fbpx

  Там, където каузите срещат хората

  |

  Точно 86049 герои. Това са всички доброволци, които до момента са се включвали над 2300 мисии, организирани от близо 1000 човека и организации чрез най-голямата платформа за доброволчество в България – Time Heroes. С всяка изминала година броят на хората, желаещи да споделят своето време, средства, знания и умения в полза на нуждаещите се увеличава, надминавайки и най-смелите очаквания на създателите на пространството, което променя представата за доброволчеството в България. За историята на Time Heroes, каузите, които тя подпомага, предизвикателствата на това да ръководиш подобен проект и силата да променяме себе си, другите, и средата, в която живеем, Мария-Цветелина Тодорова, ученичка в 97 СУ „Братя Миладинови”, гр. София,  разговаря с изпълнителния директор на Time Heroes Благовеста Николова. 

   

  Благовеста се присъединява към екипа на организацията в началото на 2019 г., а през по-голямата част от кариерата си  (вече над 10 години), се занимава с развиване на таланти и екипи в големи технологични компании.

   

  Идеята за създаването на TimeHeroes се появява след проучване на Евростат, което показва, че България се намира на едно от последните места по доброволчество в Европейския съюз. Според изпълнителния директор на организацията, този факт се дължи на това, че хората не знаят от къде да започнат и как да си набавят нужната информация. Целта на платформата е тя да бъде мястото, което обединява различни доброволчески инициативи от цялата страна, така че тези, които имат желание да се включат като доброволци, да бъдат максимално улеснени. 

   

  „Всяка мисия дава информация за това къде и кога се организира и какви умения са необходими за участие в нея. Превърнали сме сайта в онлайн каталог или както екипът обичаме да го наричаме – „онлайн сайт за запознанства между каузи и доброволци“ , споделя Благовеста. 

  Благовеста Николова. Снимка: Радина Ганчева

   

  По думите й, в личен план работата за Time Heroes я е направила по-осъзната за света около нея, а кръгозорът ѝ се е разширил в пъти благодарение на запознанствата ѝ с хора, които работят в подкрепа на различни каузи – основно свързани с изключени от обществото групи. 

   

  „Преди да се присъединя към организацията нямах представа за много от нещата, които се случват, докато днес съвсем естествено чрез работата си съм много по-информирана по отношение на това какво преживяват хората и как ние като организация бихме могли да бъдем полезни“, допълва тя. 

   

  Чувството, че благодарение на организацията им се случват прекрасни неща я кара винаги да дава всичко от себе си, за да може платформата да работи по най-добрия възможен начин. Причината да вярва във важността на това да бъдем по-ангажирани към проблемите на тези, намиращи се в по-неизгодна позиция спрямо нас, е, че помагайки един на друг, движим средата в съвсем различна посока. 

   

  За екипа на TimeHeroes е изключително важно все повече хора да започнат да се идентифицират с идеята, че действията им имат значение, за да можем всички заедно да правим стъпки към промяната.

   

  За Благовеста Николова едни от най-стойностните мисии на платформата за доброволчество са тези, които насърчават живия контакт между хората, защото дават истинска възможност на доброволците да опознаят и усетят през какво наистина преминават хората, на които помагат. 

   

  „Като пример бих могла да дам разходките на незрящи в Южния парк – понякога те не излизат много дълго от вкъщи  и за тях контактът с външния свят е много важен“, обяснява тя. 

  Снимка: Time Heroes/Facebook

   

  През последните две години обаче, пандемията затруднява провеждането на мисии на живо, които въвличат много хора. Налага се да се въвеждат завишени мерки за сигурност и да се работи с ограничени групи от хора. На преден план излизат мисиите, в които доброволците са въвлечени изцяло онлайн. 

   

  Например, десетки доброволци се включват в инициативата “Чуй ме със сърцето”, създавайки субтитри за български филми, така че хората от глухата общност да могат да се докоснат до родното кино. 

   

  Адаптацията към новата реалност създава сериозни затруднения, но с голяма доза желание и постоянно генериране на идеи, Time Heroes успява да изплува над повърхността и да премине през трудните моменти.  Към края на 2021 г. екипът  е по-сплотен от всякога досега, категорична е Благовеста. 

   

  В краткосрочен план на организацията предстои да обяви петите годишни награди за доброволчество на TimeHeroes. 

  Снимка: Time Heroes/Facebook

   

  „Този момент е един от най-светлите през годината, защото отделяме малко време да благодарим на всички доброволци и организатори на мисии, които са действали през годината“. 

   

  В по-дългосрочен план платформата работи върху популяризирането на доброволчеството основано на професионален труд. Този тип дейност предоставя подкрепа чрез професионални умения на хора в нужда или организации с каузи. Например, ако някоя неправителствена организация не може да развие добра комуникационна стратегия, няма ясно присъствие в социалните мрежи и малко хора разбират за нейните дейности, може някой експерт по дигитален маркетинг да отдели малко от времето си безплатно, за да ги консултира като подпомогне дейността им да достигне до повече хора, обяснява Благовеста Николова. 

   

  Мария-Цветелина

  Най-новото

  Път към звездите: Катрин, която ще учи астрофизика в Йейл

  Катрин Маринова е възпитаничка на Американския колеж в София. От малка обича да наблюдава звездите и да научава повече за...

  “Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи”: Как група тийнейджъри се борят с пластмасата в Тайланд

   „Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи“, споделя Нисай Чалвали, докато играе с пръстите си. Той е на...

  Топ 10 на най-популярните материали на sCOOLMedia през 2022 г.

  Краят на годината традиционно е време за изводи, равносметки и правене на планове за бъдещето. За екипа от редактори и...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката