fbpx

  “Ако нещата не зависят от нас, от кого да зависят?“: Ученици шестват за реформа в образованието

  |

  Мирно шествие в подкрепа на свободното, модерно и демократично държавно образование се проведе в центъра на София в петък.  

   

  Демонстрацията имаше за цел да провокира дебат в обществото относно състоянието на образованието в България към момента и възможностите как то да бъде припознато от учениците като по-ефективно и полезно за бъдещото им развитие.

   

  На събитието присъстваха около 30 души, които извървяха пътя от сградата на малкото НДК до Министерството на образованието и науката.

   

  В същия ден организаторите от „Ученици за промяна“ и „Петъци за бъдеще“ изпратиха официално становище до Министерството на образованието и науката в подкрепа на своите искания.

   

  Част от тях са учениците да бъдат преки участници в изготвянето на политиките в областта на образованието, да се постави приоритет върху практическите умения за сметка на теорията, както и да се добави ново съдържание в учебната програма, което да обхваща теми като кариерна ориентация, сексуално образование, права на човека, емоционална интелигентност, опазване на околната среда и други.

   

  „Тези искания произтичат от това, което казват учениците. Цялата идея на „Ученици за промяна“ е да даде трибуна на хората, които са реципиенти на образователната система да споделят своя опит, ние да ги изслушаме и да опитаме с общи усилия да променим нещата в тяхна.“, обясни пред sCOOL Media Константин Сапатупов, един от организаторите на шествието. 

   

  Демонстрацията се проведе за пръв път, но желанието на организаторите е то да се превърне в редовно събитие, докато „в един момент министерството не осъзнае своя дълг към гражданите на протеста и ни обърне внимание“.

   

  „Модерният ученик не може повече да търпи това безсмислие, в което се прекарват повечето часове. Тази чиста теория без никаква връзка с реалността…“, коментира още Константин, който е първокурсник, специалност “Социология”. По негови наблюдения учениците масово имат хъс и енергия да дават гласност на нещата в училище, които намират за погрешни и затова приканва всеки, който вярва в идеите, зад които „Ученици за промяна“ застава,да стане част от следващото шествие на 22 октомври.

   

  „Ако нещата не зависят от нас, от кого зависят? Нека да заповядат да се запознаем, да бъдем активни и да направим образованието по-приятно.“

   

  Ученическото шествие в подкрепа на свободно, модерно и демократично държавно образование  е част от глобалните дни за действие на „Петъци за бъдеще“. В рамките на кампанията се провеждат над 1400 събития по целия свят, целящи да насочат вниманието на обществеността и политиците към необходимостта от опазването на природата и намаляването на вредните емисии в контекста на климатичните промени.

   

  Кристиян

  Най-новото

  София Прайд 2022: Горди да бъдем

  "Горди да бъдем": под този надслов се проведе за петнадесети път в столицата шествието в подкрепа на човешките права на...

  Кучетата лаят, а в Министерството на младежта и спорта всичко си върви постарому

  Първата половин година на новите управляващи в Министерството на младежта и спорта (ММС) се оказа като последните 12 години. Волята...

  Стъпка назад (еп. 18): Украйна от Евромайдана насам, летният туризъм и какво е да си „Мениджър за един ден“

  Добре дошли в „Стъпка назад“ – месечният подкаст на sCOOL Media.     Това е мястото, където говорим за младите и техните идеи....

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката