fbpx

  Над 2000 български флага ще бъдат раздадени по повод Трети март

  |

  Никол Николаева от ПЕГ „Йоан Екзарх“ във Враца засега е най-активният автор на sCOOL Media. Освен че участва с материали и по двата обявени досега конкурса, тя проактивно ни изпраща свои репортажи по актуални събития. По-долу можете да прочетете повече за това как Враца и Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх” отбелязват 3-ти март.

   

  За четвърта поредна година в община Враца се провежда Час по патриотизъм, на който кметът на град Враца – Калин Каменов ще раздаде над 2000 трикольора по повод националния празник – Трети март. Тази година българското знаме ще получат децата от подготвителните групи на общо 16 детски градини както и дванадесетокласниците от 19 учебни заведения.

   

  В Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх” събитието се проведе на 27 февруари, на което присъстваха близо 100 зрелостници. Инициативата бе открита с патриотично слово от г-н Каменов, с което той прикани учениците да се включат в празничното шествие, развявайки гордо българския флаг. За него е важно ние, гражданите на град Враца, да участваме в отбелязването на националните празници, а да не бъдем просто публика. Това е и причината преди няколко години да се зароди тази идея, а именно всеки възпитаник да има свое българско знаме. Той заяви, че по този начин, събуждайки се на 3-ти март, всеки един от нас ще може да закачи националния флаг на своята тераса, прозорец, а защо не и кола.

   

  „За последните три години сме раздали над 8000 трибагреника, а с тази година те ще станат над 10 000. Ако всички те бъдат закачени не само тази неделя, но и в дни като 24-ти май, 1-ви и 2-ри юни, 6-ти и 22-ти септември ще видите колко по-патриотичен и тържествен ще изглежда градът ни. Но това не мога да го постигна сам… Това е нещо, в което ще успеем само ако го направим заедно. Нека бъдем един от градовете пионери, дали началото на тази традиция. Това ще ви даде не само повод за гордост, но ще бъдете и достойни за уважение. Елате на площад „Христо Ботев”, носейки знамето в ръка. Включете се и в голямото пъстро хоро, което ще изиграем заедно на този светъл ден. Понякога се изисква нещо много малко, за да бъдем част от нещо много голямо.” – сподели кметът.

   

  Срещата продължи с обръщение от общественика Христо Илиев, който е и един от авторите на прожектирания преждевременно филм за великия врачански индустриалец Мито Орозов. Той ни запозна с живота и делото на този прочут майстор по случай навършването на 160 години от неговото раждане. Заедно с г-н Каменов обявиха, че до края на 2019-та година ще бъде издигнат паметник на бележития фабрикант в центъра на град Враца.

   

  Накрая всички присъстващи ученици получиха по един български флаг, което беше съпроводено от направата на обща снимка.

   

  Патриотичната инициатива ще продължи до 3-ти март включително, като кметът и неговият екип ще раздават знамена и на всички жители и гости на града, включили се в отбелязването на Освобождението на България.

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката