Светослав Самуилов, който помага на деца с увреждания да спортуват пълноценно (видео)

От началото на месец юли функционира първата по рода си спортна зала за деца с увреждания у нас. Тя се намира в бившето училище по зърносъхранение в град Русе и разполага със специализирани уреди, които дават възможност на хора с увреждания да спортуват пълноценно, директно от инвалидните си колички. Идеята за това е на бившия ММА борец и световен и европейски шампион по граплинг Светослав  Самуилов – Сисо. Самият той е прикован към инвалидна количка след тежка катастрофа отпреди 7 години. Вижте интервюто на Кристиян Юлзари от Английската езикова гимназия „Гео Милев“ – гр. Русе с този вдъхновяващ спортист.

 

„Изглеждаше невъзможно. Никой около мен не ме подкрепи, освен моята приятелка“, разказва спортистът и създател на първата спортна зала за деца с увреждания в България Светослав Самуилов. Въпреки това той не се отказва от идеята си и днес в залата тренират 9 деца с различни увреждания, за които спортните занимания се оказват дълго бленувана мечта. „Те идват заредени с енергия и си тръгват заредени“, казва Светослав. Самият той забелязва положителното влияние на спорта върху децата, които се чувстват все по-добре след всяка изминала тренировка.

 

За да подпомогнат проекта на бившия шампион по бойни изкуства, от Община Русе предоставят безвъзмездно мястото, на което се помещава залата, а десетки хора от страната и чужбина събират необходимите средства за закупуването на специализираните уреди, без които спортът за децата с увреждания би продължил да бъде само мираж. Към момента се провеждат тренировки само за деца с увреждания, но за в бъдеще Светослав се надява да има спортни активности и за възрастни.

 

Понеже в помещението на бившата русенска гимназия няма достъпна среда, сега Светослав търси средства, за да изгради рампа за инвалидни колички, която ще улесни достъпа на хората с увреждания. Предстои да бъде направено официално откриване на спортната зала, когато противоепидемичната обстановка го позволява.

 

Повече за първата спортна зала за деца с увреждания в България вижте във видеото:

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян