fbpx

  Враца отбеляза тържествено националния празник Трети март

  |

  Продължаваме да сме на живо от Враца благодарение на репортажите на Никол Николаева от ПЕГ „Йоан Екзарх“ в града. Днес тя ни представя как Враца е посрещнала националния празник Трети март. Вижте още за тържествата около празника и в предишния репортаж на Никол.

   

  С много празнично настроение и разнообразна програма врачани отбелязаха 141-годишнината от Освобождението на България. Тази година тържественото честване започна с шествие, в което десетки ученици и жители на града пренесоха 25-метров трибагреник до централния площад „Христо Ботев“.

   

  Официалната церемония по отбелязване на Трети март бе открита с издигането на националния флаг на фона на химна на Република България. Градът бе огласен и от звука на тръбата на руския войник Иван Петлак, обявил освобождението на Враца от османска власт през далечната 1877 година и известен днес като Вестителя на свободата.

   

  Програмата продължи с рецитал на актьора Борислав Борисов, който беше последван от кмета на града – Калин Каменов и неговото слово. Той сподели, че през последните няколко дни той и екипът му са обиколили всички училища и детски градини във Враца, за да раздадат по един български трикольор на всяко дете. Припомнили са им какъв празник честваме днес, вдъхвайки им сила и кураж. „Днес не са ни нужни високопарни думи… Днес трябва да помълчим и в знак на почит да сведем глави пред всички герои, дали живота си за свободата на отечеството ни. Нека развеем гордо българското знаме, изричайки думите: Да живее България! Честит празник!“ – добави още кметът в своята празнична реч.

   

  Тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, съпроводен от областни свещеници и църковен хор. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на великия поет и революционер – Христо Ботев от кмета, областния управител, общинския съвет както и от редица депутати, политически партии, училища и организации.

   

  Община Враца продължи патриотичната инициатива по раздаване на българския трибагреник на всички граждани в празничния ден. Програмата завърши с концерт на дует „Пирин“, чиито песни сплотиха врачани и ги накараха заедно да изпълнят страхотни български хора.

   

  „Помнете, че сте българи всеки ден, а не само днес. Не забравяйте миналото и историята си. Честит Трети март!“ – така се обърнаха жителите на града към своите съграждани.

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката