fbpx

  Враца отбеляза тържествено националния празник Трети март

  |

  Продължаваме да сме на живо от Враца благодарение на репортажите на Никол Николаева от ПЕГ „Йоан Екзарх“ в града. Днес тя ни представя как Враца е посрещнала националния празник Трети март. Вижте още за тържествата около празника и в предишния репортаж на Никол.

   

  С много празнично настроение и разнообразна програма врачани отбелязаха 141-годишнината от Освобождението на България. Тази година тържественото честване започна с шествие, в което десетки ученици и жители на града пренесоха 25-метров трибагреник до централния площад „Христо Ботев“.

   

  Официалната церемония по отбелязване на Трети март бе открита с издигането на националния флаг на фона на химна на Република България. Градът бе огласен и от звука на тръбата на руския войник Иван Петлак, обявил освобождението на Враца от османска власт през далечната 1877 година и известен днес като Вестителя на свободата.

   

  Програмата продължи с рецитал на актьора Борислав Борисов, който беше последван от кмета на града – Калин Каменов и неговото слово. Той сподели, че през последните няколко дни той и екипът му са обиколили всички училища и детски градини във Враца, за да раздадат по един български трикольор на всяко дете. Припомнили са им какъв празник честваме днес, вдъхвайки им сила и кураж. „Днес не са ни нужни високопарни думи… Днес трябва да помълчим и в знак на почит да сведем глави пред всички герои, дали живота си за свободата на отечеството ни. Нека развеем гордо българското знаме, изричайки думите: Да живее България! Честит празник!“ – добави още кметът в своята празнична реч.

   

  Тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, съпроводен от областни свещеници и църковен хор. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на великия поет и революционер – Христо Ботев от кмета, областния управител, общинския съвет както и от редица депутати, политически партии, училища и организации.

   

  Община Враца продължи патриотичната инициатива по раздаване на българския трибагреник на всички граждани в празничния ден. Програмата завърши с концерт на дует „Пирин“, чиито песни сплотиха врачани и ги накараха заедно да изпълнят страхотни български хора.

   

  „Помнете, че сте българи всеки ден, а не само днес. Не забравяйте миналото и историята си. Честит Трети март!“ – така се обърнаха жителите на града към своите съграждани.

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката