области, свързани с човешките права.

 

За да разберете върху какво работят те в момента, заповядайте на месечната ни планьорка от 18.30 на 19 април (понеделник), в която ще се включат и нашите партньори. Регистрирайте се тук, за да получите достъп до срещата на редакционния екип, която ще се проведе онлайн.

 

Тогава ще можете да научите и повече и да отразите спортното благотворително събитие „Предизвикай се с кауза” на „Заедно в час”, което ще се проведе на 30 май с цел да привлече общественото внимание върху каузата за качествено образование за всички деца в страната.

 

Всички желаещи да се включат ще трябва да изпълнят свое лично спортно предизвикателство, като могат да участват и цели класове и училища – добра идея след година заседяване пред компютъра вкъщи. Посланици на инициативата са редица вдъхновяващи личности, сред които Сани Жекова, Краси Георгиев, Инес Субашка, Алек Алексиев, Йордан Йовчев.

 

Ако нямате възможност да се включите в планьорката ни, екипът на sCOOL Media и партньорските организации ще бъдем насреща да ви съдействаме с идеи и контакти за вашите материали.

 

Очакваме вашите репортажи, интервюта и статии в писмен, видео, фото или аудио формат на тема „Истории с кауза“ до 31 май на нашата редакторска поща editor@scoolmedia.com. Най-добрите материали ще получат награди.

 

А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както и да споделяте) в нашите канали за социални медии:

 

Facebook: https://www.facebook.com/sCOOLm (тагвайте на воля @sCOOLm :))
Instagram: https://www.instagram.com/scool_media/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A?view_as=subscriber