fbpx

  Темата на март: Война.

  |

  За последните три години, откакто създадохме sCOOL Media, никой от редакторския ни екип, нито за миг не е предполагал, че ще ви възложим да отразявате война. Но на 24 февруари се случи немислимото. Руски военни части нахлуха в Украйна и вече 13 дни осъществяват пълномащабна военна инвазия. Европа се събуди в ситуация, невиждана от Втората световна война насам. Затова и темата на месец март няма как да бъде друга – предизвикваме ви да отразите събитието, имащо потенциала да промени завинаги както следвоенна Европа, така и глобалния ред. 

   

  Разбира се, заданието ви за този месец не изисква да влизате в ролята на военни кореспонденти – това е тежка и рискова задача за професионалисти с дългогодишен опит. Но една война не се води само на фронта, а последствията й обхващат всички сфери на живота. Неслучайно една от най-известните крилати фрази, изречена от британския политик Невил Чембърлейн, гласи, че “в една война няма победители и победени – всички са губещи”. Загубите са, на първо място, човешки, но те са политически, икономически, морални, културни. 

   

  Войната, която руският президент Владимир Путин предпочита да бъде наричана “специална операция”, е живото доказателство за това. На първо място, броят на цивилните и военни жертви на агресията расте с всеки ден. Големи украински градове – доскоро пълни с живот, културни и икономически средища, днес са сринати със земята, а гражданите им, които не са успели да избягат, се крият в мазета и бомбоубежища. Бежанската вълна, причинена от събитията в Украйна, е най-голямата след Втората световна война, като за по-малко от две седмици, напусналите домовете си жители на Украйна са 1.5 милиона, по данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН. Само у нас пристигналите бежанци са 38 000 и се увеличават постоянно. Военните действия и последвалите ги санкции носят със себе си ръст в цените на суровините, на фона на вече съществуваща инфлация, което тревожи гражданите както у нас, така и в цяла Европа. Не по-леко е положението на информационния фронт, където също ставаме свидетели на немислими доскоро действия – ЕС спря излъчването на руски държавни телевизионни канали, а с нови драконовски мерки срещу независимата журналистика, Кремъл принуди и последните бастиони на медийната свобода в Русия да затворят врати. Репресиите в Руската федерация са факт и за обикновените граждани, които са заплашени със затвор, ако протестират срещу войната. Но въпреки това хиляди излизат по улиците на големите руски градове с плакати “Не на войната”. 

   

  Знаем, че не сте безучастни към всичко това. Влезте в обувките на истински репортери и отразете новината, която представлява предизвикателство дори за нас, опитните журналисти. Говорете с бежанци и доброволци, разкажете как гражданите се самоорганизират, за да помагат на пострадалите от войната – гражданската реакция в цялата страна е забележителна. Проверете какво правят централните и общински власти за справяне с кризата. Свържете се с хора от украински произход, които живеят у нас, за да чуете историите на тях и техните близки. Търсете и коментарите на опитни журналисти, анализатори и експерти. Защо и да не потърсите хора от Русия – какво знаят те за войната? Ограничава ли се правото им на информация? Какви са реакциите у нас? Има ли дезинформация, и каква е тя? Какви са психологическите последствия от тази трагедия в световен мащаб и как да се предпазим от тревожността и бъдещите травми? Каква е реакцията на световните политици и хора на изкуството и културата? И така нататък. Въпросите, на които всички ние търсим отговор, са безкрайни. Опитните ни редактори ще работят рамо до рамо с вас, за да ви ориентират в сложната тема. 

   

  В рубриката ни “Ресурси за ученици” на нашия сайт можете да откриете полезни съвети за създаване на качествени журналистически материали.

   

   Очакваме вашите репортажи, интервюта и статии в писмен, видео, фото или аудио формат на тема “Война“ до 30 април на нашата редакторска поща – [email protected] Най-добрите материали и техните автори ще получат награди.

   Можете да представите своите идеи за материали и да получите насоки и съвети от нашия редакторски екип на традиционната ни месечна планьорка, която ще се проведе на 14 март от 18.30 часа. Регистрирайте се за участие в планьорката до 12.00 часа на 14 март на този линк.

   

   Очакваме с нетърпение вашите идеи и материали.

   

   А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както и да споделяте) в нашите канали за социални медии:

   Facebook: https://www.facebook.com/scoolmediaBG/, за тагване @scoolmediaBG

  Instagram: https://www.instagram.com/scool_media/

  YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A

  Най-новото

  Дни на образованието и действията за климата с Fridays for Future

  На 24 и 25 септември  българският клон на движението Fridays for Future организира в София събитието “Дни на образованието и действията за...

  За историята с любов

  Град Кърджали бе домакин на седмото издание на Националната ученическа конференция по история, която тази година се проведе между 10...

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката