fbpx

  Учители, които се предизвикват с кауза

  |

  „Заедно в час“ е организация, която повече от 10 години се бори да подобри достъпа до качествено образование за българските ученици. На 30-ти май екипът на фондацията за пръв път организира спортно събитие, с което да набере средства за своята кауза – „Предизвикай се с кауза“. Идеята за „дистанционно състезание“, в което всеки сам да си постави спортна цел, която да изпълни преди 30-ти май, идва в отговор на ограниченията, наложени заради пандемията. Дисциплините, в които спортните ентусиасти могат да се запишат, са ходене, бягане, колоездене, плуване, катерене или таква, каквато сами са си избрали.

   

  Част от известнтие личности, припознали каузата, са волейболистът Владо Николов, актьорът Ники Илиев, треньорът Инес Субашка, сноубордистката Сани Жекова и много други. Освен известните личности индивидуално предизвикателство към себе си отправиха и много учители, които в миналото са били част от програмата на „Заедно в час“, и членове на екипа на организацията. В следващия материал sCOOLmedia ще разкаже какво ги мотивира да се включат в предизвикателството и каква цел са си поставили да изпълнят до 30 май.

   

  Иглика Атанасова, учител по Човекът и природата и Физика и астрономия в 97 СУ „Братя Миладинови“:

  Включвам се в предизвикателството, защото благодарение на програмата станах учител и винаги, когато мога да бъда полезна на организацията в това тя да се развива, да набира нови участници или средства се старая да се включвам. Чувствам, че трябва да продължа да допринасям за нея, защото тя ми е дала знания в живота. Обичам да спортувам и за мен е много лесно да допринеса в набирането на средства чрез спорт.

   

  Когато си поставих целта имах две месеца за нейното изпълнение. Обичам да карам колело и се чудех какво мога да направя в рамките на тези месеци, така че да е реалистично, но в същото време и предизвикателно за мен като велосипедист. Моята цел е да измина 600 километра с колело в рамките на два месеца. За някои велосипедисти не е никакво предизвикателство и могат да го изминат за два-три дни, но за мен, която отделя повече време за работа и лични ангажименти е.

   

  Елена Татарова, по образование психолог, по призвание – учител по английски в ПГХВТ „Проф. Георги Павлов“ , а по любов – планинар:

  Приех предизвикателството, защото искрено вярвам в каузата за равен достъп до качествено образование на всяко дете в България. За жалост понякога образованието и училището са възприемани просто като необходимост, нещо, което трябва да „избуташ“. Именно този стереотип ми се иска да преборим, правейки училището източник на възможности, ценни взаимоотношения и идеи, в които децата да припознават себе си и интересите си.

  Тъй като така или иначе всеки уикенд съм в планината, отброих оставащите уикенди до края на предизвикателството и си поставих за цел във всеки от тях да посещавам различна планина. С 10 планини за 10 уикенда ми се иска да разширя и собствения си хоризонт като се наслаждавам на разнообразието на българските планини, различните дейности, които те ни предоставят, и многото хора, които искат да ги посетят. Някои от планините не бях посещавала никога, някои от тях споделих с ученици, учители, семейство, дори и колегите си от курса за планински водачи; в някои се катерих, в други бивакувах, в трети бях на рафтинг.

   

  Петър Пройков, част от екипа на „Заедно в час“:

  Каузата за достъп до качествено образование е част от живота ми вече осем години и искам да продължавам да допринасям за нея. Предизвикателството е прекрасна възможност да поканя други хора, които също искат да помогнат, но не са сигурни как могат да го направят. Искрено се надявам, че така ще можем да ангажираме все по-голяма част от обществото с тази кауза.

   

  Целта ми беше заедно с мой приятел да направим едно малко „велопътешествие” и заедно да изминем поне по 50 километра. Като малък обичах да карам колело, но първо със следването ми, а след това и с преместването ми в София този спорт остана настрана. Така през последните години съм се опитвал да карам спорадично, но това често беше свързано с различни проблеми, като болки в колената и съответно никога не съм се решавал да карам на по-дълги разстояния извън града. Именно за това ми хареса идеята да се предизвикам, да започна да карам по-често, за да успея да вляза в някаква форма, след което да мога и да измина едно подобно разстояние.

   

  Гергана Чолакова, координатор обучение и подкрепа на участници първа година:

  Основната причина да се включа в предизвикателството е, че вярвам в каузата. В днешно време на пандемия, в което прекарвам прекалено много време вкъщи, осъзнах, че имам нужда от смяна на ежедневието, различна дейност, която да ме мотивира и вдъхновява да работя целенасочено с учителите, които подкрепям. Въпреки че, съм интроверт и в началото на пандемията се чувствах сравнително спокойно вкъщи, дългият период и еднообразието със сигурност ми повлияха на решението да се предизвикам.

  Целта, която си поставих е да изкача връх Мусала за три часа от кабинковия лифт до самия връх. Самата цел не звучи особено предизвикателна за мен, но вярвам, че ще ме мотивира да прекарвам повече време сред природата, което според мен, е по-ценно.

   

  Мария Веласкес, координатор „Обучение и подкрепа на учители“ на „Заедно в час“:

  Първо, че всъщност това предизвикателство е обвързано с равния и качествен достъп  до образование за всяко дете и цели събиране на средства. По този начин учители и хора, които всъщност не са учители, могат да бъдат подкрепяни, обучавани, и да се развиват в сферата на образованието, за да могат да бъдат максимално полезни на децата.

   

  Второ, работя и подкрепям учители, занимавам се с тяхното благополучие и основната ми цел е да науча как може да връщаме мотивацията си за работа. Едно от основните неща в този аспект е по какъв начин самите ние си почиваме и как си зареждаме батериите, за да може през работната седмица да сме достатъчно гъвкави, спокойни и обърнали внимание на себе си. По този начин можем да сме полезни за другите.

   

  По принцип се занимавам с планинарство и от известно време ходя на преходи, и съм доста дейна в тази посока. Това, което открих е, че когато има изкачвания ми е доста трудно, става по-бавно, нямам свое темпо и дишането ме предизвиква. Нещо, което не съм правила от много години е да бягам, това е и моето предизвикателство. Като ученичка бях лекоатлет и никога не съм бягала на дълги разстояния. Сега открих, че в тях се крие тайната да дишаш при трудни ситуации и да поддържаш едно и също темпо повече време. За един преход това е изключително важно, също така да не се измориш на първото качване и после да нямаш възможност да продължиш нататък. Вместо да си заложа покоряване на n-броя върхове, аз си поставих за цел да дишам равномерно, по-продължително и да избягам пет километра без да спирам.

   

  Към днешна дата целта на Мария Веласкес е постигната!

   

  В „Предизвикай се с кауза“може да се включи всеки човек като неговите възраст, физическа подготовка или населено място нямат значение. Всички желаещи могат да попълнят формуляр в сайта  на фондацията и да участват в томбола с над 100 награди. Общият брой на записалите се надхвърля 600 души.

   

  Айлин Хаджийска

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката