fbpx

  Темата на март: Война.

  |

  За последните три години, откакто създадохме sCOOL Media, никой от редакторския ни екип, нито за миг не е предполагал, че ще ви възложим да отразявате война. Но на 24 февруари се случи немислимото. Руски военни части нахлуха в Украйна и вече 13 дни осъществяват пълномащабна военна инвазия. Европа се събуди в ситуация, невиждана от Втората световна война насам. Затова и темата на месец март няма как да бъде друга – предизвикваме ви да отразите събитието, имащо потенциала да промени завинаги както следвоенна Европа, така и глобалния ред. 

   

  Разбира се, заданието ви за този месец не изисква да влизате в ролята на военни кореспонденти – това е тежка и рискова задача за професионалисти с дългогодишен опит. Но една война не се води само на фронта, а последствията й обхващат всички сфери на живота. Неслучайно една от най-известните крилати фрази, изречена от британския политик Невил Чембърлейн, гласи, че “в една война няма победители и победени – всички са губещи”. Загубите са, на първо място, човешки, но те са политически, икономически, морални, културни. 

   

  Войната, която руският президент Владимир Путин предпочита да бъде наричана “специална операция”, е живото доказателство за това. На първо място, броят на цивилните и военни жертви на агресията расте с всеки ден. Големи украински градове – доскоро пълни с живот, културни и икономически средища, днес са сринати със земята, а гражданите им, които не са успели да избягат, се крият в мазета и бомбоубежища. Бежанската вълна, причинена от събитията в Украйна, е най-голямата след Втората световна война, като за по-малко от две седмици, напусналите домовете си жители на Украйна са 1.5 милиона, по данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН. Само у нас пристигналите бежанци са 38 000 и се увеличават постоянно. Военните действия и последвалите ги санкции носят със себе си ръст в цените на суровините, на фона на вече съществуваща инфлация, което тревожи гражданите както у нас, така и в цяла Европа. Не по-леко е положението на информационния фронт, където също ставаме свидетели на немислими доскоро действия – ЕС спря излъчването на руски държавни телевизионни канали, а с нови драконовски мерки срещу независимата журналистика, Кремъл принуди и последните бастиони на медийната свобода в Русия да затворят врати. Репресиите в Руската федерация са факт и за обикновените граждани, които са заплашени със затвор, ако протестират срещу войната. Но въпреки това хиляди излизат по улиците на големите руски градове с плакати “Не на войната”. 

   

  Знаем, че не сте безучастни към всичко това. Влезте в обувките на истински репортери и отразете новината, която представлява предизвикателство дори за нас, опитните журналисти. Говорете с бежанци и доброволци, разкажете как гражданите се самоорганизират, за да помагат на пострадалите от войната – гражданската реакция в цялата страна е забележителна. Проверете какво правят централните и общински власти за справяне с кризата. Свържете се с хора от украински произход, които живеят у нас, за да чуете историите на тях и техните близки. Търсете и коментарите на опитни журналисти, анализатори и експерти. Защо и да не потърсите хора от Русия – какво знаят те за войната? Ограничава ли се правото им на информация? Какви са реакциите у нас? Има ли дезинформация, и каква е тя? Какви са психологическите последствия от тази трагедия в световен мащаб и как да се предпазим от тревожността и бъдещите травми? Каква е реакцията на световните политици и хора на изкуството и културата? И така нататък. Въпросите, на които всички ние търсим отговор, са безкрайни. Опитните ни редактори ще работят рамо до рамо с вас, за да ви ориентират в сложната тема. 

   

  В рубриката ни “Ресурси за ученици” на нашия сайт можете да откриете полезни съвети за създаване на качествени журналистически материали.

   

   Очакваме вашите репортажи, интервюта и статии в писмен, видео, фото или аудио формат на тема “Война“ до 30 април на нашата редакторска поща – [email protected] Най-добрите материали и техните автори ще получат награди.

   Можете да представите своите идеи за материали и да получите насоки и съвети от нашия редакторски екип на традиционната ни месечна планьорка, която ще се проведе на 14 март от 18.30 часа. Регистрирайте се за участие в планьорката до 12.00 часа на 14 март на този линк.

   

   Очакваме с нетърпение вашите идеи и материали.

   

   А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както и да споделяте) в нашите канали за социални медии:

   Facebook: https://www.facebook.com/scoolmediaBG/, за тагване @scoolmediaBG

  Instagram: https://www.instagram.com/scool_media/

  YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A

  Най-новото

  Темата на март: По пътя!

  Разкажете за място, което сте посетили. Или посетете място, за което искате да разкажете. А, защо не да ни срещнете...

  Дарителството в България: Какво научихме от скандала с HelpKarma?

  До 2020 г. доктор Антоанета Тончева, която живее и работи в германския град Регенсбург, е сред редовните дарители в популярната...

  Мария Милкова е новият главен редактор на sCOOL Media

  sCOOL Media има нов главен редактор! Това е Мария Милкова - журналист и видеограф с над 15-годишен опит в някои...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката